Ezért kulcskérdés az intim egészségünkben a Lactobacillus-flóránk állapota

Szponzorált tartalom
megjelent:

Télen gyakran megesik, hogy egy-egy felső légúti betegség miatt antibiotikumot kell szednünk, ami azonban a szervezetünket védő baktériumflórát is megviseli. Sokaknak már rutin, hogy a gyógyszerszedéssel egy időben probiotikumokkal segítik a károsodott bélflóra regenerálódását. Mutatjuk, mit tehetünk a meggyengült hüvelyflórával. (x)

Ez a feladata a hüvelyben élő Lactobacillusoknak

A baktériumokról sok embernek az általuk kiváltott betegségek jutnak eszébe, holott ezeknek a mikroorganizmusoknak egyes fajtái éppen az egészségünk megőrzésében segítenek. Az egészséges hüvelyflórában például a tejsavtermelő baktériumok tartják fent a hüvelyi mikrobiom egyensúlyát. A Lactobacillusok ugyanis tejsavvá alakítják a hüvelyhám glikogénjét, így biztosítva azt az enyhén savas közeget, amelyben nem tudnak szaporodni a kórokozók. Ha a Lactobacillus-flóra valamilyen külső vagy belső hatás miatt, például egy antibiotikumkúra után meggyengül, akkor a hüvely hajlamosabbá válik a fertőzésekre, és idegen baktériumok megjelenése esetén rendellenes folyással járó bakteriális vaginózis alakulhat ki.

Ezek a tünetek jelzik a bakteriális hüvelyfertőzést

Amikor bőséges, szürkés, kellemetlen szagú hüvelyi folyást tapasztalunk, a panaszainkat nagy eséllyel az E. coli nevű bélbaktérium okozza. Az E. coli a bélrendszerből a hüvelybe kerülve bakteriális hüvelyfertőzést okoz, amely kezelés nélkül a kismedence további szerveit is veszélyezteti. A kórokozó a húgycsövön feljutva hólyaghurutot, a hüvelyi fertőzés következményeként pedig kismedencei gyulladást okozhat. Várandósság idején különösen oda kell figyelni a bakteriális vaginózisra, mert a kezelés elmulasztása koraszülést vagy vetélést is okozhat. Sajnos a várandóssággal járó anatómiai változások miatt rendkívül gyakran jelenik meg a kismamáknál ez a kellemetlen intim tünet.

Így segítsünk a meggyengült hüvelyflórán

A meggyengült Lactobacillus-flóra helyreállítására háromféle lehetőségünk van:

  • szájon át bejuttatni a hiányzó probiotikumokat,
  • helyi hatású készítménnyel a hüvelybe telepíteni a laboratóriumban tenyésztett hasznos baktériumokat,
  • segíteni a hüvely saját Lactobacillus-flórájának a megerősödését prebiotikumot tartalmazó készítménnyel.
Probiotikum és prebiotikum

  • probiotikum: az emberi szervezetben – elsősorban a vastagbél területén, de a szájüregben és a hüvelyben is – összesen 1-2 kg hasznos baktérium található, amelyek szimbiózisban élnek velünk, és szükségünk van a jótékony tevékenységükre. Ezeket a baktériumokat nevezzük összefoglaló néven természetes mikrobiomnak. Szélsőséges esetben pótlásuk életmentő lehet, ugyanakkor a szervezetbe kívülről betelepített baktériumflóra nem mindig olyan ellenálló, mint a sajátunk.
  • prebiotikum: elsősorban speciális szénhidrátmolekulák, amelyek kifejezetten az emberi szervezet jótékony flóráját táplálják, így támogatva annak integritását, szaporodását és védelmi funkciójának ellátását.

A Lactobacillus-flóra helyreállítását megkísérelhetjük szájon át bevihető és helyi hatású, Lactobacillusokat tartalmazó készítményekkel is, de kétségkívül az a baktériumflóra képes bennünket a legjobban megvédeni, amely a szervezetünk része, és már-már annyira egyedi, mint az ujjlenyomatunk. Ugyanis a kívülről bevitt baktériumflórát és baktériumspórákat adott esetben olyan hatások is megzavarhatják, amelyek a honos Lactobacillus-flórát nem (vagy nem olyan mértékben) befolyásolnák. Éppen ezért a baktériumflóránkat károsító hatások (például antibiotikumkúra) esetén minden alkalommal gondolnunk kell a saját baktériumaink megerősítésére.

VitagynVitagyn C – hármas hatással a bakteriális vaginózis ellen

A saját flóra védelmére alkalmas a hármas hatású, komplex összetételű Vitagyn C hüvelykrém, amely aszkorbinsav- és tejsavtartalmával segíti a hüvelyflóra egészségesen savas közegének helyreállítását, ezáltal gátolja a bakteriális vaginózisért felelős mikroorganizmusok fejlődését, a benne lévő prebiotikum, a maltodextrin pedig elősegíti a természetes Lactobacillus-flóra növekedését.

A Vitagyn C hüvelykrém a bakteriális vaginózis kiegészítő kezelésére használható, a kezelőorvossal való egyeztetés után várandósság és szoptatás alatt is.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Cikkajánló

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szalóczy Péter, nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.