Hasnyálmirigyciszták

Dr. Dunás-Varga Veronika
szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász - WEBBeteg
megjelent: 2022.10.13.

A hasnyálmirigyben lévő cisztózus elváltozások a legtöbb esetben tünet- és panaszmentesek, általában hasi képalkotó vizsgálat során véletlenül derül rájuk fény. A fogalom többféle elváltozást takarhat, amelyek a legtöbb esetben jóindulatúak, időnként azonban rosszindulatú folyamatokkal állnak összefüggésben.

A hasnyálmirigyciszták esetén fontos elkülöníteni, hogy a térfoglalás valódi ciszta vagy álciszta (pszeudociszta). Ciszták esetén lényeges differenciál diagnosztikai kérdés továbbá, hogy a térfoglalás jó- (benignus) vagy rosszindulatú (malignus) folyamat, mert a különböző szövettani típusok más és más terápiás megoldást igényelnek.

Ciszta vagy ál(pszeudo)ciszta?

A legfontosabb különbség a két elváltozás között, hogy a pszeudociszta egy amiláz enzimben gazdag folyadék gyűlem, nem rendelkezik belső hámsejt borítással. Általában közepesen súlyos, vagy súlyos heveny hasnyálmirigy-gyulladás szövődményeként alakul ki, a folyadék mellett elhalt sejttörmeléket is tartalmaz. Csak panaszt okozó esetekben szükséges kezelni, gyakran spontán is felszívódik. A valódi ciszta belső falát ezzel szemben vékony sejtrétegsor borítja, tartalma általában csak folyadék.

Bővebben A hasnyálmirigy álcisztáról bővebben itt írtunk

A ciszták szövettani típusai

A ciszták természetüknél fogva két nagy csoportra, neoplasztikus és nem-neoplasztikus cisztákra oszthatóak. A differenciáldiagnosztika azért kiemelkedően fontos, mert a neopasztikus csoportba tartozó elváltozásokból potenciálisan rosszindulatú tumoros folyamatok alakulhatnak ki, utóbbira ez nem jellemző.

Nem-neoplasztikus ciszták

Általában ártalmatlan elváltozások, tünetet és panaszt is ritkán okoznak. Kezelés ritkán szükséges, csak a nagy méretű, hasi panaszt okozó elváltozások igényelnek endoszkópos vagy műtéti beavatkozást.

1. Pszeudociszta (lásd feljebb)

2. Retenciós ciszta: Általában hasnyálmirigy vezeték elzáródás miatt alakul ki, amelynek hátterében gyakran találkozhatunk krónikus hasnyálmirigy gyulladással, nyák dugóval, ritkábban tumoros folyamattal.

3. Limfoepiteliális ciszta: ritka elváltozás.

4. Cisztás lymphangioma: veleszületett anatómiai elváltozás, a nyirokkeringésben kialakuló elzáródások miatt általában többgócú cisztás elváltozások alakulnak ki. Általában tünet- és panaszmentes, csak nagy méret esetén okozhat hasi panaszokat. Műtéttel teljes mértékben eltávolíthatóak, kiújulásra sikeres operáció esetén nem kell számítani.

5. Dermoid ciszta: hasnyálmirigyben extrém ritkán fordulnak elő, de akkor hasi panaszokat okozhatnak. Szövettani mintavétellel igazolható a diagnózis. Fontos elkülöníteni nyáktermelő daganatoktól.

Neoplasztikus ciszták

Ezen elváltozásokara érdemesebb nagyobb hangsúlyt fektetni a kivizsgálás során, ugyanis belőlük kezelés nélkül potenciálisan daganatos elváltozások (hasnyálmirigyrák) alakulhatnak ki. Az alábbi csoportosítás a főbb szövettani típusokat foglalja magába.

1) Nyáktermelő neoplasztikus cisztás elváltozások

  • intraductalis papilláris mucinosus neoplasma
  • mucinosus cisztás neoplasma

2) Nem-nyáktermelő neoplasztikus cisztás elváltozások

  • serosus cisztás neoplasmák: cystadenoma, cystadenocarcinoma
  • szolid pseudopapilláris neoplasma
  • pancreas cisztás neuroendokrin tumorai
  • cisztikus acinus sejtes daganatok

Milyen tüneteket okozhatnak a hasnyálmirigyciszták?

Az esetek jelentős hányadában tünetmentesek. Nagy méret esetén olykor tompa nyomó hasi fájdalomról, emésztési zavarról számolhatnak be. Esetenként a nagy méretű cisztózus elváltozás már fizikális vizsgálat során is tapintható.

Milyen vizsgálatok szükségesek a kivizsgálásukhoz?

Leggyakrabban rutin, ritkábban valamilyen hasi panasz miatt elvégzett képalkotó vizsgálat (hasi ultrahang, natív CT, esetleg MR) derít fényt a cisztás elváltozásra.

A következő lépcsőfok, hogy a ciszta természetét határozzuk meg. Erre a kontrasztanyagos vizsgálatok állnak rendelkezésükre (CEUS, kontrasztos hasi CT, vagy kontrasztanyagos MR vizsgálat). A kontrasztanyag felvétel és kiválasztás dinamikája következtetni enged a folyamat jó-, illetve rosszindulatú voltára.

A legjelentősebb vizsgáló módszer az endoszkópos ultrahang, mert nem pusztán képalkotásra, hanem szövettani mintavételre (FNA) is alkalmas. Biztos szövettani diagnózis mintavétellel adható.

Hogyan kezelhető a hasnyálmirigyciszta?

A hasnyálmirigy cisztás elváltozásai legtöbbször nem igényelnek kezelést. Időszakos kontroll képalkotó vizsgálat javasolható az állapot nyomon követése érdekében.

Az elváltozás akkor igényel kezelést, ha jóindulatú, ám (pl. mérete miatt) panaszokat okoz; ha rosszindulatú, vagy ha potenciálisan rosszindulatú.

Ellátásuk általában műtéti úton történik.

Ez is érdekelheti

Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyászForrás: WEBBeteg
Szerző: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-19 COVID-19

Kiemelt jelentőséggel bír a felelős magatartás.(x)

Gyomorégés Gyomorégés

Gyomorégés a terhesség alatt, reflux is okozhatja.

Hasnyálmirigy-gyulladás csecsemőknél és gyerekeknél

A gyerekek sokkal ritkábban betegszenek meg hasnyálmirigy-gyulladásban (pancreatitis), mint a felnőttek, ám náluk is előfordulhat a betegség. Az esetek...

Agyi ciszták

A ciszta egy tokkal körülvett folyadék- vagy gáztartalmú üreg definíció szerint. Ilyen eltérések minden szervben, többek között az agyban is...

A hasnyálmirigyrák tünetei, okai, kezelése

A hasnyálmirigyrák előfordulása az elmúlt évtizedekben gyakoribbá vált a fejlett nyugati országokban, a vastagbélrák és a gyomorrák után az...

A 3-as típusú cukorbetegség

A 3-as típusú cukorbetegség elnevezéssel a diabétesz mellitusz különböző formáit foglalják össze, amelyek nem sorolhatóak be egyértelműen sem az...

A leggyakoribb PCOS-tévhitek

A policisztás petefészek szindróma (PCOS) a leggyakoribb endokrin rendellenesség a fogamzóképes korú nők körében, ám még mindig rengeteg tévhit...

Petefészekciszták - Jó- és rosszindulatú elváltozások

A legtöbb fiatal vagy termékeny korban lévő nő esetében jelentkező petefészekciszta jóindulatú, a változókor után azonban sokkal gyakoribb lesz a...

Az állcsonti ciszta tünetei és kezelése

A ciszta egy folyadékkal telt tokkal körülvett testüreg, hólyag vagy tömlő. Ciszták bárhol kialakulhatnak, így az állcsonton is, ezeket a cisztákat...

Pseudocysta pancreatis

A pseudocysta pancreatis elnevezés a hasnyálmirigyben (pancreas) kialakult álcisztát takarja. Ezek az álciszták a hasnyálmirigy területén képződött...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.