Vesekövesség téma

A vesemedence-gyulladás - okok, tünetek és kezelés

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - 2022-11-08 11:33
Vesekövesség
Vesemedence-gyulladásnak (pyelitis) nevezzük a vesemedence nyálkahártyájának fertőződését, amely komoly figyelmet igényel, lehet súlyos, elhúzódó esetben a vese állományára is ráterjedhet (pyelonephritis), akár tartós szövődményekhez vezetve.

A vesefájdalom okai és kezelése

WEBBeteg - Dr. Reinhardt István - 2022-01-04 03:03
Vesefájdalom
A vese fájdalmát okozhatja gyulladás, fejlődési rendellenességből származó elégtelen veseműködés, vesekövesség, vérellátási zavar vagy valamely sérülés. További, veseproblémákra jellegzetes tünetek a vesetájéki érzékenység, a vizelési szokások megváltozása.

A vesekövesség tünetei és típusai

WEBBeteg - Dr. Jóna Angelika - 2021-11-12 20:33
Vesekő
A vesekőbetegség a környezeti hatások és örökletes tényezők kölcsönhatásának eredményeként alakul ki. A kőképződést elősegítő és gátló tényezők egyensúlyának felborulása kőképződéshez vezet.

Az elhízás még vesekövet is okoz?

Oxygen Medical - Dr. Babai László, prevenciós szakértő - 2021-10-25 22:03
A szinte járványszerű elhízás az egészségügy egyik legnagyobb kihívása, és gyakorlatilag az utolsó órákban járunk, amíg tehetünk valamit a jelenség ellen.

Diéta vesekövesség esetén

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2021-09-18 13:33
Vesekő
A vesekő kialakulhat minden olyan tényezőtől, amely befolyásolja a vizeletürítést, például a táplálék és ivóvíz összetétele, felszívódási zavarok, szomjazás, fokozott verejtékezés.

A leggyakoribb urológiai betegségek

WEBBeteg - Dr. Szimuly Sándor, családorvos - 2021-07-31 19:06
Prosztatagyulladás
Az urológia az orvostudományon belül a vizeletkiválasztó és -elvezető szervekkel foglalkozó szakirány. Ebbe a tárgykörbe tartoznak a vesék, a húgyhólyag, a húgycső betegségei és rendellenességei, de a férfi belső és külső nemi szerveket érintő betegségek is.

Így előzhető meg a vesekövesség kialakulása

Hypertonia - Nagy Gyuláné Tajti Éva, dietetikus - 2021-04-16 22:03
A vesekőképződés világszerte, így hazánkban is az egyike a leggyakrabban előforduló betegségeknek. A vesekövek kialakulásának pontos oka a mai napig nem minden részletében tisztázott, de számos olyan tényezőt ismerünk, amely elősegíti a vesekövek kialakulását.

Egyre fiatalabb korban alakul ki a vesekövesség

Semmelweis Egyetem - 2016-11-03 11:25
Magyarországon mintegy 1200 gyermeket érint a vesekövesség, amelynek gyakorisága az elmúlt 20 évben 10-15 százalékkal emelkedett, a 18 éven aluliak körében évente közel száz új beteget diagnosztizálnak - mondta Dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója.