Probiotikum téma

A probiotikumok olyan jótékony mikroorganizmusok, amelyek védőhatást biztosítanak bizonyos kórokozókkal szemben, és amelyek számos élelmiszerben is megtalálhatóak. A probiotikumokról úgy tartják, hogy a bélflóra kiegyensúlyozása által igen fontos szerepet játszanak a megfelelő bélműködés és emésztés fenntartásában.

Antibiotikumok mellékhatásai

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész - 2020-10-15 18:35
Az antibiotikumoknak köszönhetően számos fertőző betegség vált könnyen kezelhetővé az elmúlt évszázadban, azonban mint minden gyógyszernek, ezeknek is vannak mellékhatásaik, melyek néha kellemetlenségeket okoznak.

Hasmenés - Okok és kezelési lehetőségek

WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász - 2020-04-04 11:36
A hasmenést többféle betegség idézheti elő, ennek megfelelően eltérő a szükséges kezelés és a megfelelő diéta. Az esetek többsége fertőzéses eredetű, a kórokozót a fertőzött ember tisztátalan keze terjeszti tovább a gyermekekre.

Antibiotikumok és probiotikumok - Ön tudta?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2020-02-06 14:35
A probiotikumok bizonyítottan hasznosak az olyan antibiotikumhasználat okozta mellékhatások megelőzésére és kezelésére, mint a hasmenés vagy hüvelyi fertőzések.

Gyógynövényekkel a bélflóra egészségéért

Több mint TestŐr - 2019-10-21 15:56
Bár a legtöbbször a probiotikumok jutnak eszünkbe, ha a bélflóra egészségének megőrzéséről beszélünk, de nagyon jó alternatíva lehet a gyógynövények ereje is!

Gyomorégés és hasmenés - Az orvos válaszol

WEBBeteg - Dr. Plósz János, gasztroenterológus - 2019-07-28 19:05
Már egy ideje ég a gyomrom, időnként fáj a bal bordaív alatt és gyakran van hasmenésem, de úgy, hogy szaladnom kell. Ez teljesen megkeseríti az életemet. Kérem, adjon tanácsot, hogy hová forduljak, mi lehet a bajom? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Fekélyek kezelése probiotikumokkal

WEBBeteg - Nagy Attila, fordító - 2019-01-07 09:33
A gyomor- és nyombélfekély kellemetlen és fájdalmas elváltozás. Különböző gyógymódokkal kezelik, de a hatás többnyire hagy némi kívánnivalót maga után.

Óvatosan az antibiotikumokkal!

WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus - 2018-04-19 05:21
A penicillin feltalálását követően az addig gyógyíthatatlan betegek millióit lehetett megmenteni a haláltól. Hivatalos orvosi fórumokon is a fertőző betegségek végleges leküzdéséről beszéltek. Napjainkra azonban kiderült: szó sincs erről, sőt, az antibiotikumok elterjedésével új problémákkal kellett szembesülnünk.

Probiotikumok és a vastagbél egészsége

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2017-10-22 16:07
Talán nem is tud róla, de a vastagbele több milliárd baktériumnak ad otthont. Az itt élő „jó baktériumok” a megfelelő élőhelyért cserébe elpusztítják a káros baktériumokat.

Gyerekeknek és felnőtteknek is érdemes probiotikumkúrát tartani

Budai Allergiaközpont - Dr. Polgár Marianne, gyermekgyógyász, gasztroenterológus - 2017-06-29 02:51
Tavaszra nemcsak a vitaminraktárak merülnek ki, de a téli antibiotikumkúrák, hasmenéses betegségek is nyomot hagynak a szervezetben. A probiotikumok kedvező hatásairól dr. Polgár Marianne gyermek-gasztroenerológus számolt be.

Probiotikummal a szájszag ellen

WEBBeteg - Nagy Attila, fordító - 2017-06-11 14:21
Az irritáló szájszagot nem bizonyos ételek okozzák, hanem baktériumok, amelyek azonban probiotikumos kezeléssel elpusztíthatóak.

Probiotikumok és gyulladás

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2017-04-23 07:38
A gyulladás természetes folyamat, melyet a szervezet a fertőzések elleni küzdelemre és a sérülések gyógyítására alkalmaz. Azonban ha a gyulladás krónikus, vagy súlyos, akkor többet árt, mint használ.

Tények és tévhitek a probiotikumokról

Budai Allergiaközpont - Dr. Vass Noémi, gyermek-gasztroenterológus - 2017-02-25 05:21
A probiotikum kifejezés több, különböző baktérium törzset jelöl. Ezek nem kórokozók, hanem jótékony baktériumok. Együtt élünk velük, szimbiózisban.

Megfázás: A probiotikumok is segíthetnek

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2016-12-27 14:11
A probiotikumok hasznosak az influenza-szerű és megfázásos tünetek megelőzésére - állítja egy tanulmány. Gregory J. Leyer, a tanulmány egyik szerzőjének elmondása szerint a probiotikumok egészségre gyakorolt jótékony hatásáról már sokat hallottunk, ám eddig sokkal kevesebbet tudtunk arról, hogy megelőző hatásuk milyen.

Miért ne szedjen náthára antibiotikumot?

Fül-orr-gége Központ - 2016-12-05 05:21
Az ősszel együtt megérkezett a náthaszezon is. A hirtelen jött lehűlés megviseli a szervezetet, ebben az időszakban többen betegszenek meg, gyakoriak a felső légúti betegségek. A mielőbbi gyógyulás reményében sajnos még mindig sokan esnek abba a hibába, hogy a házi patikából, egy korábbi betegségből megmaradt antibiotikummal kezdenek öngyógyításba.

Probiotikumok: gyógyszer, gyógyhatású készítmény, étrend-kiegészítő

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2015-11-07 18:11
A probiotikumok élő mikroorganizmusok, amelyek megfelelő mennyiségben a tápcsatornába jutva kedvező hatásúak lehetnek szervezetünkre. Hasznos és biztonságos készítmények számos betegség megelőzésében és kezelésében, ugyanakkor további vizsgálatokra van még szükség a hatásmechanizmus és a dózis tisztázása, pontosítása érdekében.

Ki nem szedhet probiotikumot?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2015-10-25 01:11
A probiotikumok olyan mikroorganizmusok, melyek segítik a bélbaktériumok védekező képességét, ha az valamilyen zavar, helytelen táplálkozás vagy antibiotikumok hatására csökken. Ugyanakkor ha valamiféle háttérben meghúzódó probléma áll fent, még gondot is okozhatnak.

Tampon és joghurt 

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet - 2015-08-20 10:33
A probiotikus tampon kettős hatású orvostechnikai eszköznek minősülhet, mert használata elősegíti az egészséges hüvelyflóra helyreállítását, fenntartását, alkalmas a fertőzések megelőzésére. Eközben pedig értelemszerűen betölti a tamponok funkcióját – miközben menstruáció alatt is képes védelmet nyújtani a hüvelyhám számára.

Probiotikumok gyulladásos bélbetegségekre

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2014-12-28 07:11
Tanulmányok szerint a probiotikumok enyhítik a gyulladásos bélbetegség tüneteit, és elősegítik a szervezet öngyógyító folyamatait.

Enyhíthetők az antibiotikumok okozta gyomorpanaszok

Szponzorált tartalom - 2014-12-03 11:45
Az antibiotikumok olyan anyagok, amelyek leküzdik a baktériumok által okozott fertőzéseket. Ez történhet a fertőzést okozó baktériumok elpusztítása vagy növekedésük gátlása révén is, így téve lehetővé a betegség könnyebb kezelését.

Tények és tévhitek: Erősíthető az immunrendszerünk?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2014-10-03 14:55
Az emberek túlnyomó többségénél az immunrendszer köszöni szépen, optimálisan működik, ezért nincs szüksége erősítésre. Akkor mi értelme azoknak az agyonreklámozott csodaszereknek, amelyeket megvásárolunk?

Népi bölcsesség vagy tudomány?

Dr. Kiss Zsuzsanna, gyermekorvos - 2014-09-08 12:38
Ősz közeledtével nap, mint nap egyre gyakrabban hangzik el olyan „bölcsesség”, ami a betegségek elkerülésére, a táplálkozás fontosságára mutat rá. Kisgyermekes családokban ez még gyakrabban ismétlődik, hiszen az ősz a picik, nagyok számára a közösségbe kerülés időszaka is.
Immunrendszerünk soha nem szűnő működése életünk fontos biztosítéka. Sejtjei folyamatosan fésülik át szervezetünk minden részét, hogy a kórokozók és idegen anyagok hatásaitól megvédjen minket. Életmódunkkal, táplálkozásunkkal, döntéseinkkel ezeket a folyamatokat segítjük vagy hátráltatjuk.