Vércsoport téma

A terhességi vércsoport-összeférhetetlenség

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - 2022-11-28 17:33
Terhesség
Mivel a születendő magzat vércsoportja eltérhet az anyáétól, a kismama szervezete idegenként érzékelheti és ellenanyagok termelésébe kezdhet. Szerencsére a terhesgondozás kiemelt figyelmet fordít a vércsoportok vizsgálatára és a szükséges kezelések is elérhetőek.

Vércsoportok és a 60 év alattiak stroke-rizikója

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-09-23 22:03
Úgy tűnik, hogy a vércsoport jelentős befolyással van a stroke-kockázatra: A 0-s vércsoportúak rizikója átlagosan nagyjából 12 százalékkal alacsonyabb az átlagnál, ezzel szemben az A vércsoportúaké hozzávetőleg 16 százalékkal magasabb. A két csoport között összesen 27 százaléknyi a különbség. Mi lehet ennek a magyarázata?

Vércsoportok, specialitások és ritkaságok

Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete - 2021-10-27 22:03
Az orvosok már a vércsoportok ismerete előtt megpróbálkoztak a nagy vérvesztés okozta halálozás megelőzésére oly módon, hogy egy egészséges ember vérét átvezették a betegbe, azonban felismerték, hogy ez az esetek többségében a vért kapó ember (a recipiens) halálához vezetett, és csak igen ritka volt szövődménymentes a beavatkozás.

Mit árul el vércsoportunk az egészségünkről?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2021-10-19 16:03
A legtöbb ember nemigen foglalkozik a kérdéssel, hogy milyen a vércsoportja - hacsak egy problémás helyzetben nincs rá valami különös oka, hogy megtudja. Holott, vércsoportunk jellemzői befolyásolhatják egészségi állapotunkat: vérnyomásunkat, vagy hatással lehetnek arra, mekkora eséllyel kapunk el bizonyos fertőzéseket, illetve hogy mekkora lehet esetleg a rák kialakulásának kockázata.

A vércsoport jelentősége a COVID-19 fertőzésben

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító - 2021-03-11 03:07
Egy új vizsgálat további bizonyítékkal szolgál arra vonatkozóan, hogy bizonyos vércsoportú emberek nagyobb valószínűséggel fertőződhetnek meg a COVID-19-cel.

A vércsoport és a COVID-19 esete

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2020-06-23 09:36
A vércsoport alapján eltérő lehet a COVID-19 kockázata, a betegség súlyossága - a nullás (0) vércsoporthoz való tartozás előnyös, az A vércsoporthoz való tartozás viszont ebből a szempontból hátrányos lehet.
James Harrison az elmúlt 54 év alatt több mint kétmillió baba életét mentette meg. A 74 éves férfi ugyanis speciális vércsoporttal rendelkezik - olyan antitestek találhatók a vérében, melyekkel kezelhető a súlyos vérszegénységgel járó, úgynevezett Rhesus-betegség.
A Magyar Vöröskereszt június 14-én 33 véradóhelyszínen várja az önkéntes véradókat. A vér a gyógyítás nélkülözhetetlen eleme nagyobb műtétek, különféle betegségek kezelési eljárásai és gyógyszeripari kutatások során. Ezért véradókra folyamatosan szükség van.
A vércsoportunk is befolyásolhatja, hogy mennyire vagyunk kitéve a rotavírussal való fertőződés kockázatának - sugallja amerikai kutatók tanulmánya, amely a Nature tudományos magazinban jelent meg.

Vércsoportok

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011-09-01 12:54

Az AB0 vércsoportrendszer alapját az emberi vörösvértestek membránjához kapcsolódó fehérjemolekulák szerkezeti különbségei határozzák meg. Akiknek a vörösvértestjei csak az egyik vagy a másik proteint, antigént tartalmazzák, A vagy B vércsoportúak.

Az AB vércsoportúak vérében mindkét típus megtalálható. A 0-s vércsoportú emberek vérében nincs antigén.

A vérplazmában ellenanyagok is találhatóak. Az A vércsoportú ember vérében az B vércsoportúval szembeni ellenanyag termelődik és fordítva, az AB vércsoport nem termeli egyik ellenanyagot (antitest) sem, a 0-s vérben ezzel szemben mindkét antitest megtalálható. Ha az antigén a vele összeférhetetlen vércsoportú vérben lévő antitesttel találkozik, immunreakció játszódik le, és vérrögök keletkeznek.

Vérátömlesztéskor (transzfúzió) ezért nagyon fontos mindig figyelembe venni a vért adó és kapó személy vércsoportját. A 0-s vércsoportú ember mindenkinek adhat vért, neki viszont csak a 0-s vércsoportú adhat, persze nem csak az AB0 vércsoportrendszer létezik, még számos más kritériumnak is meg kell felelni.

Példátlanul sokan adtak vért az elmúlt hónapokban: az ellátáshoz szükséges 7500-8000 egység helyett január óta folyamatosan 9000-11000 egységnyi vérkészlet áll rendelkezésre Magyarországon - mondta az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója hétfőn az MTI-nek.

Nem rögzíti a TAJ-kártya a vallási hovatartozást

Független Hírügynökség - 2008-07-24 16:46
A 2010-ig bevezetendő elektronikus TAJ-kártya biztosan nem tartalmazza majd a biztosított vallási hovatartozását - cáfolta csütörtöki közleményében a korábbi sajtóhíreket az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya.

Érkezik az intelligens TAJ-kártya

Független Hírügynökség - 2008-07-23 08:24
2010-ig bevezetnék az intelligens TAJ-kártyát a szocialisták - írja a Blikk. Székely Tamás egészségügyi miniszter ennek érdekében mindent el is követhet.

Vércsoport

Orvos valaszol - Dr. Tomonkó Magdolna - 2011-03-29 16:33
Tisztelt Doktor Nő! Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy milyen módon tudhatom meg, hogy milyen vércsoportú vagyok? Véradáskor ezt megtudhatom? Amikor laborvizsgálaton készült lelet, akkor nem nézték a vércsoportot. Ezt kérhetem, vagy beutaló kel

Lehetséges-e vércsoport változás?

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2011-02-27 17:29
Gyermekemnek más vércsoportot adtak meg születésénél, mint a későbbi véradásnál és szülésnél. Hol kereshető a probléma? Ez őt nyilván megzavarta. Etikailag nem lehetnek mások a szülei. Ez biztos. Mégis? Ki tévedett?

Választott vér

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2011-02-24 21:55
Tisztelt WebDoktor! Első gyermekem születése előtt véradó voltam. 2009.06.03-án megszületett kisfiam és a szülés után kaptam 2 egység vérplazmát. Második terhességemnél már az első ellenanyagszűrés pozitív volt. Ellenanyag: pozitív. Direct Coombs

Rh faktor

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2011-02-21 11:13
Tisztelt Dr/ Dr Nő! Két vércsoport szerinti negatív Rh faktorúm szülőtől születhet Rh pozitív baba?

Vércsoport.....

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2010-07-28 11:35
Tisztelt Doktor Nő! Doktor Úr! Azt szeretném megtudni, miért lehet az, hogy mind 2.lányomnak negatív a vércsoportja? Az apjuknak 0-pozitív,, nekem pedig A-pozitív a vércsoportom! Megtisztelő válaszát előre is köszönöm:

Vércsoport

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2010-07-03 18:30
tisztelt Dr Nő/Úr Olyan"Buta"kérdésem lenn, hogy a párom 0 RH NEGATIV, ÉN RH POZITÍV vagyok, és 34.terhességi hétben vagyok..csináltak ellenanyagszűrst, ami a következő: Direkt coombs negativ, ellenanyag enzin 1, 2, 3, 4 negatív, utánnuk van egy nul

Vércsoport vizsgálat

Orvos valaszol - Dr. Bodnár Edina - 2010-06-11 10:54
Tavaly mióma miatt kivették a méhemet. Az idei szűrő vizsgálaton megállapították, hogy a hüvelycsonk végén túlgyógyult és a babnyi nagyságú vadhúst kinövésem lett, amit el kell távolítani. Ehhez végeztek vércsoport vizsgálatot, ahol az IC 2 +++, a PL

Lehet-e a vércsoportom más mint a szüleimé?

Orvos valaszol - Dr. Csuth Ágnes - 2010-04-20 22:16
Tisztelt Dr.Csuth Ágnes! Megtaláltam verszerinti szüleimet és nem vagyok benne biztos, hogy az az ember az apám akit az anyám mond.Ugyanis megtudtam a vércsoportjukat az anyámé 0rh.poz. az enyém 0rh.neg., az apámé pedig AB poz. Azt szeretném megké