Deltakron - újabb koronavírus-variáns? Mit lehet tudni jelenleg?

szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró - WEBBeteg
lektorálta: Bak Marianna, biológus megjelent:

A SARS-CoV-2-koronavírus legújabb variánsának azonosításakor tudósok azt állapították meg, hogy ez a delta és az omikron kombinációja. A deltakron okozta fertőzéseket - eddig 25 azonosított esetről van szó - Ciprusról jelentették.

Az új fejlemény különösebb aggodalomra pillanatnyilag nem ad okot – nyilatkozta a ciprusi egészségügyi miniszter, mint mondta –, még úgy sem, hogy erre az omikron-variáns okozta esetek világszerte tapasztalható növekedésével egy időben derült fény. Az új elnevezéssel arra utalnak a szakemberek, hogy az új variáns egyesíti magában a delta- és az omikron-variáns tulajdonságait: a delta genomjába épült omikronra jellemző genetikai elemeket tartalmaz.

„Tudjuk, hogy vannak jelenleg olyan esetek, amikor a delta- és az omikron-variáns egyidejű, együttes fertőzése (koinfekció) áll fenn, most pedig rábukkantunk erre az újabb variánsra, mely egyesíti magában a kettőt” – fogalmazott dr. Leondios Kostrikis, a Ciprusi Egyetemen oktató biológiai tudományok professzora. A biotechnológiai és molekuláris virológiai laboratórium vezetője és munkatársai eddig 25 deltakron-esetet azonosítottak országukban. Mintáikat január 7-én küldték el abba a müncheni központba (GISAID), ahol 2008 óta gyűjtik az influenzavírusoknak, illetve a COVID-19 pandémiáért felelős koronavírusoknak a genomikai adatait, és ahonnan a világ bármely laboratóriumában kutatást végző tudósok rendelkezésére bocsátják a mintákat.

Az eddigi esetekről

Jelen pillanatig egyetlen másik nemzetközi egészségügyi hatóság sem ismerte fel, és nem azonosította a deltakron-variánst. De a ciprusi szakemberek számára még hátra van a munka nagy része, például annak részletekbe menő feltárása, hogy e variáns megjelenése milyen hatással lesz a világra. Dr. Leondios egyelőre úgy véli, „az új törzset a nagyon fertőzőnek megismert omikron-variáns minden bizonnyal ki fogja szorítani”.

De új variánsról van-e szó egyáltalán?

Ezt a kérdést teszik fel a kutatók a laboratóriumi munka során. Egyes virológusok egyértelműen leszögezik, hogy a deltakron nem új variáns, mivel nem lehet elhelyezni a SARS-CoV-2 vírusok törzsfáján. Egyikük, Tom Peacock ezt így fogalmazta meg: „a ciprusi ’deltakron’ szekvenciák, amelyekről több nagy hírügynökség is jelentést tett közzé, elég világosan laboratóriumi szennyeződésnek (kontaminációnak) látszódnak. Nem jelentenek filogenetikai csoportot, nem rekombinációról lehet szó, ugyanis a felfedezett, omikronéhoz hasonló mutációk a delta genomjának csak egyetlen szakaszában találhatóak meg.

Végül érdemes megismételni a ciprusi egészségügyi miniszter, Michalis Hadjipandelas megnyugtató nyilatkozatát arról, hogy az új „variáns” megjelenése nem ad okot aggodalomra.

Ezek is érdekelhetik

WEBBeteg logóWEBBeteg.hu
Szerző: Fazekas Erzsébet, újságíró, Forrás: New COVID-19 strain 'Deltacron' detected in Cyprus; what we know so far (CNBCTV)
Lektorálta: Bak Marianna, biológus

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.