Hüvelyi szülés vagy császármetszés? Mit mond a statisztika?

Szerző: Medipress

Az Amerikai Egyesült Államokban folyamatosan emelkedik a császármetszések aránya, lépéseket kell tenni a folyamat visszafordítására, derül ki egy új tanulmányból. 1996 és 2007 között a császármetszések száma közel 50 százalékkal növekedett. Mára az előszőr szülők harmada császármetszéssel hozza világra gyermekét.

Nagyon magas az ismételt császármetszések és az orvosi javalattal végett műtétek száma is. (az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felmérései alapján Magyarországon az utóbbi 12 évben megduplázódott a császármetszések száma) A hüvelyi szülések 44 százaléka indított szülés, ilyen esetekben a császármetszés valószínűsége kétszerese a spontán induló szülésekének. Sok császármetszést túl korán végeznek el, ki sem derülhet, hogy az édeasanya ténylegesen tudna-e hüvelyi úton szülni vagy sem.

A terhesség jelei
A terhességi tünetek tehát körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek. A terhesség jelei

A beszámoló az American Journal of Obstetrics and Gynecology augusztus 30-i számában jelent meg. „A hasi műtétekhez hasonlóan a császármetszésnek is vannak szövődményei” - magyarázza Dr Salih Yasin Miamiban dolgozó elismert szülész-nőgyógyász . „Felléphet vérzés, fertőzés, hosszabb a gyógyulási és a felépülési idő.

A műtéteknek vannak hosszútávú következményei is, megnő az ismételt császármetszés illetve a császármetszések kapcsán végzett méheltávolítások, vérátömlesztések és az anyai halálozás aránya is.” Ezek a szövődmények ritkán fordulnak elő, de hangsúlyozni kell, hogy majdnem tízszeres gyakoriságemelkedés van ismételt műtétek esetén. Csak feltétlenül indokolt esetben szabad műtéthez folyamodni, figyelembevéve annak hosszútávú következményeit is.

A császármetszések gyakori indoka az elhúzódó szülés

19 amerikai kórházban elvégzett 229 ezer császármetszés adatait elemezve kiderült, hogy 2007-ben a szülések 30,5 százaléka végződött császármetszéssel Amerikában, a császármetszések 31,2 százalékát pedig először szülőkön végezték. (Magyarországon 2006-ban a császármetszések aránya 28,9% volt, 4,1%-kal magasabb, mint a 2003-as érték (24,8%). Az Európai Unió átlaga – a legutóbbi rendelkezésre álló, 2004-es adatok szerint – 23,6%-os (2000-ben 20,5%-os), tehát itt is növekedés figyelhető meg.— a szerk.) A császármetszések egy részét patológiás, illetve nehéz, elhúzódó szülés miatt végezték, de a császármetszések közel felét már a szülésnek igen korai szakaszában elvégezték.

A megelőző céllal végzett császármetszések 31 százalékát korábbi műtét miatt végezték. Az előzményben császármetszéssel operált nők 29 százaléka megkísérelt hüvelyi úton megszülni, 60 százalékuk sikerrel is járt. Számtalan oka van annak, hogy a császármetszések száma emelkedik. Szerepet játszik benne az édesanyák emelkedő életkora, a túlsúlyos édesanyák és a nagy magzatok számának emelkedése mellett az ikerterhességek számának növekedése is ( ezek gyakran meddőségi kezelések következményei). A peres esetek számának növekedése miatt sok szülész fél attól. hogy a hüvelyi szülés kapcsán fellépő szövődmények miatt lesz beperelik.

Ha már egyszer operálták, nem fog már hüvelyi úton szülni?

Ha már egyszer megoperáltak egy kismamát, nagy valószínűséggel kövekező terhessége során is meg fogják operálni. Annak ellenére van ez így, hogy az Amerikai Szülészet-Nőgyógyászati Társaság új szakmai előiratot jelentetett meg júliusban, mely szerint császármetszés után is meg lehet kísérelni a hüvelyi szülés levezetését. Ha valóban csökkenteni szeretnénk a császármetszések számát, az elsődleges cél az kell hogy legyen, hogy a fölösleges első császármetzések számát csökkentsük. Ennek érdekében kevesebb szülésindítást kellene végezni, és főleg első szülések esetében kellene nagyobb kockázatot vállalniuk a szülészeknek, nem már a szülés kezdeti szakaszában megoperálni az édesanyákat.

Bátorítani kell a szülészeket a császármetszések utáni hüvelyi szülésvezetésre, és egységes álláspontot kell kialakítani, hogy mikor válik indokolttá műtét elvégzése. A tanulmány amerikai oktatókórházak adatait dolgozza fel, ahol több a szövődményes és patológiás terhesség, mint az átlagkórházakban. (Magyarországon is nagyok az egyes intézmények közötti különbségek: 15 és 47 százalék közötti császárfrekvenciával is találkozhatunk Egy 2007-es kimutatás szerint hat olyan hazai kórház is van, ahol a szülések csaknem fele műtéttel végződik, holott ez csak az esetek 15 százalékában lenne valóban indokolt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint. A hazai kórházak jó része jelentősen túllépi a 15 százalékos arányt, annak ellenére, hogy Magyarországon elvileg nem lehet kizárólag a beteg kérésére császármetszést végezni.)

Medipress

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Tippek a nyári hajápoláshoz Tippek a nyári hajápoláshoz

Érdemes megfogadni hasznos tanácsainkat.

Nyári depresszió Nyári depresszió

Jellegzetes tünete a kimerültség, álmatlanság és belső nyugtalanság.

Természetes szülés és...

„A lényeg, hogy egészséges!” – hallja a legtöbb császáros anyuka szülés után, ám sokaknak mégis sokáig tart feldolgozni és elfogadni, hogy...

Megjelent az eddigi leginformatívabb...

Már letölthető az eddigi leghitelesebb, legszerteágazóbb információkat tartalmazó magyar kismama applikáció, az Anyafalva.

Felépülés a császármetszésből

Körülbelül a nők egyharmada szül császármetszéssel, vagyis az örömteli esemény - a gyermek születése - során hasi műtétet végeznek, mely már...

Történhet-e császármetszés az anya...

A császármetszések aránya az elmúlt évtizedben folyamatosan emelkedik. Mi lehet ennek az oka? Amerikai adatok alapján az Egyesült Államokban 29,1...

Császármetszés - Amit jó tudni

Sokan azt gondolják, hogy a császármetszés a szülés könnyebb változata, azonban ez nem feltétlenül van így. Mint minden műtétnek, ennek is lehet...

Tények a császármetszésről...

Míg korábban kizárólag orvosilag indokolt helyzetekben alkalmaztak császármetszést, mára hazánkban is rutinszerűvé vált, körülbelül minden...

Otthonszülés: háttér kell

Az otthonszülést szabályozó tervezet szerint a szüléseket megfelelő szakmai gyakorlattal rendelkező orvosok vagy bábák kísérhetnék. Ehhez a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.