A szívbetegek frontérzékenysége

Meteo Klinika
megjelent:

Hazánkban még mindig előkelő helyet foglalnak el a szív- és érrendszeri betegségek a lakosságot érintő egészségügyi problémák között. A hirtelen halálozásokért elsősorban a szívinfarktus a felelős, de nagy számban következik be haláleset agyi érkatasztrófa vagy egyéb érrendszeri betegség esetén is.

A keringési rendszer gyorsan reagál a szervezetet ért stresszhatásokra. Ez egy ösztönös, automatikus védekezési reakció, melynek következtében emelkedik vagy csökken a vérnyomás, a szívműködés felgyorsul, és az egész szervezetünk éberebb állapotba kerül.

Felgyorsult világunkban egyre nagyobb stresszhatások érhetnek bennünket, így szervezetünk is fokozottan reagál ezekre a helyzetekre. A stresszt nemcsak a mindennapi gondok, mint például a kifizetendő számláink, a hosszantartó várakozások okozzák, hanem a minket körülvevő légkör is egy állandó stresszorként van jelen a mindennapjainkban.

terhelés

"Rajtunk is múlik
szervezetünk ellenállóképessége!"

Mi az az időjárás eredetű stressz?

Az időjárás eredetű stressz következtében létrejövő alkalmazkodási folyamatban különösen fontos helyet foglal el az úgynevezett vegetatív idegrendszer.

A legtöbb szervnek kettős vegetatív beidegződése van: szimpatikus és paraszimpatikus. A zsigeri idegrendszer e két részéből érkező impulzusok az egyes szervek működését rendszerint ellentétes irányban befolyásolják.

Voltaképpen a szimpatikus funkciók az anyagcsere lebontó folyamatokat, a védekező reakciókat, a gyomor- és bélmozgások gátlását; míg a paraszimpatikus funkciók az anyagcsere felépítő folyamatait, a salakanyagok kiválasztását mozdítják elő.

A melegfrontot a levegő páratartalmának emelkedése és a légnyomás csökkenése kíséri.

Az időjárás és a szervezet alkalmazkodási folyamatai

Az időjárás változásának különféle formái más-más befolyással vannak a szervezetünkre. Az új időjárási helyzet következtében létrejövő reakciók lehetnek életműködési zavarok, de betegséget kiváltó jellegűek is. Vannak emberek, akik az ilyen meteorogén hatásokra különösen érzékenyek és vannak, akik egyáltalán nem. A hideg- és melegfront érkezésekor a vegetatív idegrendszer különböző módon aktivizálódik.
Az időjárás és a frontok

Hogyan hatnak szívünkre a frontok?

Ezek a változások fokozzák a szimpatikus idegrendszer működését.

Az ideális páratartalom

Az egészséges ember számára a legmegfelelőbb a 40-60 százalékos relatív páratartalmú levegő. Az ennél magasabb páratartalom torzítja hőérzetünket oly módon, hogy módosítja az izzadásnak, testünk egyik alapvető hűtő folyamatának hatékonyságát.
Az ideális páratartalom

A szimpatikus aktivitás fokozódásának hatására megnövekedett keringési igényt a szívbetegek nehezen tudják kompenzálni. Emiatt gyakoribbá válik a szívinfarktus, növekszik a keringési elégtelenség veszélye.

Szívbillentyű-betegeknél könnyebben jelentkezik fulladás, lábdagadás, látszólag indokolatlan fáradtság, melyek mind-mind a fokozódó szívgyengeség tünetei. A szívbetegeknél gyakoribbá válik a ritmuszavar is.

Minden évszakban tudunk mit tenni a keringés épségének megőrzése érdekében.

Látnunk kell, hogy miként függ össze az életmódunk, a táplálkozásunk, a mozgásunk, az érzelmi világunk a betegség kialakulásával, és mindezt hogyan befolyásolja az időjárás változása.

elhízás

Mi is tehetünk egészségünk érdekében!

Fontos, hogy a téli hónapokban is mozogjunk eleget, étkezésünk legyen kiegyensúlyozott, vitamindús. Szánjunk időt magunkra is. Relaxáljunk, alkalmazzunk naponta nyugtató légzésterápiát, alkalmazzuk a gyógynövények jótékony hatását teaként és fürdőként egyaránt.

Vizsgálja meg időjárás-érzékenységét a www.meteoklinika.hu oldalon, és tudja meg, hogyan hatnak a környezeti hatások önre.

(MeteoKlinika)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.