Mitralis prolapsus

Jó napot kívánok! 2009.-egy szív ultrahang vizsgálat (sport miatt), Mitrális prolapsust t állapított meg nálam! Jártam 5 évente ultrahangra, most legutobb azt állapították meg: ” jó bal kamra syst.f mellett az MI közepes fokú, jelenleg műtéti indikáció nincs.” 10 év alatt enyhéről közepesre változott a rendellenesség! Egész életemet végig sportoltam 35 éves koromig profi szinten fociztam, most 42 vagyok és heti 3-4 alkalommal végzek súlyzós edzést! Kell e valamit másképp csinálnom? Mit jelent az, hogy enyhéről közepesre változott a prolapsus? Műteni szokták ezt vagy nem? Előre is köszönöm. Péter

Dr. Molnár Dóra válasza szívbillentyű elégtelenség témában

Kedves Kérdező! A billentyű eltérés sajnos romolhat lassan idővel, sokféle tényező állhat ennek a hátterében. Emiatt kell bizonyos rendszerességgel ellenőrizni. Az egészséges életmód (amelyet Ön is tart) általában segíti megelőzni, vagy legalábbis lassítja a szív- és érrednszeri problémák romlását, de a biológiai folyamatok csak részben befolyásolhatók sajnos. A billentyű zárási zavar súlyos formáját valóban műteni szokták, de ez Önnél még nem áll fenn a leírás alapján. Többféle hatékony műtéti eljárás is létezik, a billentyű szerkezetének állapotától függ, melyiket választják, természetesen a beteg részletes felvilágosítást kap erről. Ezentúl évente javasolt szív ultrahang kontroll az esetleges romlás időbeli felismerésére. A műtét szükségességének megállapításhoz a szív működés részleteinek elemzése alapján döntenek. A nagyobb súlyos emelésével járó edzés nem javasolt általában a szív problémákkal küzdőknek, érdemes lenne megbeszélnia az orvosával milyen mozgásforma a legmegfelelőbb Önnek. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2022. október 25.

Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek

Szívbillentyű elégtelensége okozhat-e...
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A minap voltam a szokásos kontroll vizsgálatomon és ezt az eredményt kaptam: A szívüregek tágassága normális. Jó systoles és diastoles...
Kardiológiai vizsgálat kiértékelése
Tisztelt doktornő Ismételten a véleményére lennék kíváncsi. Férjem januárban kórházba került tüdőgyulladással, nagyon rossz állapotban. Kiderült, hogy a...
Halálos betegség?
Tisztelt Doktor Nő/Úr Egy nagyon rendetlen, 35 éves beteg vagyok. Pontossan 11 éve egy kivizsgálás alkalmával szívultrahangot végeztek. Ott...
Kardiológia!
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kérdésemet szeretném feltenni Önnek. 27 éves nő vagyok, a napokban kiderült, hogy az egyik szívbillentyűmmel gond van, az orvos...
Mi a baj?
Tisztelt Doktornő/Úr/ A tanácsát kérném! A problémám 2001-ben kezdődött. Rossz közérzet furcsa szívdobogás. Akkor egy 24 órás EKG vizsgálatot csináltak. Az...
Kardiológiai lelet
Tisztelt Doktornő/úr! Májusban kardiológiai kivizsgálásra küldött a háziorvosom, mert gyakran szúrt a mellkasom, levert a víz, rossz volt a közérzetem stb....