• Orvosmeteorológia téma

    WEBBeteg - Dr. Kozma Ákos
    A frontérzékenység egyénenként különböző formában jelentkezhet. Tudományosan lehetetlen biztosan megjósolni, hogy egy adott egyénnél adott fronthatás milyen panaszokat fog kiváltani.
    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
    A hőkimerülés a hőártalmak olyan típusa, mely hosszabb idő, általában több nap alatt fejlődik ki. A klasszikus hőkimerülés hazánkban ritkán fordul elő, ám a hőpangásnak nevezett kórkép nálunk is kialakulhat.
    WEBBeteg - Dr. Szegheő Péter
    Percenként 12-16 alkalommal lélegzünk, ezzel naponta körülbelül 16000 liter levegőt keringetünk át, mintegy 100 négyzetméternyi légzőfelületen. Egyáltalán nem közömbös tehát, hogy milyen is ez a környezet.
    Medipress
    Enyhén hidegfronti hatás érvényesül kora őszi időjárás mellett a következő napokban. Az arra hajlamosoknál felerősödnek a reumás panaszok, és gondok lehetnek a szívbetegek vérnyomásával is. Jellemzően előfordulhat még fejfájás és görcsös izületi fájdalmak is.
    Medipress
    A jelenleg tapasztalható kánikulával egyidőben hidegfront éri el hazánk területét kedden. A nagy meleg megterheli a szervezetet, vérnyomás-ingadozásra és fejfájásra is készülni kell, valamint az ízületi bántalmakban szenvedőknek is erősödhetnek a fájdalmai. A hidegfront-hatás mellett erős UV sugárzás is várható.
    Független Hírügynökség
    A következő napokban folytatódik a meleg, de országosan egyelőre nem indokolt a hőségriasztás - derül ki az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleményéből. Ennek ellenére ajánlott, hogy aki teheti, a déli órákban ne menjen a napra, hordjon kalapot, szellős ruhát és igyon sok vizet.