HIV/AIDS

Tisztelt Dr. Gócs Viktor! Köszönöm a válaszát elolvastam a CDC weboldalát, de számomra tobábbra sem egyértelmű, hogy nyálal ha az nyilt sebre/be kerül terjedhet-e a HIV virus. Valamint nem találtam feljegyzést a Szent László Korházban használt VIDAS tesztről. Önek mi a véleménye erről a tesztről pontosságáról és hatékonyságáról? Számomra az is kérdés, hogy lehet-e és mennyi ídő után közel 100%-os pontosággal kimutatni a HIV virust? Köszönöm a türelmét és válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza AIDS témában

Tisztelt kérdező!

A HIV vírus nyállal nem terjed. Nem regisztráltak még olyan esetet, ahol nyál közvetítésével jött volna létre a fertőzés. Azonban túl szoros kontaktus azért nem ajánlott (pl. nyittott szájjal csókolózni) , mert a szájban lehet sérülés vagy fekély, ami miatt vérrel keveredhet a nyál és az már veszélyes. A VIDAS egy laboratóriumi automata, amivel számos laboratóriumi teszt elvégezhető. HIV szűrésre igen jól használható, mert az ellenanyagokat nagyon jó érzékenységgel és fajlagossággal mutatja ki, tehát jó hatékonyságú. Azonban a pontos minőségi értékek mindig az adott laboratóriumban dőlnek el, ahol a gépet használják.

Bár 2-8 héttel a fertőzést követően megindul az ellenanyag termelés, az egyéni különbségek és a kimutathatóság küszöbértékei miatt az ellenanyagok

kimutatása 3-6 hónappal a fertőzés után biztonságos, ekkor közel 100%-os. Pozitív lelet esetén megerősítő vizsgálat szükséges (western blot) . Korábbi kimutatás elvileg lehetséges, de ezek nem rutin vizsgálatok.

Azon gondolkodom, vajon miért tesz fel a laikus érdeklődést messze meghaladó mélységű kérdéseket? Amennyiben erre komolyabb szorongást keltő oka van (pl. védekezés nélküli alkalmi szexuális kapcsolat a közelmúltban) , részletesebb és igazán megnyugtató, személyes válaszokat azoktól kaphat, akik minden nap ilyen betegekkel foglalkoznak: hazánkban egyedül a Szent László Kórház szakrendelésének orvosai. Erre bátorítom.

Üdvözlettel: Dr. Gócs Viktor infektológus

Kérdés: 2008. június 30., 13:52; Megválaszolva: 2011. augusztus 01., 08:29
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
AIDS tünet
Az AIDS -nek vannak külső tünetei amit szabad szemel látni lehet? és ha van mik azok? Válaszát előre is köszönöm!
Hiv fertőzés
Tisztelt doktor úr! Szeretném megkérdezni, hogy kiderülhet-e valakiről hogy hív fertőzőtt, ha konkrétan arra szűrést nem végeznek? A párom...
AIDS szűrés
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Az lenne a kérdésem, hogy egy szexuális kapcsolat után, ha nem védekezik valaki óvszerrel, mennyi idő után lehet...
Kérdés!
Jó Napot! A csókolózással terjedhet az AIDS? A választ előre is köszönöm.