A hal segít a vesekárosodás megelőzésében

Szerző: WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

Halat enni egészséges. Ezt már gyermekkorunkban is sokat hallottuk. A benne lévő fehérje könnyen emészthető, telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ami nélkülözhetetlen a szervezet számára, emellett az A-, D-, B- és E-vitamin tartalma, valamint a benne található ásványi anyagok szintén fontos részei az egészséges táplálkozásnak.

Most egy angol kutatás során arra is fényderült, hogy a heti kétszeri halfogyasztás segíthet a cukorbetegség súlyos és gyakori szövődményének, a vesekárosodásnak a megelőzésében is.

A vesebetegség egy nagyon gyakori szövődménye a cukorbetegségnek. Fennállása esetén károsodik a vese szűrő és méregtelenítő funkciója. Ha fehérje jelenik meg a vizeletben, az már a vesekárosodás első jele. Ha pedig a vesék teljesen felmondják a szolgálatot, a beteg dialízisre vagy veseátültetésre szorul.

Hetente legalább kétszer egyen halat

Angol kutatók, akik a diéta és az életmód összefüggéseit tanulmányozták középkorú és idősebb európai emberek körében, a felmérés során azt találták, hogy a heti kétszeri halfogyasztás csökkenti a vesekárosodás kialakulásának valószínűségét a cukorbetegségben szenvedők körében. A vizsgálat során kérdőív segítségével mérték fel a résztvevők életmódját, táplálkozási szokásait, rákérdezve többek között a halfogyasztás gyakoriságára, mennyiségére is.

A résztvevők között 517-en diagnosztizált cukorbetegségben szenvedtek. A felmérés részét képező vizsgálatok során a cukorbetegségben szenvedők több mint egyötödénél találtak fehérjét a vizeletben, de hasonló probléma állt fenn a cukorbetegségben nem szenvedők 11,4 százalékánál is.

Amikor összehasonlították a diabéteszes betegek étkezési szokásait, azt találták, hogy azoknál, akik hetente csak egyszer vagy még ritkábban fogyasztottak halat, négyszer gyakrabban lehetett kimutatni a vesekárosodást jelző fehérjeürítést. Összességében vizsgálva a felmérésben résztvevőket, az is látszott, hogy azok körében, akik ritka halfogyasztásról számoltak be, 18 százalékban volt kimutatható a vese károsodása, míg a heti kétszer halételt fogyasztók között mindössze 4 százalékban találtak hasonló problémát.

Az eredmény pontos magyarázata nem ismert, de feltételezhető, hogy a halban található tápanyagok fokozzák a vércukor kontrollt is és segítenek a megfelelő vérlipidszint fenntartásban is. Így ennek is része lehet a vesekárosodást megelőző hatásban.

A kutatás eredménye szerint tehát - ha a fenti eredményt további vizsgálatok is megerősítik - érdemes lehet cukorbetegségben szenvedőknek javasolni a rendszeres halfogyasztást, hogy ezzel is segítsük a veseszövődmény elkerülését.

(WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos, forrás: www.medicalnewstoday.com)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Speciális diétát követők ünnepi...

Békés, boldog, szeretteink körében eltöltött nyugodt napok - mindenki erre vágyik az év legszebb ünnepén, karácsonykor. Ilyenkor összegyűlik a...

Reg-Enor diéta, űrhajós diéta...

A 2019-es év nagyon változatos képet mutatott divatos diéták szempontjából. A Google felmérése alapján a Reg-Enor, az űrhajós, a tojás- vagy az...

Halvásárlás: Milyen halat érdemes...

A bizonytalanság az egyik oka annak, hogy az emberek többsége csak ritkán vagy egyáltalán nem eszik halat, vagy ha mégis, inkább csak étteremben. Ez...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.