Probiotikummal a szájszag ellen

szerző: Nagy Attila, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos megjelent:

Az irritáló szájszagot nem bizonyos ételek okozzák, hanem baktériumok, amelyek azonban probiotikumos kezeléssel elpusztíthatóak.

A baktériumok elpusztításához általában az alkoholos oldattal való öblögetést vagy az antibiotikumok használatát alkalmazzák, ezek a módszerek azonban nem mindig elég hatékonyak. Dél-Kaliforniában például számos esetben a Klebsiella pneumoniae baktériumtörzs okozta a betegek panaszait, amely viszont - a Los Angeles Times beszámolója szerint - ellenállt a legerősebb antibiotikumos kezelésnek is. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy az antibiotikumok alkalmazása nem garantálja az összes káros kórokozó elpusztítását.

A kezelés után életben maradt baktériumok továbbszaporodnak, és egy még erősebb baktériumtelepet hoznak létre. Az ismételt antibiotikumos kezelések életeket menthetnek meg, de ugyanakkor felgyorsítják a baktériumtörzsek evolúcióját.

A szájvíz sem megoldás

Az alkohol tartalmú szájöblítők a szájban található baktériumok nagy részét elpusztítják, és kellemes szájszagot biztosítanak. Hosszú távon azonban ez a módszer sem nyújt teljes védelmet a káros baktériumok elszaporodása ellen, illetve a szervezet számára hasznos baktériumokat is kiírtja. A probiotikus eljárás legnagyobb előnye, hogy alkalmazásával a kellemetlen leheletet okozó baktériumok helyét fokozatosan ártalmatlan, a szervezet egyensúlyi állapotát nem veszélyeztető baktériumok veszik át.

Probiotikumokkal a lapos hasért

Manapság úgy tűnik, a probiotikum az egyik legdivatosabb szó, mikor az étkezéssel kapcsolatos kérdések felmerülnek. Nem véletlenül.
Probiotikumokkal a lapos hasért

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Nagy Attila, fordító
Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.