Szívbillentyű betegség

Tisztelt Doktornő! Az alábbi leletet tegnap kaptam. Szeretnék róla másodvéleményt kérni. 38 éves vagyok,158 cm, 51 kg. 18 éves koromban diagnosztizáltak először, s most, 20 év után először került a leletre II. fokú eltérés a jelzett ill. I. fokú helyett. Szeretném megkérdezni, hogy Ön szerint mennyire súlyos ez az állapot? Tehetek esetleg valamit annak érdekében, hogy ne romoljon tovább? Eddig Nebibetát szedtem, de tegnap Concor 2,5 mg-ra váltott az orvos, mivel a Nebieta mellett nagyon alacsony volt a vérnyomásom. A TI: II. fokú mit jelenet? Mert ez eddig sosem szerepelt a papírokon, s most sem tért ki rá az orvos. Élhetek "normális" életet, vagy ez így már komolyabb kockázatot jelent? Mert eddig mindig azt mondták, hogy ez egyáltalán nem jelentős betegség, akár 70-80 évig is elélhetek vele. EKG: SR. közepes tengelyállás, fr: 80/min, PQ: l40 ms, QRS: 80 ms, izoelektromos ST szakaszok. végtagi és V5-6 elvezetésekben lapos T hullámok. Echocardiographia: , aortagyök: 30 mm, bill. separatio: 20mm, Septum: 7mm, bal kamra EDD; 48mm,hátsó fal: 7mm. ESD: 30mm, EF: 65%, jó systolés'funkció. balpitvar: 26x35mm. E/A: 1 m/s, Mitralis anterior vitorla prolabál, Ml: I-II. fokú. AI nincs. Aortán mért csúcsgradiens: 10Hgmm. A billentyűk structuralisan épek. Jobb kamra: 26mm. Jobb pitvar: 30x38mm TI: lI. fókú.Körülírt falmozgás zavar nincs. Pericardialis fluidum nincs. Válaszát előre is nagyon köszönöm! Tisztelettel: Viktória, 38 éves

Dr. Molnár Dóra válasza szív ultrahang lelet témában

Kedves Kérdező! A jelenleg leírt szív uh lelet sem igazol súlyos szívbetegséget, nyugodjon meg. A billenytű zárási zavar mértéke enyhe továbbra is. Az lenne a célszerű, hogy lehetőleg egy kardiológus ellenőrizze a billentyű állapotát időről időre. A vizsgálat jellege és a biológiai tulajdonságok miatt az áteresztés mértéke kismértékben változhat egyik vizsgálatról a másikra, de ez sem valódi romlást sem valódi javulást nem jelent általában. A billentyű zárási hibán kívül a valódi romlás esetén egyéb paraméterek is változnak, az Ön leletében nincs ilyen eltérés. A leletet minden esetben érdemes a leletező orvossal megbeszélni, mert ő tudja mire gondolt pontosan.

Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2022. január 20., 09:17; Megválaszolva: 2022. január 23., 17:50
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Lelet értelmezése
Hozott EKG: SR, bal t.á., fr: 78/min, PQ, QRS norm., V4-V6-ig jelzett STD és poz. T-k. Echo: Aorta gyök: 31 mm Bal pitvar keretszm. D: 39 mm Bal kamra...
Ez mitralis prolapsus vagy nem?
Tisztelt Doktor nő! Egy 19 éves fiatalember vagyok és az utóbbi időben két kardiológiai vizsgálaton is voltam. Ezek rutinvizsgálatok voltak. Az elsőn...
Mistralis prolapsus lelet
Tisztelt Doktor Nő! Szeretném, ha véleményt mondana a kardiológia szívultrahang leletemről. Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Nagy...
Kardiológiai vizsgálat eredménye
Tisztelt Doktornő! A nemrégiben készült kardiológiai kivizsgálás alapján a Doppler vizsgálat kimutatott bizonyos rendellenességeket. A kérdésem...
Bal kamra hipertrófia