Vastag- és vékonybél tükrözés

Tisztelt Doktornő / Doktorúr! Szeretném Önt megkérdezni arról, hogy a kolonoszkópiánál alkalmazott előkészítő hashajtó protokoll milyen mértékben takarítja ki a beleket? Tapasztalata alapján szokott maradni a bél belső falán lerakódott székletréteg, ami esetleg felveti egy kolon hidroterápia szükségességét? Kontaminált vékonybél szindrómám van, amit eddig többkörös antibiotikum kúra még nem tudott rendezni és olvastam róla, hogy a bélfalon megragadt széklet eltávolítása elősegíti a javulást. Meglehetősen drága ez az eljárás és nem szeretnék felesleges köröket futni. Köszönöm szépen visszajelzését!

Dr. Dunás-Varga Veronika válasza béltükrözés témában

Kedves Kérdező, Ha az előírásnak megfelelően, kellő folyadék fogyasztással végzi az előkészületet, nagyon jó tisztasági fok érhető el, nem tartom indokoltnak a kolon hidroterápiát. Azonban SIBO esetén szerintem egy hashajtástól nem várható javulás. A kontaminált vékonybél, mint a neve is jelzi, a vékonybelet érinti. A széklet pedig a vastagbélben keletkezik. A betegségben jelzett kontaminált szó nem arra utal, hogy széklet kerül a vékonybélbe, amit ki lehet pucolni, hanem a vastagbélben normál esetben is megtalálható baktériumok kerülnek át és szaporodnak el a vékonybélben. Érdemes probiotikus kúrákat is tartani, nem csak antibiotikumot szedni. Valamit azt is jó lenne kideríteni, nincs-e más betegsége, pl. sipoly, diverticulum, ami fenntartja a SIBO-t.

Megválaszolva: 2023. február 12.

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Tükrözés
Ttegnp voltam béltükrözésen a doktórnő nem mondottsemmit a papiron az áll, hogy több kerek éles szélü fekély van ez vilt a hatodik tükrőzésem és nem tudott...
Béltükrőzés
Tisztelt Dr, Ur) Nő. Béltükrözés elött 2. nappal felment a vérnyomásom 180.ra. Rosszul lettem. Én 55. éves vagyok 44 kg. mostanában nagyon lefogytam. Ezek...
Gyógyítható?
Köszönöm szépen a gyors választ doktor úr! Annyit szeretnék még megkérdezni, hogy tükrözés helyett a CT vizsgálat nem mutatja ki az elváltozást? Esetleg ilyen...
Béltükrözések
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Olvastam itt egy hozzászólást, tanácsot kért valaki a hasmanéses problémájára és írta, hogy még egyszer nem szeretne tükrözésen...
Merckformin XR okozta állandósult...
Furcsa hasfájás mitől lehet?