Halevés és omega3 zsírsav - csak a mérsékelt fogyasztás ajánlott?

MTI
megjelent:

Azok a svéd férfiak, akik általában hetenként ettek zsíros halból készült ételt, ritkábban kerültek szívelégtelenség miatt kórházba, mint azok, akik nem fogyasztottak halat; ugyanakkor túl sok hal fogyasztása sem tűnik hasznosnak. A svédországi vizsgálat eredményeit az Európai Szívgyógyász Társaság folyóirata közölte.

A halhús rendszeres fogyasztását, a benne lévő, többszörösen telítetlen zsírsavak miatt valamennyi kardiológiai diétás tanácsadó javasolja. Nagy vizsgálatok igazolták, hogy ez a fajta "mediterrán" étrend jelentősen csökkenti a koszorúér-betegség kifejlődésének kockázatát.

A szívelégtelenség tünetei

Számos szívbetegség vezethet szívelégtelenséghez. Idővel a koszorúsér betegség ls a magas vérnyomás fokozatosan felemészti a szív erejét, és túl gyenge vagy túl merev lesz ahhoz, hogy kellőképpen megteljen és pumpáljon.
A szívelégtelenség tünetei

Most újabb érv került a rendszeres halevést ajánló javaslatok mellé. Emily B. Levitan és munkatársai csaknem 40 ezer svéd férfi egészségének alakulását hat éven keresztül követték. A megfigyelések kezdetén a vizsgált személyek életkora 45-79 év között volt és valamennyiük étkezési szokásaira vonatkozó adatok is a kutatók rendelkezésére álltak.

A tanulmány ideje alatt, főleg az idősebb vizsgálati alanyok között előfordult szívelégtelenség, aminek megjelenése várható volt abban a csoportban, melynek tagjai kimutatható koszorúér-betegségben vagy cukorbajban szenvedtek. A kutatók azonban fölfigyeltek arra, hogy 597 férfi szívelégtelenségének hátterében ilyen betegség nem szerepelt, de ezek közül 34 beteg keringési elégtelenség következtében halt meg.

Mérsékelt halevés és az omega3 zsírsav hatása

Megvizsgálták valamennyi, a tanulmányban szereplő személy étkezési szokásait az előbbi, halálozási adattal szembesítve.

Abban a csoportban, melynek tagjai átlag hetenként egy alkalommal ettek valamilyen, zsíros tengeri halból - például lazacból, makrélából, heringből - készült ételt, 12 százalékkal ritkább volt a szívelégtelenség előfordulása, mint azok között, akik nem szerették a halételt, vagy ahol lényegesen többször került hal az asztalra.

Tovább elemezve az adatokat az is kiderült, hogy a naponta közepes mennyiségben - átlag kb. 0,3 gramm - omega-3-zsírsavat fogyasztó személyek szívelégtelenség-kockázata 33 százalékkal volt kisebb, mit azoké, akik ilyen, szívvédőnek tartott zsírsavat egyáltalán nem ettek vagy gyógyszerként sem szedtek.

A vizsgálat meglepő eredménye az volt, hogy a hetenként nem egy alkalommal, hanem ismételten halat evő emberek körében, vagy abban a csoportban, melynek tagjai más formában vettek be sok omega-3-zsírsavat, a szívelégtelenség kifejlődése elleni védelem már nem érvényesült.
(MTI)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Szabó Gál Bence
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.