Nyári balesetek: Mire figyeljenek a szülők?

Szerző: WEBBeteg/ÁNTSZ

Nyáron sokkal gyakrabban fordulnak elő balesetekből és sportolásból származó sérülések. A biciklizés, a görkorcsolyázás, a gördeszkázás, a trambulinozás, az úszás és főleg a hordozható medencék számos veszélyt rejtenek magukban.

A kisgyerekek veszélyérzete még nem alakult ki, ezért a felnőttek feladata, hogy elővigyázatossággal megelőzzék a bajt! Nyáron a legtöbb baleset a vízben vagy a víz közelében fordul elő. A vízbefúlásos haláleset a második leggyakoribb halálok kisgyermekeknél. A szülőknek tudniuk kellene, hogy a felfújható, kisebb medencék ugyanolyan veszélyt jelentenek a kisgyermekekre, mint a nagy medencék, vagy az élővíz. Fuldoklás, fulladás nem csak mély vízben történhet.

Néhány fontos tennivaló a szülők számára:

  • Soha ne hagyja gyermekét felügyelet nélkül víz közelében, és mindig viseljen a gyerek mentőmellényt a medencében vagy hajókázás közben! Vízparton, fürdőhelyen, otthoni kerti medence vagy tó környékén az úszni nem tudó gyermeket percekre sem szabad egyedül hagyni.
  • Vegyszereket, permetezőszereket, gyógyszereket, lőszereket, tűzgyújtásra alkalmas eszközöket a gyermekek elől gondosan el kell zárni.
  • Gépjárművekben a biztonsági gyermekülést, a rövid utakon is használni kell.
  • Kerékpározáskor, lovagláskor védősisakot kell viselni.
  • Nyílt tűz (bográcsozás, szalonnasütés, grillezés) környékén a gyermeknek folyamatos felnőtt felügyeletre van szüksége.
  • Kisgyerekek pillanatok alatt megfulladhatnak egy félrenyelt cukorkától, mogyorótól vagy a fejükre játékból húzott nylonzacskótól. Soha ne hagyjunk ilyet kisgyermek közelében!
  • A darazsak rászállhatnak a gyerek fagylaltjára, szörpjére és a kicsi száját megcsíphetik, ezért mindig legyen nagyon körültekintő, ha a gyerekeknek a szabadban enni, inni ad.

Ne feledje, hogy a felnőttek a személyes példamutatásukkal hatnak legerősebben a gyermekek viselkedésére, az időben történő elsősegélynyújtás pedig életet menthet!

Tundunk kell
Ha vészhelyzettel találkozunk, nem szabad megijednünk, pánikba esnünk. A legfontosabb a nyugalom ilyenkor, mert így kevesebb az esély a tévedésre és nagyobb eséllyel tudunk hatékonyan segíteni a rászoruló gyermeknek.
Gondoljunk arra, hogy bármit tenni jobb, mintha semmit sem tennénk. Elsőként gyorsan mérjük fel a baleset helyszínét és biztosítsuk a gyermek és a saját magunk biztonságát.
Ha van valaki a helyszínen, kérjük a segítségét, ő hívja a mentőket, mi pedig kezdjük el az újraélesztést. Ha egyedül vagyunk, akkor kezdjük meg az újraélesztést, és egy perc után hívjunk segítséget.
Gyermekek újraélesztése

WEBBetegForrás: WEBBeteg/ÁNTSZ

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Premenstruációs tünetegyüttes Premenstruációs tünetegyüttes

Lelki és testi tünetek a menstruáció előtti napokban.

Menstruációs görcsök Menstruációs görcsök

Mely ételek csökkenthetik az összetett tüneteket? Íme, tippjeink.

Az újszülöttkori oxigénhiányról...

Az újszülöttkori oxigénhiány egy olyan állapot, amelyben a csecsemő nem kap elég oxigént a születést megelőzően, annak során vagy közvetlenül...

Szív- és érrendszeri betegségek és...

A nyári meleg az egészségeseket is gyakran próbára teszi. A nagyobb mértékű párolgás és az izzadás okozta folyadékvesztést pótolni kell. A...

Szobatisztaság: mikor és hogyan?

A hozzátáplálás után, talán a szobatisztaságra nevelés a másik olyan "mumus", ami igencsak kihívás elé állíthatja a szülőket. Az alábbiakban...

A leggyakoribb kérdések nyáron

A nyárral kapcsolatos leggyakoribb kérdések, melyeket jobb, ha tisztázunk. Ön mindegyikre tudja a választ?

Nyár: önfeledt, de veszélyes üzem!

A tojás nyáron önmagában is veszélyes, mint ahogy a csúszdázás vagy az önfeledt focizás is. Ám azzal kevesebben vannak tisztában, hogy egy...

Az intim higiénia nyári kérdései

Még javában tart a nyár, a strandszezon, a hőség, csakhogy a meleg és nedves környezetben nemcsak mi érezzük remekül magunkat, hanem a baktériumok...

Jellegzetes nyári betegségek - Így...

Jóllehet, a nyár a kikapcsolódás, a felhőtlen pihenés időszaka, néhány kórkép ebben az időszakban is borússá teheti a vakációt - az egyébként...

Kánikula: így segítsünk magunkon...

Végre beindult a strandszezon, szikrázik a nap és felmelegedtek az álló és folyóvizek is az ország területén. Most már bátran álmodozhatunk...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.