Csordaösztön már háromévesen?

MTI
megjelent:

Ha az embernek egy témával kapcsolatosan nincs saját véleménye, akkor általában a többségéhez csatlakozik. Ez a "csordaösztön-tendencia" már óvodás korban elkezdődik - mutatta ki egy amerikai vizsgálat.

A vizsgálat során a Harvard Egyetem pszichológusai három-négyéves gyerekekkel figyeltettek meg több személyt, akik egy tárgy nevéről vitatkoztak. Egy kivételével mindenki ugyanazt a nézetet vallotta. Ehhez a többségi véleményhez pedig csatlakoztak a gyerekek is.

A kísérlet folytatásában a résztvevő személyek közül kettő a helyiségben maradt, egyikük az előbbi renitens volt. Miután ők egy másik tárgy elnevezéséről vitatkoztak, a gyerekek annak a személynek a véleményéhez csatlakoztak, aki előtte a többségét képviselte.

Ez kimutatja, hogy már a három-négyévesek is felismerik a konszenzusos döntést, és abban meg is bíznak - vonják le a következtetést a kutatók a Psychological Science című szaklapban megjelent cikkükben. Ezen kívül pedig nagyon jól felbecsülik a gyerekek, hogy melyik személy melyik csoporthoz tartozott előtte.

(MTI)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.