• A császármetszés kétszer akkora kockázattal jár?

    Szerző: WEBBeteg - K. J., fordító, Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos

    A császármetszéssel született gyermekek száma világszerte egyre növekvő tendenciát mutat. Svájci orvosok nem csupán az ok nélküli alkalmazását kritizálják, hanem a lehetséges komplikációkra is figyelmeztetnek.

    Egy aktuális tanulmány, s a statisztika alá is támasztja állításukat, mivel a jóelőre tervezett császármetszések esetében kétszer akkorának bizonyult a csecsemőhalandóság, mint a természetes úton történő szülésnél

    Hirdetés

    A Genfi Egyetemi Klinika kutatóinak tanulmánya szerint a „normál”, azaz természetes úton született gyermekek esetében ezer újszülött közül egy hal meg a szülés során, míg az előre tervezett császármetszéseknél ez a szám kettőre tehető.

    Az orvosok a jelenséget a szülés túlságosan koraira tervezett időpontjával és az újszülött esetlegesen fejletlen tüdejével magyarázzák.

    A természetes úton születő babák ugyanis jóval jobban működő tüdővel rendelkeznek, mint a túl korán, császármetszéssel érkező apróságok.

    A világ legnagyobb tanulmánya

    A genfi tanulmány elismerten a világszerte legnagyobbnak számít a maga szakterületén. A tudományos munkában nem csak a születési módokat vetik egymással össze, hanem olyan tényezőket is figyelembe vesznek, mint a terhesség időtartama is – részletezi a svájci klinika.

    Gyermekvárás, terhesség

    A Riccardo Pfister vezette orvoscsoport emellett 56 ezer 549 1982 és 2004 közé esett olyan terhességet elemzett ki a teljesség igényével, amely legalább 34 hétig tartott.

    A tanulmányt átölelő 22 évben a császármetszések száma 20 százalékra növekedett. A kutatók ezzel együtt azt is konstatálták, hogy az operáció útján született gyermekek esetében a halandóság is erős növekedést mutatott az 5,7 ezrelékes értékével.

    Ezzel szemben a természetes úton való születések vizsgálatakor csupán egy ezrelékes emelkedést tapasztaltak.

    Ennél fogva megállapították, hogy azon császármetszéseknél, amelyeket semmiféle orvosi szükségesség nem indokol 2,1-szer több esetben haláloznak el az újszülöttek, mint a spontán szülések során.

    A császármetszés útján születetteknél gyakoribb a légúti probléma

    A baba fejlődése

    9/1 Az első hónap
    9/2 A második hónap
    9/3 A harmadik hónap
    9/4 A negyedik hónap
    9/5 Az ötödik hónap
    9/6 A hatodik hónap
    9/7 A hetedik hónap
    9/8 A nyolcadik hónap
    9/9 A kilencedik hónap

    A tudósok a császármetszés útján világra jött babáknál gyakrabban tapasztaltak légúti problémákat: a kockázat 1,8-del bizonyult magasabbnak, mint a normál szüléseknél, s ezzel együtt az esély, hogy a baba a születése után a klinika intenzív osztályára kerüljön, 1,4-szer lett nagyobb.

    Az orvosok megállapításaik tükrében óva intenek minden leendő anyát attól, hogy akkor is a császármetszést válasszák, ha orvosi szempontból semmi nem indokolja az operációs beavatkozást.

    Figyelmeztetésüket aláhúzandó hangoztatják, hogy az előre tervezett császármetszések esetében az újszülött elhalálozására vagy betegségére való kockázat ugyanakkora, mint a vészhelyzetben szükségessé vált operáció útján történő szülés.

    Tovább Felépülés a császármetszésből

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Szülés - Fájdalomcsillapítási módszerek

    (WEBBeteg - K. J., Lektorálta: Dr. Jóna Angelika gyermekorvos)

    Módosítva: 2009.07.30 10:12, Megjelenés: 2009.07.30 10:12
   • Cikkajánló

    Allodynia

    Allodynia

    Cs. K., fordító

    Az allodyniának három típusa létezik. Melyek ezek? Mit lehet tenni?

    Urológiai vizsgálatok

    Urológiai vizsgálatok

    Dr. Merth Gábor

    Milyen időközönként ajánlott az urológiai vizsgálat férfiaknak bizonyos életkorokban?

    Gyermekágyi pszichózis esetén sürgősen kezelni kell a kismamát

    A gyermekáldás az élet legnagyobb csodája. Szülés után, amikor otthonában erősödik a kismama, de el kell látnia a csecsemőjét, éjjel többnyire háromóránként felébred a baba szoptatásához, ha szükséges, pelenkát cserél, ha sír a kicsi, ringatja, vagy ha a szelek bántják a babát, simogatja a pocakját.

    Császármetszés - Amit jó tudni

    Sokan azt gondolják, hogy a császármetszés a szülés könnyebb változata, azonban ez nem feltétlenül van így. Mint minden műtétnek, ennek is lehet szövődménye, ami adott esetben sokkal veszélyesebb és súlyosabb a természetes úton való szülés szövődményeinél. Mit kell tudni a császármetszésről?

    Miként élik meg a várandós kismamák a koronavírus-járvány időszakát?

    Az áldott állapot a nők életében semmihez nem hasonlítható csoda, amit némi bizonytalansággal, kisebb szorongással, aggodalommal élnek meg akkor is, ha nem fenyeget a koronavírus-világjárvány.

    Császármetszést követő sebfertőzés

    A császármetszést követően jelentkező sebfertőzés leggyakrabban a műtéti metszés helyén jelentkező bakteriális fertőzés következménye. Leggyakoribb tünetei a láz (38-39,4 °C), a sebérzékenység, helyi bőrpír és duzzanat, valamint alhasi fájdalom. A megfelelő kezelés nagyon fontos a fertőzés komplikációinak elkerülése érdekében.

    Történhet-e császármetszés az anya kérésére?

    A császármetszések aránya az elmúlt évtizedben folyamatosan emelkedik. Mi lehet ennek az oka? Amerikai adatok alapján az Egyesült Államokban 29, 1 százalékra növekedett, ami 40 százalékos emelkedést jelent 1996-hoz képest. A legmagasabb arány Brazíliában a legszembetűnőbb, itt ugyanis a császármetszés aránya a jobb anyagi helyzetben levő asszonyoknál 55 százalék, a magánkórházakban megközelíti a 80-90 százalékot.

    Felépülés a császármetszésből

    Körülbelül a nők egyharmada szül császármetszéssel, vagyis az örömteli esemény - a gyermek születése - során hasi műtét következik be, mely már önmagában is, de a műtét utáni időszakkal együtt nagy megterhelést jelent az anyai szervezet számára. Ez azt jelenti, hogy a felépülés teljesen más, mint egy hüvelyi szülésnél, ám ha tudja, mire számíthat, és előre tervez, könnyebbé teheti a folyamatot.

    Tények a császármetszésről - Tudásteszt

    Míg korábban kizárólag orvosilag indokolt helyzetekben alkalmaztak császármetszést, mára hazánkban is rutinszerűvé vált, körülbelül minden harmadik nő (sok esetben saját kérésre) császármetszéssel hozza világra a gyermekét. Mennyi ideig tart a beavatkozás? Kedvezőbb, mint a hüvelyi szülés? Tesztelje tudását!

    Császármetszés után segít a gyógytorna

    Ki ne szeretne császármetszés után minél hamarabb túl lenni a fájdalmakon, erőtlenségen, testi korlátozottságon? Kevéssé ismert, hogy az anya maga is segítheti a gyorsabb felépülését.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.