AIDS téma

USA: több a HIV-fertőzött, mint gondolták

Független Hírügynökség

Az Egyesült Államok egészségügyi hatóságai szombaton elismerték, hogy alábecsülték a HIV-vírussal újonnan megfertőzöttek számát. A legújabb felmérés szerint 2006-ban több mint 56 ezer új HIV-eset volt. Korábban ezt a számot 40 ezerre taksálták.

Egyre több HIV-pozitív hazánkban

Független Hírügyökség

Idén minden eddiginél több HIV-pozitív ember jelentkezett kezelésre, ezért egyesek szerint nem kizárt, hogy néhány éven belül az Európai Unió jelentősen fertőzött országai közé tartozunk majd.

AIDS: ígéretes az új koktél

Független Hírügynökség

Csaknem 40 százalékkal csökkent a halálozási arány az AIDS-esek körében 1996 óta, amikor alkalmazni kezdték a szerzett immunhiányt okozó HIV vírus elleni gyógyszerkoktélt. A világon jelenleg 58 millió ember fertőződött meg a halálos vírussal.

A hímvessző kenegetésével a HIV ellen

Független Hírügynökség

Ausztrál kutatók azt állítják, hogy kidolgoztak egy "természetes óvszert", amely megvédi a férfiakat az AIDS-betegséget okozó HIV vírustól. A melbourne-i tudósok szerint elég hetente egyszer bekenni a hímvesszőt egy ösztrogén női hormont tartalmazó kenőccsel, hogy a HIV-vírus ne juthasson be a férfi szervezetébe.

Az AIDS történetének fordulópontjai

Független Hírügynökség

Idén május 20-án lesz 25. éve, hogy orvosok felfedezétk a HIV-vírust, amely betegség mind a mai napig milliós áldozatokat követel szerte az egész világban.

25 éve fedezték fel az AIDS vírusát

Független Hírügynökség

Az AIDS elleni küzdelem fontos évfordulóhoz érkezik ezen a héten: kedden lesz éppen 25. éve annak, hogy felfedezték a kórokozót, a HIV-vírust, amely eddig több emberéletet követelt, mint az Első Világháború.

Egyre több a nő a HIV fertőzöttek között

Független Hírügynökség

Az első negyedév adatai alapján várhatóan idén sem csökken, sőt valószínűleg nő az új HIV fertőzöttek száma - mondta a Független Hírügynökségnek Szlávik János, a László Kórház főorvosa. Ez azért is aggasztó, mert tavaly 50 százalékkal több fertőzöttet regisztráltak, mint 2006-ban.

A kövér és dohányzó nők előbb halnak

FH

Az Egyesült Államok szegényebb déli államaiban szembeötlően rövidült a nők várható élettartama a 80-as évek óta - állapították meg bostoni és washingtoni kutatók. Az ok első sorban a dohányzással és a kövérséggel kapcsolatos betegségekben rejlik.

Ukrajnában a legsúlyosabb az AIDS-helyzet

FH

Az ENSZ szerint az AIDS helyzet Ukrajnában a legfenyegetőbb Európán belül, és felszólítja a kijevi kormányt, hogy fokozza a betegség elleni harc finanszírozását - áll az ENSZ által az AIDS elleni küzdelemre létrehozott szervezet, az UNAIDS tájékoztatójában, amelyet az UNIAN ukrán hírügynökség ismertetett pénteken.

AIDS: már nem a fehér meleg férfiak betegsége

FH

Dél-Afrikában már nem a fehér meleg férfiak közül kerül ki a legtöbb HIV-fertőzött, hanem a szegény fekete falusi nők köréből. Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet kedden kormányzati közbelépést sürgetett amiatt, hogy a 25 év alatti falusi fekete nőknél négyszer gyakoribb a HIV, mint a fiatal férfiaknál.