Gyakoribb a koraszülés a túlsúlyosak között

Szerző: Medipress

A túlsúlyos illetve kövér édesanyák gyakrabban hoznak világra koraszülött (a 37. terhességi hétnél fiatalabb) magzatot, derül ki a British Medical Journalból. Jó lenne, ha ezt az érintettek is tudnának, így megpróbálkozhatnának az ideális testsúly elérésével még a teherbeesés előtt.

A túlsúly illetve kövérség az egyik legfontosabb kockázati tényező a terhesség során, mellyel a fejlett, és néhány fejlődő országban is szembe kell nézni. Angliában a terhesek 33 százaléka túlsúlyos vagy kövér.

Indiában 26 százaléka a terheseknek túlsúlyos, további 8 százalékuk kövér, míg Kínában 16 százalék a túlsúlyosak és kövérek aránya. A csecsemőkori halálozás és megbetegedés leggyakoribb oka a koraszülés( a terhesség 37. hete előtti szülés) és az alacsony születési súly ( kevesebb, mint 2500 gramm).

A koraszülött gyerekekről

A koraszülött babák éretlenségükből adódóan a külvilághoz nehezebben alkalmazkodnak, amely aztán több betegség kialakulásának a veszélyével járhat. A koraszülött gyerekekről >>

Még mindig nem ismert az ok-okozati összefüggés az édesanya testsúlya, a koraaszülés és az alacsony születési súly között. Kanadai kutatók 84 korábbi közleményt összesítettek, melyben egyszeres terhességek szerepeltek fejlődő és fejlett országokban. 30 százalékos kockázatnövekedést tapasztaltak a koraszülés gyakoriságában a túlsúlyosak és kövérek között.

Minél kövérebb valaki, a kockázat annál nagyobb, a nagyon kövérek között a koraszülés 70 százalékkal gyakoribb, mint a normál súlyúak között. Szintén megnő a 33. hét előtti koraszülések gyakorisága a kövérek között. Minél kövérebb valaki, annál nagyobb ennek a valószínűsége, a nagyon kövérek között 82 százalékkal nagyobb a kockázat, mint a normál súlyúak között.

Bár az alacsony születési súllyal született újszülöttek aránya kisebb a túlsúlyos édesanyák között, különösen a fejlődő országokban, ez a különbség megszűnt. A klinikusoknak fontos tudniuk, hogy a túlsúly nem véd meg az alacsony születési súlytól, ilyen esetekben is el kell végezni a szükséges vizsgálatokat.

A túlsúlyos hölgyeknek fontos tisztában lenniük megnövekedett kockázatukkal, hogy mindent elkövethessenek annak érdekében, hogy testsúlyukat még a terhesség előtt normalizálják.

(medipress)

Módosítva: 2010.07.29 12:10, Megjelenés: 2010.07.29 12:10
Címkék: Koraszülés
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A COVID-19 veszélyesebb a terhes...

A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben...

Összefügg a szájhigiénia és a...

A nők többsége tisztában van azzal, mennyire fontos várandósság alatt az egészséges életmód, a baba és a mama szempontjából is. Dr. Záborszky...

A koraszülés növeli az asztma...

A 37. hét előtt született gyermekeknél nagyobb eséllyel alakul ki a későbbi életkorban asztma, nehézlégzés. A PLoS Medicine folyóiratban közölt...

A koraszülések országa vagyunk

Népbetegségként emlegetik a hazai szakemberek a koraszülést, azok száma ugyanis az elmúlt években olyannyira megemelkedett hazánkban, hogy az európai...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.