Légúti betegek és az időjárás

Meteo Klinika
megjelent:

A felsőlégúti megbetegedésekben szenvedők, az asztmások és allergiások panaszait nemcsak a virágpor, fizikai terhelés, vagy váratlanul bekövetkező stressz fokozhatja, sokszor a megemelkedett légszennyezettség, a magas szálló por koncentráció is komoly panaszokat válthat ki.

Az élet elengedhetetlen feltétele a megfelelő minőségű légzés. A krónikus légúti megbetegedésben szenvedő betegek légútjai túlságosan érzékenyek, a hétköznapi ingerekre is gyulladással reagálhatnak, amely azt jelenti, hogy a légutak nyálkahártyája megvastagszik, és az itt található izmok görcsösen összehúzódnak. Ezek a tünetek allergiás, vagy idegi eredetű okból is felléphetnek, így a roham kiváltó oka lehet virágpor, házi por, fizikai terhelés, vagy a fokozott stressz. Sok esetben viszont az időjárási viszonyok megváltozása váltja ki a tüneteket.

A különböző légszennyező anyagok feldúsulása a levegőben egyértelműen időjárási okokra vezethető vissza. A szennyezőanyagok légköri koncentrációját és a levegőből való kikerülését meteorológiai tényezők is befolyásolják. A szélcsendes, csapadékmentes időben a felszín közelében lévő úgynevezett keveredési réteg vastagsága igen lecsökkenhet, így a különböző légszennyező anyagok egy vékonyabb rétegben dúsulnak fel, mely nagyobb koncentrációt eredményez életterünkben.

Ilyen tipikus időjárási helyzet például, mikor napokig anticiklon tartózkodik adott térség felett, szélcsendes, napsütéses, csapadékmentes időt okozva. Nyári időszakban ilyenkor főleg az ózon és a szálló por jelent problémát a nagyvárosokban, míg a téli időszakban, a fűtési szezonban, a por mellett a kén-dioxid értéke lehet magas. A forgalmas útszakaszok mellett a nitrogén-oxidok mennyisége emelkedhet meg.

A szálló por a maximum 10 mikrométer átmérőjű, sokszor láthatatlan részecskék összességét jelenti. Egészségkárosító hatás szempontjából főleg a közepes mérettartományba eső részecskék jelentősek, mivel a nagyobb részecskék belégzéskor fennakadnak a felső légutak mechanikai „tisztító-berendezésein”, például az orrszőrzetben, vagy a légutak csillószőrös hámrétegében. A kisebb részecskék viszont annyira könnyűek, hogy kilégzéskor a levegővel együtt távoznak a tüdőből. A gond a közepes mérettartománnyal van tehát, ezek lejutnak a tüdőbe, de kikerülni már nem tudnak onnan, így a porrészecskék toxikus anyagai roncsolhatják a hörgők szöveteit, asztmás rohamot válthatnak ki. A gyermekek és az idősek különösen érzékenyek lehetnek a magas szálló por koncentrációra. Köhögés, könnyezés, orr- és szemirritáció, egyéb légúti panaszok társulhatnak a szennyezett levegő belélegzéséhez.

Az asztmásoknak azonban nemcsak az anticiklonális helyzetek okozhat panaszokat, hanem a frontátvonulások is. A viharos szél, a páratartalom és a levegő összetételének hirtelen változása is rohamot válthat ki. Vannak olyan asztmás betegek, akiket az időjárási frontok érintenek érzékenyen, mások a tartósan meleg vagy hosszasan fennálló, extrém hideg időjárás esetén érzik magukat rosszabbul.

Hogyan enyhíthetők a tünetek?

Minden betegnek ismernie kell a betegségét, az állapotát, azt, hogy pontosan mire érzékeny, és hogy mi váltja ki nála a tüneteket (a beteg gyermekek esetében a szülőknek kell ezekre is figyelniük). Így lehetőség szerint elkerülhetők a panaszok, az állapot esetleges rosszabbodásával járó tényezők.

Természetesen nem lehet elmenekülni az időjárási viszonyok elől, és nem is kell! A természet erőit nem tudjuk megváltoztatni, nekünk kell megváltoznunk, alkalmazkodnunk hozzájuk, tisztelni őket.

Az időjárás hatása mindenkinél másként jelentkezik, hiszen nem vagyunk egyformák, így nagyon kevés az általános, mindenkire alkalmazható szabály. Sokkal inkább az jellemző, hogy az időjárás szervezetünkre gyakorolt hatásai az egyéni időjárás-érzékenységen keresztül jelennek meg.

Az időjárásprofil segítségével mindenki megtudhatja, hogy milyen kategóriába tartozik, és hogy mikor milyen időjárás okozta egészségügyi hatásokra számíthat. A profil által szolgáltatott ismeretanyag tudatos alkalmazásával sokat tehetnénk az életminőségünk javításáért, életvitelünk jobb szervezéséért, valamint fel kellene használnunk az időjárás-érzékenységi vizsgálat eredményeit a hatékonyabb gyógyításban is.

További információkat a www.meteoklinika.hu oldalon talál.

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.