A terhesség alatti vérkép és a vizelet laborvizsgálata

Dr. Farkas Ágnes
Szerző: WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

A vizeletben jellemzően nem jelenik meg fehérje, ellenben terhesség során egy kis mennyiség jelen lehet. A várandós szervezetében nő a keringő vér térfogata, aminek olyan hatása van a vesékre, hogy bizonyos anyagokból a szokásosnál többet is átengedhet. Terhesség alatt gyakran alacsonyabb a hemoglobin értéke az azonos életkorú női páciensekhez képest, ezért is érdemes rá figyelni.

A vérkép

FVS: adott egységnyi vérben lévő fehérvérsejtek száma. Terhesség alatt a szervezetet érintő változások miatt a számuk jellegzetesen emelkedik, emiatt aggodalomra nincs ok. Kórosan emelkedettnek tekinthető az eredmény, amikor körülbelül 17 Giga/L feletti számokat látunk.

Az emelkedett FVS a szervezet fertőzésre vagy egyéb gyulladásos folyamatra adott válaszát jelzi, érdemes a kezelőorvossal egyeztetni a lelet miatt.

HGB: a vér hemoglobin szintje. Terhesség alatt gyakran alacsonyabb a hemoglobin értéke az azonos életkorú női páciensekhez képest.

Az első és második trimeszter során az alsó határ 110 g/L, a harmadik trimeszter során 105 g/L.

Alacsonyabb érték esetén vérszegénységről beszélünk, amire terhesség alatt fokozott figyelmet kell fordítani, azt mindenképpen kezelni kell. Leggyakrabban szájon át szedett vaskészítmények elegendőek a vérszegénység kezelésére, alkalmanként vénás vasra, egyéb vitaminokra, és nagyon ritkán vérátömlesztésre van szükség.

THR: adott egységnyi vérben lévő trombociták száma. Terhesség alatt 100 nőből hatnál csökken a trombociták száma. A jelenséget terhességi trombocitopéniának hívjuk.

Alacsony a trombocita szám, ha 80 Giga/L alatti az érték. A lelet értékelésénél figyelembe kell venni a csökkenés ütemét, és az adott értéket is. Időnként gyógyszeres kezelésre lehet szükség, és nagyon ritkán olyan terhességi kórkép igazolódhat, amely azonnali beavatkozást tehet szükségessé. Az eredmény minden esetben orvosi konzultációt igényel.

Cikkajánló - Terhesgondozás

Vizeletvizsgálat

Általános

Fehérje: A vizeletben jellemzően nem jelenik meg fehérje, ellenben terhesség során egy kis mennyiség jelen lehet. A várandós szervezetében nő a keringő vér térfogata, aminek olyan hatása van a vesékre, hogy bizonyos anyagokból a szokásosnál többet is átengedhet. Ilyen a fehérje is, ezért kis mennyiség a vizeletben nem jelent mást, csak annyit, hogy érdemes több fehérjét fogyasztani.

Nagyobb mennyiségű fehérje megjelenése mindenképpen figyelmet igényel. Előfordulhat más eltérés nélkül is jelentősebb mennyiségű fehérje ürítése, de időnként egy terhesség alatti kórkép része lehet (terhességi toxémia). A fehérje ürítésének pontos meghatározására időnként más vizsgálatot is végeznek, mindenképpen a kezelőorvos dönti el, hogy mi igényel fokozottabb figyelmet.

HGB (vvt): az eredmény a vizeletben jelen lévő vért jelzi. Általában húgyúti fertőzést jelez, de vér kerülhet a vizeletbe a minta leadásakor is vagy a gát területéről, vagy a hüvelyből.

Amikor pozitív az eredmény, a laborvizsgálat többi része segíthet eldönteni, hogy hol a vérzés forrása. Amennyiben ez nem egyértelmű, nőgyógyászati vizsgálatra is sor kerülhet. Fertőzés (húgyúti vagy hüvelyi) esetén gyógyszeres kezelésre lehet szükség, amit követően egy kontrollvizsgálatra lehet szükség.

Nitrit: A vizeletben megjelenő nitrit egyéb eltérések mellett húgyúti fertőzésre utal, és terhesség alatt mindig kezelést igényel a szövődmények elkerülése érdekében.

Fehérvérsejt: A vizeletben megjelenő fehérvérsejt egyéb eltérések mellett húgyúti fertőzésre utal, és terhesség alatt mindig kezelést igényel a szövődmények elkerülése érdekében.

Keton: Terhesség alatt általában akkor lesz pozitív a keton vizsgálata (tehát kimutatottan jelen van a vizeletben), amikor egy kismama nem fogyaszt megfelelő mennyiségű tápanyagot vagy azt nem megfelelő gyakorisággal teszi. Sokszor megfigyelhetjük a ketonokat a kórházi kezelést igénylő fokozott terhességi hányás esetén is. A sikeres folyadékpótlás, csökkent hányinger és étkezés esetén a ketonok eltűnnek a vizeletből.

Természetesen, amennyiben szükséges, a cukorbetegséget is ki kell zárni, ami szintén okozhat ketonokat a vizeletben.

Üledék

Baktérium: A vizelet üledékében megjelenő baktérium a legtöbb esetben csak a vizelet minta leadásakor kerül abba, általában hüvelyváladékkal. Amennyiben más eltérés a vizeletben nincs, teendőt nem igényel a jelenség. Akkor, amikor a baktérium mellett megjelenés egyéb, húgyúti fertőzésre utaló jelek is, antibakteriális kezelésre lehet szükség.

Az üledékben pozitívumként megjelenő alábbi eredmények jelentősége ugyanaz, mint a vizelet általános részében megjelenő hasonló értékek esetében.

FVS: fehérvérsejt

VVT: vér

Ezek a cikkek is érdekelhetik

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vashiányos vérszegénység Vashiányos vérszegénység

Mi okozhatja? Melyek a vashiány tünetei? Mennyi a vasszükségletünk?

Legyen a mozgás kortalan! Legyen a mozgás kortalan!

A Magyar Szabadidősport Szövetség ajánlása a szenior korosztálynak. (x)

Laktációs Ambulancia segíti a...

Ingyenes tanácsadással várja a szoptatási nehézséggel küzdő édesanyákat a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikájának Laktációs...

Hirtelen csecsemőhalál szindróma

Hirtelen csecsemőhalálról (Sudden Infant Death Syndrome (SIDS)) akkor beszélünk, ha az a megelőzően teljesen jó egészségi állapotban lévő...

A magzat fejlődése a negyedik...

A negyedik hónapban a baba már folyamatos mozgásban van, csontjai pedig egyre szilárdabbak, így egyre nagyobb az esély, hogy édesanyja is megérezze az...

A magzat fejlődése a hetedik...

A magzat gyorsan gyarapszik, a 28. héten a tömege egy kilogramm körüli. Lassan képes lesz a testhőmérséklet szabályozására, testén zsírpárnák...

A terhesgondozás menete hazánkban

Az egyik legmaradandóbb élmény a leendő édesanya életében, amikor egy álmos reggelen végre megjelenik a pálcán az a bizonyos második csík. Az...

A magzat fejlődése a harmadik...

A tizenkettedik hét után már nem embrióról, hanem magzatról beszélünk. A baba ülőmagassága (a fejétől a fenekéig mért érték, CRL) már több...

A magzat fejlődése az ötödik...

A huszadik héten a baba fejének az átmérője már 47 mm, a testtömege körülbelül 30 dkg, közben a magzat hallása is egyre élesebbé válik.

A baba fejlődése a második hónapban

A megtermékenyülést követő 56. napra az embrió szervei nagyjából kialakulnak. Az embrió már képes reflexes mozgásokat is végezni és folyton...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.