A császármetszés enyhén növeli a halvaszületés kockázatát

MTI
megjelent:

A császármetszés enyhén növeli a méhen kívüli terhesség kockázatát, és annak az esélyét, hogy egy jövőbeli várandósság halvaszületéssel végződjön - állapított meg egy nagy létszámú dán kutatás.

Több mint 800 ezer dán kismama adatait elemezték, mindannyian először szültek, és a következő szülési eseményig kísérték őket figyelemmel. A császármetszés 14 százalékkal növelte a jövőbeli halvaszületés esélyét, a méhen kívüli terhességét pedig 9 százalékkal - idézi a BBC hírportálja a PLoS Medicine tudományos lapban megjelent tanulmányt.

A Corki Egyetem professzora, Louise Kenny szerint a kockázat igen alacsony, ám mivel minden halvaszületés tragédiát jelent a szülők és az egészségügyi segítők számára, azt tanácsolta, kerüljék az orvosi indok nélküli, kérésre végzett császármetszést.

https://www.bbc.com

Miért kérnek egyre többen császármetszést?

A császármetszések aránya az elmúlt évtizedben folyamatosan emelkedik. Mi lehet ennek az oka? Amerikai adatok alapján az Egyesült Államokban 29, 1 százalékra növekedett, ami 40 százalékosos emelkedést jelent 1996-hoz képest. A legmagasabb arány Brazíliában a legszembetűnőbb, itt ugyanis a császármetszés aránya a jobb anyagi helyzetben levő asszonyoknál 55százalék, a magánkórházakban megközelíti a 80-90százalékot. Történhet-e császármetszés az anya kérésére?

(MTI)

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Csősz György és Dr. Szalóczy Péter, szülész-nőgyógyászok
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.