Kihasználatlan telitetlen zsírsav források

Szerző: Medipress

A halfeldolgozó iparban általában kidobják a hal máját, pedig a spanyolországi Almeria Egyetem kutató megerősítették, hogy a halmáj nagyon gazdag többszöri telítetlen zsírsavakban, melyek jótékony hatással vannak az egészségre.

A tőkehal máján kívül általában nem használják fel a többi halfajta máját, annak ellenére, hogy az ajóka, vagy szardella mája például az egyik legjobb telítetlen zsírsavforrás. Legtöbb esetben a hal belsőségeit már a halászok visszadobják a tengerbe, de ha véletlenül néhány belső szerv bekerül a feldolgozóüzembe, akkor ott azonnal megszabadulnak tőle.

A spanyolországi Almeria Egyetem kutatói megállapították, hogy az ehető halak mája nagy mennyiségben tartalmaz hosszúláncú telítetlen zsírsavakat, köztük az omega 3 zsírcsaládhoz tartozó EPA és DHA zsírsavakat, nyilatkozta José Luis-Guerrero, a tanulmány szerzője a Journal of Food Composition and Analysis című folyóiratnak.

Számos betegség megelőzhető volna

A zsírsavak használatával számos betegséget lehet megelőzni és kezelni, köztük a rák bizonyos fajtát, a depressziót, az Alzheimer kórt, a skizofréniát, viselkedési zavarokat, továbbá a szív-és érrendszeri betegségeket.

A tanulmány során összesen tizenkét olyan halfajtát vizsgáltak a kutatók, melyet gyakran fogyasztanak Spanyolország dél-keleti részén, köztük a tőkehalat, a röviduszonyú makócápát és az európai szardíniát.

A kutatók a Földközi-tengerben élő nagy sárkányhal és az európai ajóka májában mutatták ki a legnagyobb mennyiségű hosszúláncú telítetlen zsírsavat, de valamennyi vizsgált halfajta májában kimutatható volt az omega 3 és az omega 6 zsírsavak kombinációja.

A koleszterin

A koleszterin a köztudatban szinte csak rossz tulajdonságai miatt vált ismertté, de a teljességhez az is hozzátartozik, hogy nagyon fontos a szervezet számára, ugyanis például létfontosságú eleme a sejthártyának, bizonyos hormonok, vitaminok, epesavak építőköve. A magas koleszterinszint azonban káros a szervezet számára. A koleszterinszint mérsékléséért>>

Medipress

Módosítva: 2011.05.03 16:03, Megjelenés: 2011.05.03 16:03
Címkék: Halmáj, Omega-3
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Körömgomba Körömgomba

Hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető a körömgomba?

Mi lesz velünk a járvány után? Az...

Ki ne álmodozott volna arról gyerekkorában, hogy egyszer bezár az iskola, és soha többé nem kell bemenni, vagy hogy a nyári szünet örökké tart....

Mi lesz, ha az élet visszatér a...

Tavaly ilyenkor úgy tűnt, hogy nem látni a COVID-19-pandémia végét. A védőoltások széles körben történő alkalmazásával kapcsolatos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.