Az asztma egyik lehetséges rizikófaktora az anyai stressz

Medipress
megjelent:

Korábbi állatkísérletek bebizonyították, hogy az anya stressz-szintje komolyan befolyásolhatja a születendő utód immunrendszerének fejlődését. Hogy megértsék ennek a folyamatnak a működését emberek esetében, Dr. Wright és kollegái 557 családot kértek fel a kutatásban való részvételre.

A Harvard Orvosi Egyetem és a Brigham és Női Kórház kutatásai szerint a terhesség alatti folyamatos stressz növeli az asztma kialakulásának esélyét a születendő gyermekeknél. "Ez az első kutatás, amelynek során sikerült bebizonyítani, hogy a terhesség alatti stressz megváltoztatja a köldökzsinórvér citokin összetételét, ami az immunrendszer működését befolyásolja a magzatoknál is" - nyilatkozta Dr. Rosalind Wright, a Brigham és Női Kórház kutatója.

Az asztma jóval gyakrabban fordul elő az etnikai kisebbségbe tartozók és a szegényebb városiak körében, de ennek okai a nyilvánvaló fizikai tényezők ellenére eddig ismeretlenek voltak. A külvárosi, kisebbségbe tartozó nők azonban sokkal nagyobb stressznek vannak kitéve, mint gazdagabb belvárosi társaik, így ez egy lehet a lehetséges magyarázatok közül, akkor is, ha az asztma és a stressz kapcsolata nem teljesen világos.

A stressz szint befolyásolja az allergénekre való érzékenységet

Korábbi állatkísérletek bebizonyították, hogy az anya stressz-szintje komolyan befolyásolhatja a születendő utód immunrendszerének fejlődését. Hogy megértsék ennek a folyamatnak a működését emberek esetében, Dr. Wright és kollegái 557 családot kértek fel a kutatásban való részvételre.

A családtagok mind kérdőíveket töltöttek ki lakóhelyükről, életvitelükről és általános kedélyállapotukról. Ha valahol gyermek született, a tudósok egyből mintát vettek a köldökzsinórvérből, hogy meghatározzák az abban lévő citokinok és ez által az immunrendszer működését.

"A citokinok működési mintázata jelentősen különbözött a stresszesebb édesanyák esetében, és ez előre jelezheti a gyermekek esetleges későbbi immunbetegségeit" - nyilatkozta Dr. Wright. "A stressz ugyanis úgy tűnik, fokozza a születendő gyermekek allergénekre adott immunválaszait."

A tudósok remélik további kutatások során még többet tudhatnak meg arról, hogy ezek a tényezők hogyan befolyásolják az asztma és más allergiás megbetegedések kialakulását.

Asztma teszt
Sokat köhög, nehezen vesz levegőt? Fizikai erőlködéstől gyakran fulladozik? Lehet, hogy asztmája van. Az Asztma teszt kitöltése

(Medipress)

Cikkajánló

Az asztma és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Asztma
Az asztma a légutak - elsősorban a hörgők - krónikus gyulladásos megbetegedése. A hörgők simaizomgörcse, nyálkahártya-duzzanata okozza a légutak szűkületét és a nagymennyiségű váladékképződés tovább akadályozza a levegő áramlását.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Szappanos Zsuzsanna
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.