• Ki gyúrja majd az olimpikonjaink lelkét Londonban?

    WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró
    Szerző: WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró

    Mindössze két pszichológus utazik, a több mint 120 fős olimpiai csapattal a londoni ötkarikás játékokra - tudta meg a WEBBeteg. A sportolók lelki felkészültsége alapján azonban a szakemberek nem aggódnak.

    Jóllehet, még igencsak gyerekcipőben jár a sportpszichológia Magyarországon, élsportolóink lelke nem marad szakszerű gondozás nélkül – mondta Kurimay Tamás pszichiáter, egy, a témáról szóló könyv bemutatóján.

    Csak kevesek gondolnák, hogy a sportlélektan nemcsak itthon, de a nyugati országokban is még viszonylag új tudomány. Németországban például egy néhány éve történt tragédia, a futball-kapus Robert Enke a csapata vereséges meccsét követő öngyilkossága után vált általánossá a sportpszichológusok alkalmazása.

    Hirdetés

    Noha arányát tekintve igencsak aggasztónak tűnik, hogy mindössze két pszichológus, illetve pszichiáter kíséri Londonba a legalább 120 fős magyar csapatot, a pszichiáter azt mondta: a sportolókkal a felkészülés ideje alatt folyamatosan foglalkozott szakember, így az olimpiára utazó lélekgyógyászok „elbírnak” majd a feladattal.

    A sport pszichológiája

    „A sport pszichológiája” címet viselő, most megjelent könyv nemcsak sportolóknak és sportvezetőknek ad betekintést ebbe a viszonylag új tudományba. Mindazoknak hasznos olvasmány lehet, akik meg akarják érteni, hogy például vajon egyértelműen boldog-e a győztes, vajon miért borulnak egymásra a gólelőnyt szerző kézilabdások.

    A 21. század sportja olyan mértékű fejlődésen megy keresztül, amelyben fizikai értelemben közel kerültünk a teljesítőképességünk határaihoz. Ennek kapcsán merülhet felt a kérdés, hogy létezik-e a „lelki teljesítőképesség határa”?

    Azonnali orvosi ellátást kapnak az olimpikonok


    Úgynevezett VIP-szolgáltatásokat vehetnek igénybe az olimpiára készülő sportolók, ha sürgős orvosi ellátásra van szükségük. Szűk 80 nap múlva itt az olimpia, a felkészülések során bármi történhet. Azonnali orvosi ellátást kapnak az olimpikonok>>

    A sport lélektana Magyarországon is összefonódik azzal a kérdéssel, hogy kezdve gyermekeinkkel, az idős generációval bezárólag, ne csak nagyobb, rendszeres és intenzívebb testmozgásra ösztönözzünk, hanem olyan aktív életmód alakuljon ki, ami az egészség megőrzéséhez, teljesebb élethez vezet. Amennyiben ez már teljes egészében nem teljesülhet, akkor is a mozgással, sporttal csökkentsük a betegségek rizikótényezőit, közösségi élményre tegyünk szert, a sport eszközeivel küzdjünk a kirekesztés és diszkrimináció ellen.

    A könyvben olvashatunk arról, hogy a diadal és a kudarc része évezredes kultúránknak, hogy a győzelem pillanata hogyan mámorít. Szó esik arról is, hogy melyek azok a személyiségjellemzők, melyek alapvetően szükségesek ahhoz, hogy kimagasló eredményeket érhessenek el versenyzőink a saját, választott sportágukon belül. A kötetben neves sportolók nyilatkoznak saját tapasztalataikat megosztva, a sport és a lélek erejéről, a sportlélektan szerepéről, a győzelmek, vagy éppen a kudarcok kapcsán.

    A család nélkülözhetetlen „kelléke” valamennyi sporttevékenységnek, így egy „sportos” család szemszögéből, tapasztalataiból olvashatunk arról, hogy milyen tényezők segíthetnek egy verseny-, illetve élsportolót céljainak elérésében.

    A sport lélektana és a kapcsolódó tudományok elterjedésének és népszerűsítésének továbbra is itt van az ideje. Magyarországon az 1970-es évektől mostanáig, 2012-ig, a Londoni Nyári Olimpiai Játok kezdetéig a sportlélektan szerepe sokat változott, azonban még mindig nem került a szakterület az őt megillető, megfelelő helyére. A sportpszichológia nem csupán az élsport és azon belül is az elit sportok nélkülözhetetlen feltételrendszerét alkotja, de fejlődése igényli, hogy elméleti és gyakorlati kutatásainak eredményei a hazai sportéletben is felhasználásra, alkalmazásra kerüljenek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A verseny-, a szabadidő- és a csapatsportok minden szintjén, valamint az iskolai sportban már az első osztályoktól kezdődően figyelni szükséges a mentális kérdésekre, szempontokra, beleértve a fogyatékos és/vagy hátrányos helyzetűeket is! A sportolásra való érzékenyítés a lélektanon keresztül lehetséges, és az egészséges lelki fejlődés pedig a rendszeres fizikai aktivitáson keresztül valósul meg.

    (WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró)

    Legutóbb frissült: 2012.06.08 13:15
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Miért sérülünk le, ha nem nyújtunk?

    A nyújtás fontosságát senki sem vitatja, mégse csinálja mindenki. Valljuk be őszintén, egy fárasztó edzés után csábító, hogy inkább egyből zuhanyozni menjünk, mintsem elkezdjünk nyújtani, esetleg hengerezni, pedig számos problémát megelőzhetnénk azzal, ha szánnánk erre időt.

    Térdfájdalom: Hogyan előzheti meg a gyakori panaszt?

    A térdízületek egészséges működése elengedhetetlen feltétele a járásnak, a futásnak, a láb nyújtásának, hajlításának, ám sokszor a térdfájás forrását is itt kell keresnünk, hiszen rendkívüli igénybevételnek kitett ízületről van szó, amelyen kopásos elváltozások jöhetnek létre, és számos módon megsérülhet.

    Létezik-e ideális edzésprogram?

    A mozgás lételemünk. Elengedhetetlenül szükséges az idegrendszer egyensúlyának fenntartásához, a testkép, a személyiség kialakulásához.

    Pollenallergiásan szabad sportolni?

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban sportolni vágyó pollenallergiások dolgát. Gyakran felmerül a kérdés, vajon szabad-e a szabadban sportolni pollenallergiásként?

    Problémás testtájak edzése nőknél

    A problémás testrészeket valóban lehet edzeni? Sok nő testének csak bizonyos izomcsoportjait edzi, hogy az olyan problémás területeket, mint a has, a lábak vagy a fenék feszesítse. Ez azonban nem hozza meg a kívánt eredményt. Sokkal hatékonyabb az energiafelhasználás fokozása, ami ez egész izomtömegre és testzsírszázalékra, ezeken keresztül pedig az alakra is hatással van.

    Megtudtuk, miért futnak a nők

    A futás népszerűsége évek óta töretlenül növekszik Magyarországon. Mára sokak számára természetes, hogy a nők szeretnek sportosan és egészségesen élni, számukra a mozgás örömet és pozitív élményeket jelentő hétköznapi tevékenység. A Budapest Sportiroda és a 21 Nő az egészségügyért alapítvány országos kutatása első alkalommal mérte fel azt, hogy miért futnak a nők.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.