• Emésztés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Arra kérdésre próbáltam megtalálni a választ, hogy az emésztésnek e van valamilyen ritmusa. A lényeg, hogy rendszeresen felborul az alvási ciklusom tehát magyarán megfordul. Reggel, fekszek esete kelek. Régebben előfordult nálam, emésztési probléma. De mikor normális időben keltem feküdtem akkor nem jelentkezett semmi probléma 1 -2 esetet leszámítva. Most, hogy megint abnormális időben alszok már megint kezdenek jelentkezni bizonyos tünetek. Azon gondolkodtam, hogy az emésztési ciklusnak független az alvási ciklustól van külön ritmusa vagy a kettő összhangban van egymással? Hogyan kell helyesen táplálkozni? Az őszintén bevallva az interneten található tanácsokban azért nem bízok mert szerintem java részüket önjelölt gasztroenterológusok és diaetikusok írják. Í Válaszát előre is köszönöm!

        Irinyi-Barta Tünde válasza a táplálkozás témában

        Kedves Kérdező! Így van, az emésztésnek van egy természetes ritmusa, amely normális esetben alkalmazkodik a napi ritmusunkhoz. Éjszaka általában alszunk, ekkor csökken a bélperisztaltika, az enzimek és hormonok termelődése, ugyanakkor ez nappal fokozódik. Sajnos ha a munkahelyén váltott műszakban kell dolgoznia, ez valóban felboríthatja ezt a természetes ritmust. Nem tud szervezete gyorsan alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez. Sajnos nem említi meg konkrétan a tüneteket, amelyek jelentkeznek. Ami a helyes táplálkozást illeti, az általános tanácsok érvényesek az Ön esetében is. Amivel segítheti szervezetét az az, hogy megpróbál minden adott munkarendben ugyanabban az adott időpontban étkezni, emellett vitaminkomplexekkel kiegészítheti étrendjét. A Webbeteg portálon nem talál önjelölt egészségügyi személyeket, itt mindenki szakképzett, diplomával és tapasztalattal rendelkező orvos vagy szakember. Tisztelettel: Barta Anikó Tünde


        Kérdés: 2013. december 12., 07:19; Megválaszolva: 2013. december 16., 15:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben: