• A családtervezés már a fogamzás időszaka előtt kezdődjön!

    Szerző: OGYEI/ÁNTSZ

    A családtervezés évtizedek óta kiemelt figyelmet kap az orvosi tudományban és a gyakorlatban egyaránt. - Optimális családtervezési modell az OGYEI-ben.

    Gyereket nem magunknak szülünk


    Arra mindenki viszonylag hamar rájön, hogy hiába a sok szakirodalom, könyvből nem lehet gyereket nevelni. Minél több előfeltevéssel indulunk, annál nagyobb csalódások érnek. A nevelés alapelvei>>

    A szakemberek többsége azonban sajnos mindmáig a fogamzásgátlás szinonimájaként használja a fogalmat, azaz a negatív családtervezést hangsúlyozza. Magyarországon aggasztó módon csökken a népesség, ilyen körülmények között különösen felértékelődik a minőségi, „pozitív családtervezés”, melynek célja a kívánt terhesség óvása, a koraszülés, és a veleszületett rendellenességek megelőzése. Az úgynevezett fogamzás előtti gondozás az egyetlen optimális lehetőség e célok elérésében, mivel a kutatások azt bizonyítják, hogy a prevenció akkor a leghatékonyabb, ha a fogamzás időszaka előtt kezdődik.

    Hirdetés

    Veleszületett szívhibák


    A szívfejlődési rendellenességek a gyerekek 8 ezrelékében fordulnak elő. Ezek nagy része az élet első négy hónapjában kiderül, kevés az a szívhiba, ami később okoz problémákat. Veleszületett szívhibák>>

    Hazánkban az 1980-as évek óta működik az „optimális családtervezési modell”, valamint az Országos Gyermekegészségügyi Intézetben (OGYEI) az ebből kifejlesztett szolgáltatás, mely speciális védőnői konzultációkra épül, a tervezett terhesség esetén a leendő szülők számára oktatást, szűréseket, szükség szerint orvosi ellátást nyújt.

    Budapesten, a Bolgárkerék utcai családtervezési rendelőben működő fogamzás előtti gondozás a tervezett terhesség előtt 3 hónappal kezdődik, és a terhesség 12. hetéig tart.

    Terhesség - Hogyan előzhető meg a fejlődési rendellenesség?


    Kevés ijesztőbb dolog van annál, minthogy gyermekünk fejlődési rendellenességgel születik. Harminchárom Amerikában megszületett gyerekből egynek van fejlődési rendellenessége. Sokat tehetnének azért, hogy ezek valószínűségét csökkentsük állítja Michael Katz, híres gyerekgyógyász professzor. Mindenképpen egészséges életmódot kell folytatnunk. Terhesség - Hogyan előzhető meg a fejlődési rendellenesség?>>

    A speciális konzultációk során részletes pszichiátriai, családi anamnézissel feltérképezik a családtervező párok életviteli szokásait, anyagi viszonyaikat. A konzultációk során kiszűrhetők a családi halmozódású, valamint az anyai betegségek (pl. epilepszia, depresszió, diabetes), amelyek speciális ellátást igényelnek a fogamzást megelőző időszakban. E betegségek genetikai hajlam alapján, környezeti tényezők hatására alakulnak ki, emiatt része az alap családtervezésnek az úgynevezett „eufenikai megelőzés”, ami azt jelenti, hogy a speciális genetikai hajlammal rendelkező, gyermekvállalást tervezőket kiszűrik, és többek között személyre szabott megelőzési stratégiákkal, hatva az ártó, illetve védő környezetei faktorokra, befolyásolják a betegség megjelenését. A programban külön kitérnek a potenciálisan magzatkárosító fertőzések megelőzési lehetőségeire is.

    Ez a modell depresszió esetén is alkalmazható, a prevenció anyát és gyermekét is érinti. Az anyánál a szülés közeli időszakban előforduló depresszió megelőzését teszi lehetővé, a gyermeknél pedig a kora gyermekkori hatások optimalizálásával a gyermek személyiségfejlődését, egészséges lelki fejlődését segítheti elő. A post partum (szülés utáni) depresszió az orvosi gyakorlatban kiemelt figyelmet érdemel lehetséges szövődményei miatt.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szülés utáni depresszió az anya önmaga, illetve a baba iránti törődésének csökkenésével, az anya-gyermek közötti kötődés romlásával, akár az újszülött elhanyagolásával járhat. Emiatt a gyermek verbális fejlődése késhet, IQ-ja átlag 4 ponttal alacsonyabb lehet, gyakori körükben az olvasási, számolási és egyéb tanulási zavar, magatartási problémák alakulhatnak ki. Emiatt nagyon fontos a depresszió időbeni felismerése, kezelése, de még inkább a megelőzése, melynek leghatékonyabb módja a fogamzás előtti gondozás.

    A program nemzetközi és hazai szakirodalommal is rendelkezik.

    Családtervezési tanácsadás és további információk>>

    (Országos Gyermekegészségügyi Intézet, Családtervezési, Koragyermekkori-  és Ifjúsági Osztály)

    Legutóbb frissült: 2013.07.11 05:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Gyermekvállalás későbbre halasztva?

    A hatvanas években a nők többsége 18-20 éves kora körül férjhez ment, és szinte azonnal teherbe esett, és egyik gyermek érkezett a másik után. Más volt a szociális ellátórendszer, a csecsemővel otthon tölthető idő. Később, a nyolcvanas évek elején már kevesebben mentek férjhez felsőfokú tanulmányaik befejezése előtt, noha a levelező és esti képzések erre módot adtak. Akkoriban sem volt eget rengető döntés, ha a fiatalok huszonéves korukban egybekeltek, és máris babát vállaltak.

    Testvérféltékenység - Okok, jelek és megelőzés

    Az első gyermek születése gyakran igazi próbatétele a párkapcsolatnak is. Ennél már csak az a nehezebb, ha a meglévő kicsi mellé megérkezik a még kisebb, az új családtag, aki felforgatja a kialakított rendet és szokásokat, valamint a család szerkezetét is.

    A leggyakoribb terhességi félelmek

    Minden kismama nagy várakozással tekint az előtte álló kilenc hónapra, ám még abban az esetben is, ha ez nem az első terhessége, minden várandósság új félelmeket és új meglepetéseket tartogat.

    Milyen a biztonságos fogamzásgátlás?

    A XXI. században a tudatos családtervezés problémájával szembekerülő családok a fogamzásgátlási módszerek széles palettájáról választhatnak.

    A baba fejlődése az első hónapban

    A várandósság első két hete valójában a peteérésig, illetve a megtermékenyülésig eltelt időszakot jelenti. A petesejt és a hímivarsejt egyesülése után a megtermékenyült petesejt hamarosan osztódni kezd és megkezdi utazását a méh ürege felé.

    Fogamzásgátlás - Miről érdemes nőgyógyászunkkal beszélgetni?

    Magyarországon az európai viszonylathoz képest a mai napig rendkívül magas az abortuszok születésszámra vetített aránya: 2015-ben 100 élveszületésre 34 terhesség-megszakítás jutott. Megdöbbentő és elgondolkodtató arány ez, amelyen a szakemberek szerint kellő felelősségtudattal és következetességgel sokat lehet javítani.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
   • Orvos válaszol
    Dr. Pászthory Erzsébet

    Dr. Pászthory Erzsébet

    gasztroenterológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások