A koraszülés és az anyai életkor összefüggései

Medipress
megjelent:

Egy ír kutatócsoport felmérései szerint a tinédzser kismamák sokkal nagyobb eséllyel adnak életet koraszülött gyermekeknek, mint a húszas éveikben lévő édesanyák.

Az 50 000 angol nő részvételével készült kutatás tanulsága szerint a 14-17 éves kismamáknál a második gyermek esetén is nagyobb a koraszülés esélye. A kutatócsoport vezetői szerint a jelenség okának felderítéséhez további kutatások szükségesek.

A kutatás során két évig tartották megfigyelés alatt a 14-29 éves édesanyákat, akik közül 3600-an voltak a 14-17 éves korosztályból. Az önkéntesek több mint egyharmada nehéz szociális helyzetű családból származott.

A kutatók szerint a tinédzser édesanyák általában alultápláltak és túl soványak voltak. A 17 év alatti édesanyák 21 százalékkal nagyobb eséllyel adtak életet koraszülött gyermekeknek első gyermek esetében, és 93 százalékkal nagyobb eséllyel második gyermek esetében.

"Ennek legvalószínűbb oka az, hogy még az édesanyák szervezete sem fejlődött ki teljesen, így a test nem képes maradéktalanul ellátni az anyasághoz szükséges biológiai feladatokat" - nyilatkozta Dr. Ali Khashan, a Cork Egyetem munkatársa. "Emiatt nagyon fontos, hogy a tinédzserkori terhességeket folyamatos orvosi felügyelet kísérje, ugyanis sokkal nagyobb az esélye a komplikációknak, mint más életkorban."

A terhesség első jelei
A terhesség időtartama 40 hét, amit az utolsó vérzés első napjától számolnak. Ennek megfelelően a menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk. A terhesség jelei

Medipress

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.