Karácsonyi vészhelyzetek

Szerző: WEBBeteg - Dr. Ács Gábor, oxyológus †

Évtizedes tapasztalat, hogy sajnos gyakran vegyül üröm is az örömbe a szeretet ünnepén. Az egész évi rohanás után kapkodva készülünk a nagy ajándékozásra.

Változékony az időjárás, hó, jég, eső – de nekünk még meg kell venni a kinézett ajándékot, és rettenetes a csúcsforgalom. A kis koccanástól, a súlyos sérüléssel járó balesetek is gyakrabban előfordulnak az ünnepi forgatagban.

Gyalogosként is védtelenek vagyunk, sietünk a csúszós úton, kezünk teli csomagokkal, és kész a baj: szerencsés esetben megússzuk egy csuklótöréssel, rosszabb esetben combnyaktörés a bevásárlás vége.

Forrázás, égés, vágás - Otthoni balesetek

Újraélesztés lépésről-lépésre

A segítőnek fel kell tudnia ismerni, milyen segítségre szorul a sérült személy. Keringésleállás esetén, ha van defibrillátor-pont a közelben, ha nincs, az alapszintű újraélesztés az egyetlen esély a túlélésre.
Újraélesztés lépésről-lépésre

Szerencsésen hazaértünk, megy mindenki a dolgára, az asszonyok a konyhában sürgölődnek, végeredmény nemegyszer a forrázás, égés és a kés okozta vágott sérülés.

Nem jobb a helyzet a férfiakkal sem, hisz a szobában is előkerülnek a veszélyes eszközök – kés, balta, kalapács, de akár flex vagy motoros fűrész, a karácsonyfa állítás ismert kellékei, mert mi szeretnénk a legszebb, legnagyobb karácsonyfát a környéken, csak a vastag szár nem fér a karácsonyfa talpba.

Végre itt az idő, eddig megúsztuk, jön a nagy pillanat a lámpagyújtás, az ajándékozás.

Nocsak, nem ég az új lámpafüzér, gyors javítás és furcsa bizsergés, az olcsó, de életveszélyes áru áramütést okoz és már jöhet is a mentő ünneplés helyett.

Sebaj, van még itthon csillagszóró, gyertya, és már lángol is a karácsonyfa, s a tűzoltóknak is van dolga, kész vészhelyzet: égési sérülés, füstmérgezés.

És az ajándékok!

Az áruházak polcain oly szép, oly veszélytelen dolgok rengeteg bajt tudnak okozni, gyermekeink igen találékonyak, mindenről mindent le tudnak szerelni, szájba tudják venni, és kész a baj, légúti idegentest, fulladás lehet a vége.

A szén-monoxid mérgezés jelei

Minden fűtési idényben hallani olyan halálesetekről, amelyeket régebbi típusú kazán, nem ellenőrzött kémény vagy rossz kályha okoz. Hogyan ismerjük fel a veszélyt és mit tegyünk mérgezés gyanúja esetén?
A szén-monoxid (CO) tökéletlen égéskor keletkezik, és mivel az oxigénnél 300-szor erősebben kötődik a hemoglobinhoz, súlyos oxigénhiányt okoz a szervezetben, károsítva az agyat, a tüdőt, a szívet. Tartós belélegzés esetén akár halálhoz is vezethet, de gyakran időben elkezdett kezelés mellett is maradandó károsodást okoz. Azokban a lakásokban, ahol kályhával fűtenek, vagy régebbi típusú kazán, konvektor van, fennáll a szén-monoxidmérgezés lehetősége.
A szén-monoxid mérgezés jelei

Karácsonyi depresszió, öngyilkosság

Vannak, akikről karácsonykor is megfeledkeznek, vannak, akik megint egyedül töltik az ünnepeket. Vezetünk a depressziós betegek számában, éllovasok vagyunk az öngyilkosság terén és karácsony este még többen érzik úgy, nem megy tovább – gyógyszer, méreg, önakasztás, ebben látják a megoldást. Figyeljünk családtagjainkra, embertársainkra, odafigyelő gondoskodással előzzük meg a tragédiákat.

Öngyilkosság - Megakadályozható lenne?

Az öngyilkosságra készülők 75-80 százaléka beszél előtte tettéről. A meghalási szándék kifejezése egyben segélykérést is jelent. Azt a vágyat fejezi ki, hogy a másik fél felismerje a jelzés mögötti elkeseredést és reagáljon arra.
Öngyilkosság - Megakadályozható lenne?

Másnap érezzük a nagy ünnepi habzsolás következményeit, orvosi nyelven illedelmesen diéta hibáról beszélünk, jön az epegörcs, a gyomorrontás, és órákat tölthetünk az orvosi ügyeleten.

Az ünnep második napjára kiderül, hogy a nagy rohanásban nem írattuk fel rendszeresen szedett gyógyszereinket, a nagypapának nincs vérnyomás csökkentője – vissza az ügyeletre, utána patika, de szép is az ünnep.

Van a mentősöknek, orvosoknak, tűzoltóknak elég dolga egész évben, inkább előzzük meg a karácsonyi vészhelyzeteket.

Legyen otthon elsősegély doboz, házi gyógyszeres doboz, rendszeresen szedett gyógyszereinket időben szerezzük be, és az ünnepek alatt is tartsuk be az orvosi előírásokat.

(WEBBeteg - Dr. Ács Gábor)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Méhnyakrák Méhnyakrák

Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

Hogyan néz ki a vízbefulladás?...

Fröccsenőnek és hangosnak képzeli el a fulladást, csapkodó karokkal és segélykiáltással, ahogyan azt a filmekben láthatta? Ha azt gondolja, hogy...

Indokolt esetben hívjuk a mentőket a...

Számos olyan életveszélyes helyzet van, amikor azonnali orvosi beavatkozásra, a mentők értesítésére van szükség. Ám sok esetben hívják a...

Karácsonyi veszélyek

A média nem ritkán jelentős szerepet tulajdonít a karácsonyi balesetek és vészhelyzetek reflektorfénybe állítására, azonban a hazai statisztikák...

Mire figyeljünk, hogy meghitten...

A karácsony az emberiség és az év egyik legszebb ünnepe. Azonban ahhoz, hogy ez a néhány nap mindenki számára valóban boldog és meghitt hangulatban...

Karácsonykor is étkezhetünk...

Az adventi időszakban nagyon sok ünnepi finomság, különlegesség kerül az asztalra, de az ünnepi vásári forgatagban is szívesen kóstolgatjuk az...

Ahogyan a külföldön élő magyarok...

A karácsony a szeretet ünnepe, így azok, akik magányra ítélve töltik, hatványozottan élik meg a magukra maradt életérzés lelki fájdalmát. Sajnos...

Nyolc tipp a biztonságos ünnepekért

Minden évben számtalan ember szorul kórházi kezelésre valamilyen karácsonyi dekorációhoz kapcsolódó baleset következtében. Amennyiben Ön nem...

Karácsonyi lakoma lelkiismeret...

A Karácsony a szeretet ünnepe, együtt a család, meghitt hangulat, gyönyörűen díszített karácsonyfák, és persze hatalmas lakomák. A szorgos...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.