• Probiotikumok emésztési problémákra

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Mielőtt probiotikumot alkalmaz emésztési problémájára, kérdezze meg orvosát annak előnyeiről és esetleges kockázatairól.

     Az alábbiakban összeszedtük a legfontosabb kérdéseket, melyekre jó ha választ kap.

    Vajon a probiotikumok segítenek az emésztési problémámon?

    Mikor szedjünk probiotikumot?


    A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek. Mikor szedjünk probiotikumot?

    A probiotikumok egyes esetekben segíthetnek, míg másokban nem. Tanulmányok bizonyítják, hogy a probiotikumok gyorsítják a felépülést fertőző hasmenésből és enyhítik a colitis ulcerosa tüneteit, ugyanakkor úgy tűnik, kevés a hatásuk a Crohn-betegségre. 

    Mivel minden eset egyedi, kérje ki orvosa tanácsát azügyben, hogy segítene-e az Ön problémáján a probiotikumos kezelés.

    Milyen várható előnyei vannak a probiotikum alkalmazásának?

    A probiotikumok nem csodaszerek, és egyes esetekben megelőző céllal való alkalmazásuk hasznosabb, míg más esetekben segítik a kezelést, gyógyulást. Beszéljen orvosával a probiotikum használat lehetséges előnyeit és korlátait.

    Hirdetés

    Vannak kockázatai a probiotikum alkalmazásnak?

    A probiotikumok általában biztonságosak, ám fiatal gyermekeknél, időseknél, súlyos betegeknél, és legyengült immunrendszer esetén veszélyesek lehetnek. Az orvosa elmagyarázza, milyen kockázatok érinthetik Önt.

    Melyik probiotikum a legjobb a számomra?

    Hogyan erősítsük immunrendszerünket?


    Az immunerősítés egyik alapköve a helyes táplálkozás. A bélrendszerünkben dől el, hogy a szervezetünk mennyi vitamint, ásványi anyagot képes majd hasznosítani. Hogyan erősítsük immunrendszerünket?

    A jó baktériumoknak számos formája létezik. Egyes probiotikum termékek csak egyfajta mikroba törzset tartalmaznak, míg mások többet is. Ugyanakkor még csak kevés törzset vizsgáltak, és találtak hatásosnak bizonyos esetekre.

    Szakértők szerint nagyon fontos, hogy olyan probiotikumot használjunk, amit megvizsgáltak és hatékonynak találtak. Beszéljen orvosával arról, melyik probiotikum a legmegfelelőbb az Ön számára!

    Mi a legjobb módja a probiotikum szedésnek?

    A probiotikumok kapszula, por, folyadék formájában kaphatók, de megtalálhatók a joghurtokban és egyes tejitalokban. Az orvosa tudni fogja, melyik speciális termék lesz a legjobb az Ön számára.

    Mennyit kell szednem belőle?

    Ahhoz, hogy a probiotikum hatékony legyen, elegendő számú élő szervezetet kell tartalmaznia ahhoz, hogy elkezdjen nőni a belekben. A hatékony dózis széles skálán mozog a különböző termékekben.  Kérdezze orvosát arról, melyik terméket és milyen mennyiségben szed

    Mennyi ideig kell a probiotikumot szedni?

    Ez attól függ, miért szedi. Kérdezze orvosát a megfelelő ideig történő használatról.

     

     Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum - Orvosszemmel a fogalmakról

     


    Immunrendszerünket nemcsak nyirokszervek és nyirokcsomók alkotják, hanem fontos részét képezi az az 1-2 kilogrammnyi hasznos baktériumtömeg is, amely a bélrendszerben, döntően a vastagbél területén helyezkedik el. A saját sejtjeink számának tízszeresét (!) kitevő baktériumok táplálása és életfeltételeinek biztosítása legalább olyan fontos, mint a saját sejtjeinké. E hasznos baktériumflóra szervezetünk külvilággal érintkező részét – a bélnyálkahártya felszínét – úgy vonja be, mint egy puha szőnyeg. Ez az – eredetileg – összefüggő védőgát számos hatásra sérülhet.
    Immunrendszer, bélflóra, probiotikum, prebiotikum - Orvosszemmel a fogalmakról

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Módosítva: 2020.08.03 03:06, Megjelenés: 2011.02.16 10:43
   • Cikkajánló

    Anyajegy vagy bőrrák?

    Anyajegy vagy bőrrák?

    Dr. Kónya Judit

    Hogyan különíthetőek el? Fontos, hogy minden változást bőrgyógyász ellenőrizzen.

    HPV elleni oltás fiúknak is

    HPV elleni oltás fiúknak is

    Szponzorált tartalom

    Már a hetedikes fiúk számára is igényelhető az ingyenes HPV elleni védőoltás. (x)

    Mitől lehet emésztetlen étel a székletben?

    A székletürítés módja és maga a széklet is sok információval szolgáltat az emésztőrendszer működéséről, állapotáról. Ezért nem véletlen, hogy ha orvoshoz emésztési panaszokkal fordul, igen sok kérdést tehetnek fel a széklettel kapcsolatban, mely miatt senkinek nem kell kellemetlenül éreznie magát.

    Székletlazító készítmények

    A székrekedés megszüntetésére általában és elsősorban nem gyógyszeres módszerekkel ajánlott próbálkozni. Sajnos azonban néhány esetben nem kerülhető el gyógyszer alkalmazása. Mit érdemes tudnunk a székletlazító készítményekről?

    Mikor szedjünk probiotikumot?

    A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.

    Probiotikumok - A barátságos baktériumok

    A probiotikumok azok a baktériumok, melyek együtt élnek velünk, de nem okoznak megbetegedéseket. A barátságos baktériumok segítik az emésztést, védik a szervezetet bizonyos ellenséges baktériumok ellen, azaz erősítik az immunrendszert.

    Probiotikumok és rost-kiegészítők

    Ha Ön is gyomor-és bélrendszeri, vagy emésztési problémáktól, szorulástól szenved, bizonyára már gondolkodott a probiotikumok vagy rost-kiegészítők alkalmazásán.

    Antibiotikumok és probiotikumok - Ön tudta?

    A probiotikumok bizonyítottan hasznosak az olyan antibiotikumhasználat okozta mellékhatások megelőzésére és kezelésére, mint a hasmenés vagy hüvelyi fertőzések.

    Néhány tipp a probiotikumok szedéséhez

    A probiotikumok jótékonyan segítik szervezetünk bélflórájának munkáját. Azonban, mint minden készítménynél (legyen az gyógyszer vagy étrend-kiegészítő), a probiotikumok esetében is szem előtt kell tartanunk néhány szabályt.

    Hasmenés - Probiotikumokkal gyorsabban kezelhető

    A probiotikus baktériumokkal nagyon jól kezelhető a hasmenések többsége. A probléma lényegesen gyorsabban megszűnik, ráadásul mellékhatásokkal sem kell számolni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.