Terhesség - A koraszülés és az életkor összefüggései

Szerző: Medipress

Egy ír kutatócsoport felmérései szerint a tinédzser kismamák sokkal nagyobb eséllyel adnak életet koraszülött gyermekeknek, mint a húszas éveikben lévő édesanyák.

Az 50 000 angol nő részvételével készült kutatás tanulsága szerint a 14-17 éves kismamáknál a második gyermek esetén is nagyobb a koraszülés esélye. A kutatócsoport vezetői szerint a jelenség okának felderítéséhez további kutatások szükségesek.

A kutatás során két évig tartották megfigyelés alatt a 14-29 éves édesanyákat, akik közül 3600-an voltak a 14-17 éves korosztályból. Az önkéntesek több mint egyharmada nehéz szociális helyzetű családból származott.

A terhesség jelei
A terhesség időtartama 40 hét, amit az utolsó vérzés első napjától számolnak. Ennek megfelelően a menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk (szabályos 28 napos ciklus esetén). A terhességi tünetek tehát körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek.
A terhesség jelei>>

A kutatók szerint a tinédzser édesanyák általában alultápláltak és túl soványak voltak. A 17 év alatti édesanyák 21 százalékkal nagyobb eséllyel adtak életet koraszülött gyermekeknek első gyermek esetében, és 93 százalékkal nagyobb eséllyel második gyermek esetében.

"Ennek legvalószínűbb oka az, hogy még az édesanyák szervezete sem fejlődött ki teljesen, így a test nem képes maradéktalanul ellátni az anyasághoz szükséges biológiai feladatokat" - nyilatkozta Dr. Ali Khashan, a Cork Egyetem munkatársa.

"Emiatt nagyon fontos, hogy a tinédzserkori terhességeket folyamatos orvosi felügyelet kísérje, ugyanis sokkal nagyobb az esélye a komplikációknak, mint más életkorban."

Medipress

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A COVID-19 veszélyesebb a terhes...

A járvány kitörését követő első hónapokban úgy vélték, hogy a COVID-19 nem jelent nagyobb veszélyt a terhes nőkre és magzataikra. Időközben...

A gesztációs diabétesz és tünetei

A gesztációs diabétesz (terhességi cukorbetegség) a cukorbetegségnek azon formája, amelyet első ízben a terhesség alatt ismernek fel. Magyarországon...

Miért születnek az ikrek gyakran...

Sok ikerterhesség problémamentesen zajlik. Ám tudnunk kell, hogy valamivel nagyobb a komplikációk és sajátos problémák kialakulásának kockázata, ha...

A koraszülések országa vagyunk

Népbetegségként emlegetik a hazai szakemberek a koraszülést, azok száma ugyanis az elmúlt években olyannyira megemelkedett hazánkban, hogy az európai...

Az apa, mint kockázati tényező

A nők esetében annak a bizonyos biológiai órának a ketyegését (amelyet egyesek hallani is vélnek) nem lehet kétségbe vonni. Egy aktuális tanulmány...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.