• Vizeletvizsgálat téma

    WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
    Már a középkorban felismerték, hogy a vizelet tulajdonságai összefüggenek bizonyos betegségekkel vagy tünetekkel. A vizeletet átlátszó üvegbe töltötték és úgy nézték, hogy tartalmaz-e valamilyen szemcsét, üledéket.
    WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
    A vesebetegségek nagyon gyakran komolyabb tünetek, panaszok nélkül alakulnak ki. Ezért nagyon fontosak a vese működésére vonatkozó laboratóriumi szűrővizsgálatok annak érdekében, hogy a betegséget minél korábbi stádiumában lehessen felismerni és megfelelően kezelni.
    WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
    Mivel az inkontinencia számos formában jelentkezhet és számos tényező okozhatja, rendszerint alapos kivizsgálás szükséges a diagnózis felállításához. Amennyiben úgy dönt, hogy felkeresi orvosát, célszerű felkészülni már az első találkozásra is.
    MTI
    Az új vizsgálati módszer kiválthatja a sok nő számára kellemetlen, szorongást okozó kenettesztet - számolt be róla a BBC News.
    BOE - Kulcsár Flóra, medikus, Lektorálta: Dr. Juhász Dávid
    A prosztata férfi belső nemi szerv, melynek fő feladata, hogy váladékot termel, ami a herékben keletkező spermiumokkal együtt az ondót alkotja.
    WEBBeteg - Tóth András, újságíró
    A rákot percek alatt kimutató papíralapú tesztet fejlesztettek ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem kutatói, akik egereken sikerrel próbálták ki az új eljárást. A rák jelenlétét vizeletmintából kimutató teszt nagyban hasonlít a gyógyszertárakban kapható terhességi gyorstesztekhez. Valóban kimutatható a rák a vizeletből?
    Dr. Tschürtz Nándor
    A vizeletet a vese képezi, saját apró erein átszűrve a rajta átfolyó vért. A vizelet vizsgálatával tehát mind a vesebetegségekről, mind a szervezet egész működéséről sok információ nyerhető.
    WEBBeteg - Cs. K. fordító
    Kutatók egy olyan proteint találtak agresszív mellrákos betegek vizeletében, mely elősegíti a rákos sejtek terjedését. Ezzel új, fájdalommentes út lehetősége nyílik a betegek vizsgálatában.
    Orvos valaszol - Dr. Merth Gábor
    A vizeletvizsgálatom eltérései Bld: trace-lysed SG:1.015 PH:5.0 UBG: 3.2 umol/l Milyen betegségre utalhatnak ezen értékek? Mit tehetek egészségem megőrzése érdekében ebben az esetben?