Többes terhesség és fogamzóképességet növelő gyógyszerek

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

Az injekcióban bejuttatott fogamzóképességet növelő gyógyszerek növelik a többes terhességek kockázatát. Igaz, hogy a szájon át szedhető gyógyszerek alkalmazását követően is nőhet a többes terhesség kockázata, de sokkal ritkábban fordul elő.

Általánosságban elmondható, hogy minél több embrió fejlődik egyidejűleg, annál nagyobb a koraszülés kockázata. A koraszülött kisbabák általában nagyobb veszélyben vannak, és gyakoribbak a fejlődési rendellenességek is. Ezek a kockázatok jelentősebbek hármas ikrek, mint ikrek esetén.

Gyógyszerek használata esetén folyamatosan vérvizsgálatokkal, hormonszintmérésekkel és ultrahangvizsgálatokkal követni kell a follikulus méretét a petefészekben.

A többes terhesség kockázata csökkenthető

Ha az ovuláció kiváltására szükség van a HCG injekciókra, és az ultrahangvizsgálatok azt mutatják, hogy túl sok follikulus fejlődött ki, akkor Ön és orvosa dönthet úgy, hogy kihagynak egy HCG injekciót.

Számos pár esetén azonban a terhesség iránti vágy felülbírálja a többes terhességtől való félelmet. Amikor túl sok magzat fogantatik, egy vagy több embrió eltávolítása fokozhatja a megmaradtak túlélési esélyeit. Ez nagyon súlyos érzelmi és etikai kihívást jelent a legtöbb ember számára.

Amennyiben Ön és partnere gondolkoznak a fogamzást segítő gyógyszeres kezelés elkezdésén, beszéljék át részletesen ezt a lehetőséget is orvosukkal, a kezelés megkezdése előtt.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Mi történik a meddőségi kivizsgáláson?

Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
Meddőség
Azon párok számára, akik rendszeres nemi élet mellett legalább 12 hónapja sikertelenül próbálkoznak a teherbe eséssel, komplex meddőségi kivizsgálás javasolható, melynek során meghatározzák a meddőség fennálló okait, valamint terápiás terv elkészítése történik.
Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Farkas Ágnes
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.