Probiotikumok alkalmazása terhesség alatt

Medipress
megjelent:

A probiotikumok használata nagy népszerűségnek örvend. Az új kutatások szerint alkalmazásuk terhesség alatt nemcsak biztonságos, de számos előnyös hatásuk is van, mind az édesanyára, mind a magzatra.

A probiotikumok élő baktériumok, milliós számban élnek bélrendszerünkben. Születéskor kerülnek be szervezetünkbe, nélkülük megemelkedik a fertőzés kockázata, vitamin- és ásványianyag-hiánybetegségek alakulnak ki, és meggyengül az immunrendszerünk működése is.

Ha bélrendszerünkben sok jótékony hatású baktérium él, meggátolja a kórokozók elszaporodását, például a fertőzött étellel bekerülő Salmonellák és Proteusok elszaporodását.

Probiotikus törzsek

  • Bifidobacterium adolescentis, bifidum, longum, infantis
  • Lactobacillus acidophilus, casei, delbruekii
  • Saccharomyces boulardii

Terhességben a táplálkozásra még jobban odafigyelünk. A hormonális változások, a fáradtság és stressz felborítja a bélrendszer egészséges bakteriális egyensúlyát, lelassul az emésztőrendszer működése, székrekedés alakul ki, a kismamák gyakran küzdenek emésztési nehézségekkel, hányingerrel, hányással. A nőgyógyászok gyógyszerek segítségével próbálják csökkenteni a tüneteket. Ezek többsége átjut a méhlepényen, magzatra való hatásuk nem teljesen ismert. Valójában csak mérséklik a tüneteket, a valós okot nem szüntetik meg. A probiotikumok fogyasztása helyreállítja a bakteriális egyensúlyt és megszünteti a panaszokat.

A bélflóra támogatása immunrendszerünket is erősíti

A téma cikkei

5/1 Immunerősítés probiotikumokkal
5/2 Mikor szedjünk probiotikumot?
5/3 A probiotikumok hatása
5/4 Probiotikumok szedése terhesség alatt
5/5 Ki nem szedhet probiotikumot?

Bőrünk szervezetünk első védelmi vonala. Ennek ellenére kevesen tudják, hogy immunrendszerünket 60-70 százalékban a bélrendszerünk alkotja. A terhesség immunrendszerünket is nagy kihívás elé állítja. A probiotikumok csökkenthetik a megfázások valószínűségét és a légúti megbetegedéseket. Csökkentik a húgyúti-, és a gombás fertőzéseket, a bőrgyulladásokat, melyek mind gyakoriak a terhesség alatt.

A probiotikumok megszületéskor a magzat immunrendszerét is erősítik. Az ilyen édesanyák gyerekei 50 százalékkal ritkábban lesznek allergiásak - főleg az ekcéma, az asztma és az atopiás dermatitisz valószínűsége csökken, aminek nemcsak a tüneteit enyhíti, de gyakran teljes gyógyulást eredményez.

A probiotikumok átjutnak az anyatejjel, így erősítik az újszülöttek immunrendszerét is. A joghurt, a kefir, a tehéntúró és a savanyú káposzta nagyon sok probiotikumot tartalmaz – első sorban Lactobacillus acidophilust és bifidobaktériumot, bár mire ezek a termékek a boltok polcaira kerülnek, már kevés élő baktérium található bennük. Az ilyen ételek nagyon jó hatásúak, a probiotikummal való kiegészítés mégis gyakran szükséges, hogy bélrendszerünk egészséges flóráját erősítsük. A termékeket gyógyszertárakban és drogériában vény nélkül megvásárolhatjuk.

(Medipress)

Cikkajánló

Mikor szedjünk probiotikumot?

Dr. Borsi-Lieber Katalin
Probiotikum
A probiotikumok a bél mikroflórájának olyan, jótékony hatással bíró, természetes, élő mikroorganizmusai, melyek segítenek megőrizni és helyreállítani bélflóránk egészségét, és ezzel immunrendszerünk megfelelő működésében is nélkülözhetetlenek.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.