• A hal segít a vesekárosodás megelőzésében

        Szerző: WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

        Halat enni egészséges. Ezt már gyermekkorunkban is sokat hallottuk. A benne lévő fehérje könnyen emészthető, telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ami nélkülözhetetlen a szervezet számára, emellett az A-, D-, B- és E-vitamin tartalma, valamint a benne található ásványi anyagok szintén fontos részei az egészséges táplálkozásnak.

        Most egy angol kutatás során arra is fényderült, hogy a heti kétszeri halfogyasztás segíthet a cukorbetegség súlyos és gyakori szövődményének, a vesekárosodásnak a megelőzésében is.

        Hirdetés

        A vesebetegség egy nagyon gyakori szövődménye a cukorbetegségnek. Fennállása esetén károsodik a vese szűrő és méregtelenítő funkciója. Ha fehérje jelenik meg a vizeletben, az már a vesekárosodás első jele. Ha pedig a vesék teljesen felmondják a szolgálatot, a beteg dialízisre vagy veseátültetésre szorul.

        Hetente legalább kétszer egyen halat

        Angol kutatók, akik a diéta és az életmód összefüggéseit tanulmányozták középkorú és idősebb európai emberek körében, a felmérés során azt találták, hogy a heti kétszeri halfogyasztás csökkenti a vesekárosodás kialakulásának valószínűségét a cukorbetegségben szenvedők körében. A vizsgálat során kérdőív segítségével mérték fel a résztvevők életmódját, táplálkozási szokásait, rákérdezve többek között a halfogyasztás gyakoriságára, mennyiségére is.

        A résztvevők között 517-en diagnosztizált cukorbetegségben szenvedtek. A felmérés részét képező vizsgálatok során a cukorbetegségben szenvedők több mint egyötödénél találtak fehérjét a vizeletben, de hasonló probléma állt fenn a cukorbetegségben nem szenvedők 11,4 százalékánál is.

        Amikor összehasonlították a diabéteszes betegek étkezési szokásait, azt találták, hogy azoknál, akik hetente csak egyszer vagy még ritkábban fogyasztottak halat, négyszer gyakrabban lehetett kimutatni a vesekárosodást jelző fehérjeürítést. Összességében vizsgálva a felmérésben résztvevőket, az is látszott, hogy azok körében, akik ritka halfogyasztásról számoltak be, 18 százalékban volt kimutatható a vese károsodása, míg a heti kétszer halételt fogyasztók között mindössze 4 százalékban találtak hasonló problémát.

        Az eredmény pontos magyarázata nem ismert, de feltételezhető, hogy a halban található tápanyagok fokozzák a vércukor kontrollt is és segítenek a megfelelő vérlipidszint fenntartásban is. Így ennek is része lehet a vesekárosodást megelőző hatásban. 

        A kutatás eredménye szerint tehát - ha a fenti eredményt további vizsgálatok is megerősítik - érdemes lehet cukorbetegségben szenvedőknek javasolni a rendszeres halfogyasztást, hogy ezzel is segítsük a veseszövődmény elkerülését.

        (WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos, forrás: www.medicalnewstoday.com)

        Módosítva: 2011.10.12 23:23, Megjelenés: 2011.10.12 23:23
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Tudásteszt

        Tudásteszt

        WEBBeteg

        Ön mennyit tud a vitaminhiány tüneteiről? Tesztelje tudását!

        Szürkehályog-műtét

        Szürkehályog-műtét

        Szponzorált tartalom

        Fájdalommentesen kezelhető a szürke hályog és visszaállítható a látásélesség. (x)

        Halételek - Miért értékes elemei az étrendnek?

        Hazánkban valamikor nagy hagyománya és kultúrája volt a halfogyasztásnak, napjainkban azonban ez sajnos már nem mondható el. Az európai átlagtól messzemenően elmaradó halmennyiség az egészségi állapotunkat is befolyásolja, és hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedéséhez.

        Régi-új találmány: Erjesztett ételek

        Az utóbbi évtizedekben született kutatási eredmények fényében a táplálkozás jelentősége felértékelődött, hiszen ma már tudjuk, hogy az emésztőrendszer meghatározó szerepet tölt be a test és lélek működésében.

        Mennyi folyadékra van szüksége naponta egy felnőttnek?

        Mintegy három liter folyadékra van szüksége egy átlagos súlyú felnőttnek naponta; a pontos mennyiséget a testsúly határozza meg.

        Halvásárlás: Milyen halat érdemes enni?

        A bizonytalanság az egyik oka annak, hogy az emberek többsége csak ritkán vagy egyáltalán nem eszik halat, vagy ha mégis, inkább csak étteremben. Ez nem a legszerencsésebb helyzet, mivel a hal nagyon egészséges, különösen az omega-3 zsírsavban gazdag fajták.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.