Miért olyan fontos az antibiotikumos kezelés után a probiotikum szedése?

BP Digital Group - Támogatott tartalom
megjelent:

Az antibiotikumok forradalmi áttörést hoztak az orvoslás történetében, hiszen rengeteg olyan baktériumok okozta fertőzés kezelésére és megelőzésére jelentenek megoldást, amelyekkel szemben addig az orvostudomány eszköztelen volt. (x)

ProbiotikumAz egyik legismertebb antibiotikum a penicillin, azonban emellett is számos típusuk létezik, tabletta, kapszula, krém, spray vagy akár injekció formájában. Valamennyiben pedig közös, hogy gátolják a baktériumok szaporodását, illetve elpusztítják azokat.

Használatát ugyanakkor szigorú szakmai irányelvek szabályozzák és a legtöbbször csak receptre vásárolhatók meg. Minden típus más baktériumok ellen lehet hatásos, amelyekkel szemben különböző mértékben, erősségben vagy adagolásban alkalmazva képes a kívánt hatás kifejtésére. Fontos, hogy tartsuk be az orvosi utasításokat, hiszen az ettől való eltérés rontja a gyógyszeres kezelés hatékonyságát, rosszabb esetben antibiotikum-rezisztenciához is vezethet. Emellett pedig azért sem árt, ha szervezetünk védelméről is gondoskodnunk, hiszen az antibiotikum-kúra sok esetben komoly megterhelést jelent arra nézve. Nézzük is a legfontosabbakat!

Mire kell figyelni egy antibiotikum-kúra során?

Fontos tudni, hogy az antibiotikumok vírusok ellen nem hatásosak, így a legtöbb felső légúti fertőzés kezelésére nem alkalmazhatók. Ezért öngyógyítási céllal soha ne kezdjük el őket szedni, hiszen nemcsak hatástalan lesz egy megfázás vagy egy influenza kezelésére, hanem a helytelen alkalmazás súlyos következményekhez is vezethet a szervezetünkben.

Ha olyankor szedünk antibiotikumot, amikor az nem indokolt, esetleg eltérünk az orvos által felírt dózistól vagy adagolástól, az oda vezethet, hogy azok a baktériumok, amelyeket a kezelés elpusztítani hivatott, rezisztenssé válnak a gyógyszerrel szemben. Ilyenkor a kúra nem pusztítja el az összes baktériumot, sőt, éppen hogy az erősebb, szívósabb típusok élik azt túl, amelyek elszaporodva képesek lesznek ellenállni akár az újabb kezelésnek is.

Az utasításokat és az előírásokat betartva viszont az antibiotikum súlyos betegségek és fertőzések hatékony gyógymódja lehet. Típustól függően az első adag bevételét követően néhány órának vagy akár pár napnak is el kell telnie, amíg érezhetően enyhíti a tüneteket – a kúra végére pedig jó esetben teljesen meg is szünteti azokat. Emellett viszont több ismert mellékhatása is van – ezek közül a leggyakoribb és legismertebb a hasmenés, amit az okoz, hogy az antibiotikum nemcsak a kórokozó baktériumokat, hanem a szervezet számára hasznos bélbaktériumokat is elpusztítja. Ez azonban csak szükséges rossz, ami ellen ráadásul hatékonyan tehetünk is – itt jönnek képbe a probiotikumok.

Miért fontos a probiotikumok szedése antibiotikumok mellett?

A bélbaktériumok nagyon fontos szerepet töltenek be testünk működésében, egyik legfőbb funkciójuk az emésztés támogatása és az emészthetetlen rostok fermentálása. Jelenlétük elengedhetetlen a kiegyensúlyozott bélflóra fenntartásához, amely megakadályozza a kórokozók megtelepedését, segítve ezzel az immunrendszer megfelelő működését. Ezen túl pedig hozzájárul a normál vérnyomás fenntartásához vagy képes lehet megelőzni a gyulladásos betegségeket.

Az antibiotikumok ugyanakkor nem válogatnak a tüneteket okozó kártékony és a szervezetünk számára hasznos baktériumok között: a káros típusokat, valamint a bélflóra alkotóit egyaránt elpusztítják. Ennek eredménye lehet a kezelések során tapasztalt hasmenés, puffadás és hányinger: a probiotikumok szerepe pedig ezeknek a mellékhatásoknak a mérséklése vagy a kivédése, a bélfóra egyensúlyának megőrzése útján.

Számos természetes probiotikumforrás létezik, amely rendszeres fogyasztása a mindennapokban is hasznos szervezetünk számára. Ilyenek az élőflórát vagy az élő baktériumkultúrákat tartalmazó joghurtok, a kefír, a savanyú káposzta vagy a japán Miso leves. Ezek az ételek számos hasznos tápanyag biztosítása mellett segítenek megőrizni a bélflóra egyensúlyát.

Egy antobiotikumos kezelés a legtöbb esetben extra kihívást jelent testünk számára, ezért a természetes tápanyagforrások mellett érdemes célzottan probiotikumokat tartalmazó étrend-kiegészítőkkel is támogatnunk azt. A kúrát követően pedig még 1-2 hétig célszerű ezeket fogyasztani, odafigyelve arra, hogy bevételük lehetőleg rendszeresen – naponta ugyanabban az időpontban – történjen. Ameddig pedig az antibiotikumokkal együtt alkalmazzuk ezen készítményeket, legalább kettő óra teljen el a gyógyszer és a probiotikumok bevitele között. A fentieket betartva pedig nemcsak a betegséget győzhetjük le, hanem szervezetünk megfelelő működéséhez is nagyban hozzájárulunk.

Cikkajánló

Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.