Ikerterhesség - Milyen veszélyeket rejt az anyára nézve?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos frissítve:

Az ikerterhesség veszélyeztetett állapot, mivel az ember szervezete alapvetően egyszerre egy gyermek kihordására alkalmas, így a többes terhesség komoly megterhelést jelent az anyára és a magzatokra nézve.

Ikerterhesség során legjobban úgy tudja óvni gyermekei egészségét, ha odafigyel saját magára. Íme a legfontosabb dolgok, amelyekről tudnia kell.

Egyre gyakoribb

Manapság, mikor a nők egyre inkább a 30-as életéveikre és még későbbre halasztják a gyermekvállalást, egyre nő az ikerterhességek aránya. Ennek oka többek között az, hogy az életkorhoz köthető hormonális változásoknak köszönhetően ebben az életkorban nő az esélye annak, hogy egyszerre több érett petesejt szabadul ki a petefészekből.

Ugyanakkor a termékenység csökkenésével egyre többen fordulnak a mesterséges megtermékenyítő programokhoz segítségért, ami szintén növeli az ikerterhesség lehetőségét, mivel egyszerre több megtermékenyített petesejtet ültetnek be.

Mit jelent mindez az anya egészségét illetően?

Több mellékhatás – Az ikerterhesség felerősítheti a leggyakoribb terhességi panaszokat, mint a szédülés, hányinger, hányás, gyomorégés, alvászavar, kimerültség. A hasi fájdalom, a légzészavar és a szeméremcsontra nehezedő nyomás is gyakori panasz.

Tudta?

Az először szülő nők a 18-20. hét környékén érzik először a magzatmozgásokat, a többedik gyermeküket várók 1-2 héttel hamarabb is.

Gyakoribb ellenőrzések – Ikerterhesség esetében gyakrabban kell nyomon követni a gyermekek növekedését, fejlődését és az esetleges koraszülés jeleit. Több ultrahangvizsgálatra és egyéb tesztekre lesz szüksége. A második trimeszterben kéthetenkénti vizsgálat, a harmadiktól hetenkénti ellenőrzés lehet ajánlatos. Mivel több baba fejlődéséhez ugyanannyi hely áll rendelkezésre, mintha csak egy magzattal lenne várandós az édesanya, és a méh izomzata nem képes a végtelenségig tágulni, gyakoribb a vetélés, koraszülés, és emellett magasabb a farfekvés kockázata.

Megfelelő táplálkozás – Sokkal több folsavra, kalciumra, vasra, proteinre és fontos tápanyagra lesz szüksége, mint normális terhesség idején. Amennyiben már a terhesség előtt is egészségesen táplálkozott, folytassa azt, és mindenképpen naponta szedjen magzatvédő vitamint, és lehetséges, hogy vaskiegészítésre is szüksége lesz.

Nagyobb testsúlygyarapodás – A megfelelő testsúlygyarapodás létfontosságú a gyermekek egészsége szempontjából. Ikrek esetében az ajánlott testsúlygyarapodás 15-18kg. Noha ez soknak tűnhet, összesen napi 300 kalória pluszt jelent.

Nagyobb óvatosság – A terhesség előrehaladtával bizonyos dolgokat, mint utazás, munka csökkentenie kell, hiszen az ikerterhesség már önmagában is megerőltető állapot a szervezet számára. Éppen ezért gyakran a kismamatornát sem ajánlják.

Fontos, hogy azonnal keresse fel orvosát, ha vérzést vagy rendszeres méhösszehúzódásokat tapasztal, ezek a jelek koraszülésre figyelmeztethetnek! Érdemes olyan kórházat, egészségügyi centrumot keresni a terhesgondozás és szülés idejére, ahol van ikerterhességekre szakosodott részleg, és koraszülött osztály.

Lehetséges komplikációk

Az ikerterhességek esetén fontos az esetleges komplikációkra odafigyelni. Ezek közé tartozik a:

Korai vajúdás – A legtöbb terhesség 38-42 hétig tart. Ikerterhességek esetén 37-39 hét az optimális. Korai vajúdásról a 37. hét előtti, méhszájat megnyitó méhösszehúzódások esetén beszélünk. Ikerterhesség esetén gyakran van szükség megelőző méhszájzáró műtétre, vagy méhellazító kezelésre. Időnként az összehúzódások gyógyszerek segítségével megállíthatóak. Noha az ágynyugalom nem hatásos módja a korai vajúdás megelőzésének, gyakran javasolják biztonsági okokból.

Koraszülés – Amennyiben a korai méhszájnyílást nem sikerül megállítani, fennáll a koraszülés veszélye. Ilyenkor előfordulhat, hogy az anya szteroid tartalmú gyógyszer injekciót kap, mely gyorsítja a babák tüdejének fejlődését. A koraszüléssel járó komplikációk közé tartozik az alacsony születési súly, a légzési és emésztési nehézségek, a nem megfelelően kifejlett szervek, tanulási zavarok és fejlődési rendellenességek. Ritkán előfordulhat, hogy az egyik baba koraszülött, míg a másik időre születik.

Magas vérnyomás – Ikerterhesség során az anyánál nagyobb a magas vérnyomás kockázata.
Ha a magas vérnyomás a vizeletből kimutatható proteinnel társul, akkor preeclampsiáról beszélünk. Ilyenkor az anya és a babák egészsége védelmében is fontos a megfelelő kezelés.

Gesztációs diabétesz – Ikerterhességnél nagyobb a terhességi diabétesz kialakulásának kockázata, mely károsíthatja a placentát, és növelheti a születésnél a lézési nehézségek előfordulási esélyét. Noha a terhességi diabétesz esetén a baba általában túl nagyra nő, ez a mellékhatás ikerterhességek esetében nem jellemző.

Iker-iker transzfúzió – Az egypetéjű ikreknél előfordulhat, hogy egy véredény a placentában összekapcsolja a babák keringési rendszerét.

Ennek következtében az egyik baba túl sok, míg a másik túl kevés vért, táplálékot, oxigént kap, ami mindkét magzatot veszélyezteti. Ilyen esetekben a babákat világrahozzák olyan hamar, amennyire csak lehet.

Császármetszés – Lehetséges az ikrek hagyományos, hüvelyi úton való világrahozatala (fekvési, beilleszkedési rendellenességek, koraszülés, idő előtti burokrepedés, fájásrenyheség hiányában), ám ilyenkor a második magzat hosszabb időt kényszerül tölteni az oxigénszegény környezetben.

Általában az orvosok a császármetszés mellett döntenek, különösen, ha nem fejvégű a babák elhelyezkedése. Egyes esetekben az első baba hüvelyi szülését követő komplikáció miatt van szükség császármetszésre. Hármas vagy többes ikerterhesség során a császármetszés a legbiztonságosabb születési mód.

Gondozás

Az egészséges ikreknek ugyanolyan gondozásra van szükségük, mint bármely más babának. Ugyanakkor az anya számára ellátásuk megerőltetőbb, így több pihenésre, illetve a megfelelő anyatejminőség érdekében több vitaminra, nyomelemre van szüksége.

Ne habozzon segítséget kérni barátaitól, rokonaitól, hiszen szüksége van rá, ahhoz, hogy felhőtlenül élvezni tudja az anyaság örömeit!

Tovább

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.