Lazacolaj az okos és egészséges gyermekekért

Szerző: WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens

Az omega-3 zsírsavak és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkenése közötti összefüggéseket azt követően állapították meg, hogy megfigyelték, a grönlandi eszkimók körében annak ellenére alacsonyabb a koszorúér-betegségből eredő halálozás, hogy zsírban gazdag az étrendjük.

Halolaj és szülés utáni depresszió

A terhesség alatt halolaj kapszula formájában fogyasztott omega-3 zsírsavak csökkentik a szülés utáni depresszió kockázatát. Halolaj és szülés utáni depresszió

Kiderült, hogy ennek az az oka, hogy a halakból, fókából és bálnából álló étrend nagy mennyiségben tartalmaz omega-3 zsírsavakat.

Az omega-3 zsírsavak a várandósság és a szoptatás idején is fontosak, segítik a magzat agyának fejlődési és működési folyamatait. Magunkon is tapasztalhatjuk, ha egy evőkanál lazacolajat, tőkehalmáj olajat megiszunk, másnap szebbnek látjuk a világot, javítja a hangulatunkat.

Az omega-3 zsírsavak kiemelten fontos szerepet játszanak az idegrendszer fejlődésében, a szem fejlődése, a jobb látás, valamint később a magasabb intelligenciaszint kialakulásában.

Az anya számára is kedvező hatásúak, mert csökkentik a terhességi magas vérnyomás és a koraszülések előfordulási gyakoriságát, csökkentik a terhesség alatti és szülés utáni depresszió kialakulásának esélyét, hozzájárulhat a könnyebb szüléshez, későbbiekben a csecsemő nyugodtabb alvásához, az allergiás megbetegedések megelőzéséhez, valamint a viselkedési és tanulási zavarok esélyének csökkentéséhez. Az anyatej jelentős DHA-tartalma miatt is fontos a csecsemő minimum 4-6 hónapos koráig tartó szoptatása.

A lazacfogyasztás előnyei

A lazac rózsaszín színét adó astaxantin elnevezésű festékanyag jelentősen csökkenti a vérben található gyulladást jelző fehérje szintjét. A lazac rendszeres fogyasztása - ennek megfelelően - jótékony hatással van a géneket hordozó DNS-re. A lazacfogyasztás előnyei

Minden életkorban hasznos!

Az allergiás megbetegedések megelőzésére nem csak magzati korban, de a későbbi években is jótékonyak az omega-3 zsírsavak. Az allergia megelőzésén túl a már meglévő asztmát is képes enyhíteni.

Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatása elősegíti a reumás ízületi gyulladás (arthritis) okozta fájdalmak enyhítését, illetve előnyös ekcéma, pikkelysömör (psoriasis), allergiás bőrtünetek, gyulladásos bélbetegségek és menstruációs fájdalmak ellen is.

Omega-3 zsírsavakkal sokat tehetünk:

  • a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséért, mivel csökkentik a gyulladásos folyamatok érfal-károsító hatását,
  • kismértékben csökkentik a vérnyomást, a koleszterin- és trigliceridszintet,
  • gátolják az érfalra felrakódó érelmeszesedést megelőző plakkok kialakulását,
  • védik az érbelhártya épségét,
  • javítják az érfal funkciót,
  • szabályozzák a szívritmust,
  • csökkentik a vér viszkozitását,
  • gátolják a véralvadást és a vérlemezkék összecsapzódását,
  • csökkentik a vérrögök (trombózis) kialakulásának veszélyét,
  • és a stroke (szélütés) vagy szívinfarktus kockázatát.

(WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Angolkór Angolkór

A kóros D-vitamin-hiány tünetei, kezelése és megelőzése.

Hat táplálkozási szokás, ami miatt...

A rendszeres fáradtságérzet rendkívül gyakori jelenség. Sőt, az egészséges kamaszok, felnőttek és idősebb személyek mintegy egyharmada számol be...

Dehidratáló ételek - Ezeket...

Szinte mindenki tisztában van azzal, hogy a nyári kánikulában fontos a megnövelt folyadékfogyasztás, hiszen magas külső hőmérséklet esetén a...

Funkcionális élelmiszerek

Az egészségmegőrzés mára külön tudományággá nőtte ki magát, melynek egyik eleme a korszerű táplálkozás lett. A nemzetközi trendeknek...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.