Szívbillentyű-műtét: donor helyett saját szövet

Medipress
megjelent:

Nagyobb a beteg túlélési esélye szívbillentyű műtét után, ha az aortabillentyűt inkább saját, de pulmonális billentyűjével pótolják, mintha donortól kapna aortabillentyűt. A hosszabb életre való esély mellett a várható életminőség is jobb - állapította meg egy kutatás.

Az oxigéndús vért az aortabillentyűn keresztül pumpálja a szervezet a test táplálására, míg a pulmonális billentyűn keresztül az oxigénben szegény vér távozik a tüdőből. Bizonyos rendellenességek és betegségek hatására szükségessé válhat az aortabillentyű pótlása, ami bonyolult, ugyanakkor szabványos beavatkozásnak számít már több, mint három évtizede.

Az új billentyű lehet mechanikus, amely erős, de a vérrögképződés megelőzésére élethosszig tartó gyógyszeres kezelésre lehet szükség, vagy graft, amelyet vagy egy holttestből, vagy az élő szív másik kimeneti billentyűjéből vesznek ki, ami kisebb igénybevételnek van kitéve. A korábbi kutatások nem mutatták, hogy bármelyik módszer eredményei kedvezőbbek lennének a többinél.

Az aortabillentyűk helyreállításának nem mechanikus lehetőségeinek összehasonlítására az Imperial College London kutatói Sir Magdi Yacoub vezetésével 108 beteget láttak el a saját testükből kivett pulmonális billentyűvel, másik 108 pácienst pedig nemrégiben elhunyt donorokból vett aorta billentyűvel. Mindegyik beavatkozás nyitott szívműtét volt.

Tíz év elteltével négy beteg hunyt el az úgynevezett „autograft”, azaz élő billentyű csoportból, szemben a „homograft”, vagyis donor billentyűt kapott csoportban tapasztalt 15 halálesettel. Más szóval a túlélési arány az első csoportban 97 százalék, a másodikban pedig 83 százalék volt.

„Eredményeink azt a feltételezést támasztják alá, hogy az aorta billentyű helyére ültetett élő billentyű jelentős mértékben javíthatja a klinikai kimenetelt” – számoltak be a kutatók. „A Ross-eljárásnak elkeresztelt autograft beavatkozást követően az életminőség mutatói is jelentősen jobbak lettek.

A Ross-eljárás során az eltávolított pulmonális billentyűt egy halott donor ugyanezen szervével helyettesítik. Yacoub elmondta, hogy az aorta billentyű pótlása során a saját szövet beültetése valamelyest segítette a szervezetet abban, hogy megbirkózzon a nyomás és a méret állandó változásával.

(medipress)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.