• még mindig bepisil

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt DoktorNő/Úr! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy kisebbik gyermekem most lesz 8 éves, és éjszakánként szinte állandó jelleggel még mindig bepisil. Sok mindent próbáltunk már nála, nem sok sikerrel. PL. ilyen volt a 2-3 óránkénti ébesztés, de előfordult, hogy mire oda került a sor, hogy felkeltsük már be volt pisilve. Beszéltem erről a kezelőorvosunkkal, aki elintézte annyival, hogy a gyermek este már ne igyon folyadékot, ne nézzen olyan műsorokat, ami ijesztő, és félelmet keltő. Beutalóról, vizsgálatról hallani sem akart. Ekkor elkezdem hordani a gyerkőcöt egy természetgyógyászhoz, aki megnyugtatott, hogy szervi elváltozást nem lát, hanem egy nagyfokú agresszió rejtőzik a gyermekemben, ami így az éjszakai bepisilisben nyílvánul meg, vagy valami hasonló. 3-4 alkalommal vittem el a kisfiamat, mert sajnos a férjem nem hisz az e féle dolgokban és megszakítottuk ezt a fajta "gyógykezelést". Tudom, hogy most már komoly kivizsgálásra lenne szüksége a fiamnak, de félek hogy valami gyógyszert kellene neki emiatt a dolog miatt szednie, és azt hallottam, hogy ez akár hiperaktívitást is kiválthat a gyermekből, ezt pedig nem szeretném! Lehet nagy butaságokat írtam, mégis szeretném, ha választ, vagy valamilyen tanácsot írna ezzel kapcsolatosan. Előre is nagyon szépen köszönöm! Tímea

        Szigeti Ildikó válasza a éjszakai ágybavizelés témában

        Kedves Tímea! Kérdése és aggodalma jogos és érthető, a levelében nem ír butaságokat. Sok család küzd hasonló problémával. Egyes statisztikák szerint az alsó tagozatos gyerekek csaknem 20 százalékánál jelentkezik az éjszakai bepisilés, és ez az esetek 50 százalékánál serdülőkorra magától rendeződik. Általánosságban ez mondható el. A levelére visszatérve: a leírtakból sajnos nem derül ki egyértelműen, hogy a fia volt-e valaha "ágytiszta", vagy az éjszakai bepisilés (enuresis nocturna) folyamatosan jelen volt az életükben. Ettől és a természetgyógyász "diagnózisától" függetlenül fontos, hogy egyértelműen kizárható legyen az organikus (szervi) elváltozás, ezért a házi gyermekorvostól érdemes beutalót kérni nefrológushoz vagy gyermek urológushoz. (A szakorvos által esetleg felírt gyógyszerek nem okoznak hiperaktivitást! ) Akár negatív, akár pozitív lesz az orvosi vizsgálatok eredménye, mindenképpen ajánlatos pszichológus segítségét kérni. Azért megkerülhetetlen a pszichológus, mert ha a probléma hátterében lelki okok állnak, van segítség, ha pedig szervi okok vezettek ide, akkor is pszichés támogatás kell ahhoz, hogy a gyerek meg tudjon birkózni ezzel a feladattal. A lelki (pszichés) okok közül általánosan jellemző, hogy a gyerek ezzel "üzen" a külvilág felé. Ha korábban már kialakult az ágytisztaság, akkor biztosra vehető, hogy valami szorongást okoz nála, és ezzel "védekezik" a számára kellemetlen élmények, érzések ellen. Összefoglalva tehát mindenképpen először szakorvosi vizsgálat elvégzése, majd később pszichológus felkeresése javasolt! Mielőbbi javulást kívánva, Üdvözlettel, Szigeti Ildikó gyermekpszichológus Bejelentkezés: 06-20-411-79-04


        Szigeti Ildikó
        krízistanácsadó szakpszichológus Tőle szeretnék kérdezni

         Szigeti Ildikó

        Kérdés: 2013. március 11., 19:39; Megválaszolva: 2013. március 15., 20:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: