Szívbillentyű téma

Szívbillentyű- és szívbelhártya-gyulladás: bakteriális endokarditisz

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos, Aktualizálta: Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
2022-07-28 21:03

Bakteriális endokarditisznek (bakteriális endocarditis) nevezzük a szívbelhártya (endocardium) és a szívbillentyűk valamilyen baktérium okozta gyulladását. (A billentyű struktúráját azonban nemcsak baktérium, hanem gombás megbetegedés vagy autoimmun betegség is tönkreteheti ritka esetekben.)

Szív- és érrendszeri betegségek és a nyár

WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus
2022-07-10 04:36

A nyári meleg az egészségeseket is gyakran próbára teszi. A nagyobb mértékű párolgás és az izzadás okozta folyadékvesztést pótolni kell. A melegben a bőr erei kitágulnak, ennek hatására csökken a vérnyomás.

A szívbillentyűk leggyakoribb szerzett betegségei

WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
2022-06-11 15:33
Szív

A szívben levő billentyűk a szelepekhez hasonlóan működnek - egy irányba terelik a vért, bezáródva megakadályozzák annak visszafelé áramlását.

Mit nevezünk mitralis prolapsusnak?

WEBBeteg - Dr. Nagy Gabriella
2022-05-31 22:03
Mitralis prolapsus

A mitralis prolapsus egy kötőszöveti rendellenesség, tehát a billentyű szöveti felépítésének normálistól való eltérése, mely születéstől fennáll.

Életmentő beavatkozás vált biztonságosabbá

Szegedi Tudományegyetem
2022-04-01 10:56

Korábban csak nagy kockázattal járó, nyitott szívműtéttel tudták elvégezni a kéthegyű szívbillentyű rendellenes működését megszüntető beavatkozást Szegeden. Azonban az elmúlt hetekben a Szegedi Tudományegyetem Invazív Kardiológiai Részlegén két alkalommal is sikerült az úgynevezett MitraClip® beültetése, a mellkas megnyitása nélkül.

Coarctatio aortae és magas vérnyomás

WEBBeteg - Dr. Vincze Dóra, kardiológus
2021-07-03 17:03

Azt nevezzük coarctatio aortae-nak, amikor a szívből eredő nagy ütőér - más néven az aorta - bizonyos szakaszán az ér keresztmetszete hosszabb vagy rövidebb szakaszon beszűkül.

Mi a Tawara-szár-blokk? - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
2013-01-19 16:10

70 éves nagymamámnál a napokban magasvérnyomás-betegséget állapítottak meg (220/110-zel került az orvoshoz) és a kivizsgálás során bal Tawara-szár-blokkot. Mi ez? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatában feltett kérdések közül.

A szívbillentyű-betegségek háttere

Medipress
2011-03-25 16:21

A svéd Karolinska Intézet munkatársai szerint egy speciális gyulladásos tényező fontos lehet az aortastenosisnak nevezett billentyűszűkület kialakulásában. Az eredmények felvetik gyulladáscsökkentő szerek lehetőségét a betegség kezelésében.