• Ideje cselekedni, hogy az alvás újra zavartalan legyen!

    Dr. Lesznyák Judit
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász

    Az ágybavizelés (enurézis nokturna) egy meglehetősen gyakori kórkép gyermekkorban, egyes statisztikák szerint a 15 év alatti korosztály akár 10-20 százalékát is érintheti. Sokan úgy vélik, csak egy múló állapotról van szó, amelyet kinőhet gyermekük, ezért nem fordulnak orvoshoz és a kezelés is elmarad. A kellemetlen tünetek azonban igencsak megkeseríthetik a gyermekek, valamint a szűkebb családi kör tagjainak életét. (X - Támogatott tartalom)

    Tudjon meg többet a gyermekkori ágybavizelésről!

    3/1 Mit kell tudnunk a kórképről?
    3/2 A kezelési lehetőségekről
    3/3 A gyermekkori ágybavizelés hatásai

    Az éjszakai ágybavizelés életkori csúcsa nagyjából 5-10 éves korra tehető. Kialakulásának háttere még nem ismert pontosan, az eddigi megfigyelések alapján örökletes és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszhatnak benne. Attól függően, hogy milyen kiváltó okot igazolnak a kivizsgálás során a gyermeknél (pl. vese-, húgyhólyag- vagy központi idegrendszeri eredet, esetleg pszichés okok), különféle hatékony kezelési módok léteznek (pl. gyógyszeres terápiák, alarm módszer). Ezek segítségével az esetek legnagyobb részében teljes tünetmentesség érhető el. A megfelelő terápia meghatározásához azonban pontos diagnózis szükséges, valamint a szülők megfelelő tájékoztatása annak érdekében, hogy felismerjék, mikor szükséges a panaszokkal orvoshoz fordulni.

    Miért fontos, hogy beszéljünk a gyermekkori ágybavizelés problémájáról?

    • Az állapot akár a gyermek életminőségét is veszélyeztetheti. Iskolás korban a tanulás és a koncentráció rovására mehet a tünetek rendszeres fennállása.
    • Az éjszakai ágybavizeléssel küzdő gyermekek önértékelését is negatívan befolyásolhatja állapotuk, melynek következtében akár pszichés problémák is kialakulhatnak.
    • Kevésbé ismert tény, hogy az enurézis a legtöbb esetben nagyon jól kezelhető, a tünetek szinte tökéletesen kordában tarthatóak.
    • Egyes felmérések szerint az éjszakai bevizeléssel küzdő gyermekek igen nagy hányada rejtve marad az egészségügyi rendszer előtt, vagy akár 1-3 év is eltelhet, mire végül orvoshoz kerülnek. Azok a családok, akik nincsenek tisztában azzal, hogy a problémájuk korántsem ritka, sokáig nem mernek a panaszokkal szakemberhez fordulni.
    • A nem kellően informált szülők esetén előfordulhat, hogy egy idő után frusztrációt éreznek a rendszeresen bekövetkező bevizeléses balesetek miatt, és akaratlanul is a gyermeket kezdik hibáztatni. Időnként akár ellenséges, büntető jellegű fellépések is előfordulhatnak, melyek súlyos pszichés tényezőként tovább súlyosbíthatják a gyermek panaszait, illetve rombolhatják a kicsik önbizalmát.

    Az éjszakai ágybavizelés nem bűn!

    Sajnos egyelőre egy olyan betegségről van szó, amelynek tünetei sokak szerint szégyellni valóak. Az érintettek számára emiatt még fontosabb, hogy a diagnózis felállítása és a gyógykezelés mihamarabb megkezdődhessen. Ugyanakkor éppen a szégyenérzet az, ami ennek a folyamatnak a legtöbb esetben az útjában áll. Fontos tehát, hogy széles körben elterjedjen:

    • Az ágybavizeléses panaszok nem ritkák, a problémával nem vagyunk egyedül!
    • A diagnózis felállítása és a terápia során fájdalomtól nem kell tartani!
    • Ma már többféle, hatékony kezelési mód áll a rendelkezésre!
    • A legtöbb esetben rövid időn belül ezek hatására tünetmentesség, valamint komoly életminőség-javulás érhető el!

     A gyermekkori ágybavizelés világnapja 

    Kezelhető és kezelni kell!

    A kórképet körüllengő tévhitek miatt nem véletlen, hogy a gyermekek egészségével foglalkozó szervezetek évente megrendezik a gyermekkori ágybavizelés világnapját, hogy felhívják az érintettek figyelmét erre a sokakat érintő állapotra. A világnap legfőbb mondanivalója, hogy létezik hatékony terápia a panaszok ellen, ezért nem szabad tétlenül várni, hogy azok maguktól megoldódjanak.

    Minden év májusának utolsó keddjén előadások, kampányok és felvilágosító üzenetek sokaságával találkozhatunk a különböző médiafelületeken, amelyek az ágybavizelés témakörével kapcsolatosak.

    Idén május 30-án álljunk meg mi is egy pillanatra, és gondoljuk át, hogy a környezetünkben van-e olyan család, amely érintett lehet. Jó eséllyel a körbe olyanok is beletartoznak, akikről ezt egyáltalán nem feltételeznénk, hiszen a szégyellnivalónak vélt tünetek miatt nem beszélnek a problémáról. Éppen ezért juttassuk el ezt az információt a lehető legtöbb helyre, hátha ezzel segíthetünk megoldást találni a reménytelennek tűnő problémára!

    Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyászForrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász

    Módosítva: 2019.07.26 14:35, Megjelenés: 2017.05.29 11:12
    Címkék: Ágybavizelés,
   • Cikkajánló

    A köszvény

    A köszvény

    Dr. Zsuga Judit

    A köszvényes roham szinte mindig hirtelen, főleg éjszaka kezdődik.

    A hangulatjavítók

    A hangulatjavítók

    Dr. Muszil Dóra

    Nemcsak testi tüneteket okoznak, hatással vannak az érzelmi életre is.

    Ha megnő a gyermek hasa

    A banálistól a súlyosig sokféle oka lehet annak, ha a gyermek hasa feltűnően előredomborodik. A has megnagyobbodásának okairól dr. Kovács Tibor, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet orvosigazgatója, csecsemő- és gyermekgyógyász beszél.

    Már több mint ötven gyerek megkapta az SMA-kezelést

    Már több mint ötven gyerek kapta meg az SMA (gerincvelői eredetű izomsorvadás) kezelésére szolgáló készítményt - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

    A felnőttkori éjszakai ágybavizelés

    Az idegrendszer fejlődésének egyik mérföldköve a szobatisztává válás. Ez egészséges körülmények között legkésőbb 6 éves korra bekövetkezik, néha azonban később is megmarad. Ilyen esetekben a nappali órákban a betegek jól tudják kontrollálni a vizeletürítést, éjszaka viszont gyakran akaratuktól függetlenül bevizelnek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.