A terhesség 3. hete

WEBBeteg
frissítve:

Kedves Kismama! Egy apró, ám gyorsan osztódó zigóta, vagyis megtermékenyített petesejt halad át a petevezetőn, hogy utat találjon magának a méhbe és ott beágyazódjon. Ez az út 3-5 napot vesz igénybe, de még így is lehetséges, hogy a most alkalmazott terhességi teszt negatív eredményt mutat.

3. hét
Trimeszter: első
Hátralévő hetek száma: 37

Mi történik veled a 3. héten?

Előfordulhat, hogy világos, pecsételő vérzést (úgynevezett beágyazódási vérzést) tapasztalsz. Ezt sokan az esedékes menstruációval tévesztik össze, ez valójában a terhesség első jele, ami azonban nem mindenkinél jelentkezik.

Mi történik a babával a 3. héten?

A zigótát alkotó sejtek gyorsan növekednek és 3-5 nap alatt érnek el a méhbe, ahol tovább osztódva blasztocisztává fejlődnek és a méh nyálkahártyájához kapcsolódva megkezdik a beágyazódást. A blasztociszta belső sejtjeiből alakul majd ki az embrió, míg a külső sejtekből az embriót tápláló placenta lesz.

Míg kétpetéjű ikrek esetén minden a fentiekben leírtak alapján történik, az egypetéjű ikrek kialakulása ilyenkor történik. Egypetéjű ikrekről akkor beszélünk, ha egy megtermékenyített petesejt a spermiummal való találkozást követően (az első 30 órától az 5-6. napig) kettéoszlik és tovább fejlődik. Függetlenül attól, hány babát vársz, a zigóta jelenlegi mérete mindössze egy gombostűfejnyi.

Mire figyelj ebben az időszakban?

Ennek a hétnek a végétől a szervezeted elkezdi a hCG terhességi hormon termelését, ami ritkán már nagyon korai szakaszban is okozhat olyan terhességi tüneteket, mint az érzékeny, duzzadt mellek vagy kimerültség. Ennek ellenére a még mindig nincs elegendő hCG hormon a szervezetedben ahhoz, hogy az terhességi teszttel kimutatható legyen, ezért ne aggódj, ha továbbra sem pozitív az eredmény.

Sokan túl korán csinálnak terhestesztet, ami ilyen módon álnegatív eredményt adhat. Előfordulhat az is, hogy a korai pozitív teszt kémiai várandósságot jelez, ami azt jelenti, hogy a terhesség nem sokkal a beágyazódás után véget ért. Éppen ezért a terhességi teszt elvégzésével a legmegfelelőbb az esedékes menstruáció első kimaradt napjáig várni. Természetesen nem egyszerű feladat türelmesnek maradni, mivel a bizonytalanság idegőrlő lehet, de a biztos teszteredményhez idő kell.

Terhességi vizsgálat

Még ezen a héten sincs szükség terhességi vizsgálatra, de az időt felhasználhatod arra, hogy megkeresd, kit szeretnél majd orvosodnak fogadni, aki a terhességedet végigköveti. Az ultrahang a fogantatás pillanatától fogva, kb. a 3-4. héten mutatja az kezdeti/ Un, iniciális petezsákot, magzati elemek és életjelenségek nélkül/ezért születhetett az a szakmai megállapodás, hogy a várandósság első trimesztere nem a 12. hétig, hanem a 18.-19. genetikai ultrahang vizsgálat elvégzéséig tart, és ekkor kell meghatározni és egyeztetni a Naegele-féle időszámitás és a talált UH vizsgálatok alapján a szülés várható, pontos idejét.

Érdeklődj ismerősöknél, rokonoknál, barátoknál, akik mostanában szültek, hogy ők kit ajánlanak, milyen tapasztalatuk volt. Esetleg beszélj meg egy tanácsadást a kiválasztott orvossal, akit így jobban megismerhetsz és az estleges kérdéseidet is felteheted neki. Ne feledd, nem kell feltétlenül most döntened, és azzal sincs semmi gond, ha a terhesség során meggondolod magad és orvost váltasz!

Közelgő orvosi vizsgálat

Az esetek többségében az első terhességi vizsgálatot az utolsó menstruációt követő 8. hét környékére ajánlják ütemezni. Azonban, ha visszatérő vetéléstől tartasz, vagy csak nyugtalanít valami a terhességeddel kapcsolatosan, bátran kérj korábban időpontot.

Mit kell tudni a partnerednek?

A várakozás a párod számára is nehéz, ezért a „mi lesz, ha...” jellegű, a terhességgel kapcsolatos beszélgetéseket inkább korlátozzátok egy meghatározott időre vagy helyre. Használjátok fel ezt az időszakot arra, hogy figyelemelterelésként olyan szórakoztató programokat szerveztek, amiből később töltekezhettek.

Jó tudnod

  • Érdemes terhességi tesztet vásárolni, hiszen hamarosan szükséged lesz rá.
  • Folytasd a magzatvédő vitaminok szedését.
  • Keresd meg a megfelelő orvost.

WEBBeteg logó
Cs. K., fordító
Lektorálta: Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász

Előző hét – 2. hét Következő hét – 4. hét

Másik hét választása | E-mail minden héten az aktuális tudnivalókról

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.