• A császármetszés kétszer akkora kockázattal jár?

    Szerző: WEBBeteg - K. J. fordító

    A császármetszéssel született gyermekek száma világszerte egyre növekvő tendenciát mutat. Svájci orvosok nem csupán az ok nélküli alkalmazását kritizálják, hanem a lehetséges komplikációkra is figyelmeztetnek.

    Egy aktuális tanulmány, s a statisztika alá is támasztja állításukat, mivel a jóelőre tervezett császármetszések esetében kétszer akkorának bizonyult a csecsemőhalandóság, mint a természetes úton történő szülésnél.

    Hirdetés

     A szülés, születés módjai


    A vajúdók fájdalomküszöbe meglehetősen változó.
    A szülés, születés módjai >>

    A Genfi Egyetemi Klinika kutatóinak tanulmánya szerint a „normál”, azaz természetes úton született gyermekek esetében ezer újszülött közül egy hal meg a szülés során, míg az előre tervezett császármetszéseknél ez a szám kettőre tehető.

    Az orvosok a jelenséget a szülés túlságosan koraira tervezett időpontjával és az újszülött esetlegesen fejletlen tüdejével magyarázzák.

    A természetes úton születő babák ugyanis jóval jobban működő tüdővel rendelkeznek, mint a túl korán, császármetszéssel érkező apróságok.

    A világ legnagyobb tanulmánya

    A genfi tanulmány elismerten a világszerte legnagyobbnak számít a maga szakterületén. A tudományos munkában nem csak a születési módokat vetik egymással össze, hanem olyan tényezőket is figyelembe vesznek, mint a terhesség időtartama is – részletezi a svájci klinika.

     

     Gyermekvárás, terhesség


    A Riccardo Pfister vezette orvoscsoport emellett 56 ezer 549 1982 és 2004 közé esett olyan terhességet elemzett ki a teljesség igényével, amely legalább 34 hétig tartott.

    A tanulmányt átölelő 22 évben a császármetszések száma 20 százalékra növekedett. A kutatók ezzel együtt azt is konstatálták, hogy az operáció útján született gyermekek esetében a halandóság is erős növekedést mutatott az 5,7 ezrelékes értékével.

    Ezzel szemben a természetes úton való születések vizsgálatakor csupán egy ezrelékes emelkedést tapasztaltak.

    Ennél fogva megállapították, hogy azon császármetszéseknél, amelyeket semmiféle orvosi szükségesség nem indokol 2,1-szer több esetben haláloznak el az újszülöttek, mint a spontán szülések során.

    A császármetszés útján születetteknél gyakoribb a légúti probléma

    A tudósok a császármetszés útján világra jött babáknál gyakrabban tapasztaltak légúti problémákat: a kockázat 1,8-del bizonyult magasabbnak, mint a normál szüléseknél, s ezzel együtt az esély, hogy a baba a születése után a klinika intenzív osztályára kerüljön, 1,4-szer lett nagyobb.

     

     A baba fejlődése


    9/1 Az első hónap
    9/2 A második hónap
    9/3 A harmadik hónap
    9/4 A negyedik hónap
    9/5 Az ötödik hónap
    9/6 A hatodik hónap
    9/7 A hetedik hónap
    9/8 A nyolcadik hónap
    9/9 A kilencedik hónap

    Az orvosok megállapításaik tükrében óva intenek minden leendő anyát attól, hogy akkor is a császármetszést válasszák, ha orvosi szempontból semmi nem indokolja az operációs beavatkozást.

    Figyelmeztetésüket aláhúzandó hangoztatják, hogy az előre tervezett császármetszések esetében az újszülött elhalálozására vagy betegségére való kockázat ugyanakkora, mint a vészhelyzetben szükségessé vált operáció útján történő szülés.

    (WEBBeteg - K.J., Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

    Legutóbb frissült: 2009.07.30 10:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Felépülés a császármetszésből

    Körülbelül a nők egyharmada szül császármetszéssel, vagyis az örömteli esemény - a gyermek születése - során hasi műtét következik be, mely már önmagában is, de a műtét utáni időszakkal együtt nagy megterhelést jelent az anyai szervezet számára. Ez azt jelenti, hogy a felépülés teljesen más, mint egy hüvelyi szülésnél, ám ha tudja, mire számíthat, és előre tervez, könnyebbé teheti a folyamatot.

    Császármetszés - Régidőktől napjainkig

    Sokan azt gondolják, hogy a császármetszés a szülés könnyebb változata, azonban ez nem feltétlen van így. Mint minden műtétnek, ennek is lehet szövődménye, ami adott esetben sokkal veszélyesebb és súlyosabb a természetes úton való szülés szövődményeinél. Mit kell tudni a császármetszésről?

    Több idő és kevesebb beavatkozás kell a nőknek szülés közben

    Az egészségügyi szakembereknek bízniuk kellene abban, hogy a nők képesek életet adni a gyermeküknek természetes módon. Ez szerepel az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) új irányelveiben, melyek kevesebb szülőszobai orvosi beavatkozást ajánlanak - olvasható a HVG-n.

    A császármetszésnek hosszú távon előnye is lehet

    A császármetszéssel szülő nőknél később kisebb lehet a kockázata az inkontinenciának, mint a természetes úton szülőknél, ugyanakkor egy átfogó tanulmány szerint későbbi terhességeiknél megemelkedhet náluk a vetélés vagy a halvaszületés rizikója - olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

    Történhet-e császármetszés az anya kérésére?

    A császármetszések aránya az elmúlt évtizedben folyamatosan emelkedik. Mi lehet ennek az oka? Amerikai adatok alapján az Egyesült Államokban 29, 1 százalékra növekedett, ami 40 százalékos emelkedést jelent 1996-hoz képest. A legmagasabb arány Brazíliában a legszembetűnőbb, itt ugyanis a császármetszés aránya a jobb anyagi helyzetben levő asszonyoknál 55 százalék, a magánkórházakban megközelíti a 80-90 százalékot.

    Nagy port kavart az egynapos szülészet híre - Utánajártunk az érintettek véleményének!

    Amennyiben a kormány jóváhagyja a szaktárca tervezetét, a jövőben a kismamákat a szülés után 24 órával elbocsáthatják a kórházak. Habár a jogalkotók szerint a kismamák szabadon dönthetnek arról, hogy élnek-e a szülés utáni gyors hazatérés lehetőségével, a kórházaknak valószínűleg érdekében áll majd az újdonsült anyukák és egynapos csecsemőik hazatérése, mivel ezzel jelentős összeget - kétnapi szolgáltatási költséget - spórolhatnak meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
    Dr. Tekse István

    Dr. Tekse István

    Szülész-nőgyógyász
    TervezettBaba szakértő

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások