Kihasználatlan telitetlen zsírsav források

Szerző: Medipress

A halfeldolgozó iparban általában kidobják a hal máját, pedig a spanyolországi Almeria Egyetem kutató megerősítették, hogy a halmáj nagyon gazdag többszöri telítetlen zsírsavakban, melyek jótékony hatással vannak az egészségre.

A tőkehal máján kívül általában nem használják fel a többi halfajta máját, annak ellenére, hogy az ajóka, vagy szardella mája például az egyik legjobb telítetlen zsírsavforrás. Legtöbb esetben a hal belsőségeit már a halászok visszadobják a tengerbe, de ha véletlenül néhány belső szerv bekerül a feldolgozóüzembe, akkor ott azonnal megszabadulnak tőle.

A spanyolországi Almeria Egyetem kutatói megállapították, hogy az ehető halak mája nagy mennyiségben tartalmaz hosszúláncú telítetlen zsírsavakat, köztük az omega 3 zsírcsaládhoz tartozó EPA és DHA zsírsavakat, nyilatkozta José Luis-Guerrero, a tanulmány szerzője a Journal of Food Composition and Analysis című folyóiratnak.

Számos betegség megelőzhető volna

A zsírsavak használatával számos betegséget lehet megelőzni és kezelni, köztük a rák bizonyos fajtát, a depressziót, az Alzheimer kórt, a skizofréniát, viselkedési zavarokat, továbbá a szív-és érrendszeri betegségeket.

A tanulmány során összesen tizenkét olyan halfajtát vizsgáltak a kutatók, melyet gyakran fogyasztanak Spanyolország dél-keleti részén, köztük a tőkehalat, a röviduszonyú makócápát és az európai szardíniát.

A kutatók a Földközi-tengerben élő nagy sárkányhal és az európai ajóka májában mutatták ki a legnagyobb mennyiségű hosszúláncú telítetlen zsírsavat, de valamennyi vizsgált halfajta májában kimutatható volt az omega 3 és az omega 6 zsírsavak kombinációja.

A koleszterin

A koleszterin a köztudatban szinte csak rossz tulajdonságai miatt vált ismertté, de a teljességhez az is hozzátartozik, hogy nagyon fontos a szervezet számára, ugyanis például létfontosságú eleme a sejthártyának, bizonyos hormonok, vitaminok, epesavak építőköve. A magas koleszterinszint azonban káros a szervezet számára. A koleszterinszint mérsékléséért>>

Medipress

Módosítva: 2011.05.03 16:03, Megjelenés: 2011.05.03 16:03
Címkék: Halmáj, Omega-3
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

Bizonyos óvintézkedések betartása nélkülözhetetlen.

Az ismeretlen eredetű láz

Az elmúlt évek jelentős diagnosztikus fejlődése ellenére az ismeretlen eredetű láz (FUO) okának kiderítése még mindig jelentős kihívást jelent....

Az álmok terápiás szerepe

Minden ember álmodott már valaha, és minden bizonnyal a legtöbbünkben, ha nem is mindenkiben, felmerült, hogy mit jelenthet az álma, jó-e egyáltalán...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.