családtervezés

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy.! Kérdésem lenne spontán iker terhesség után (mely a 2. várandóság) mennyi az iker terhesség esélye a férjem és az én családomban is több ikerterhesség fordult elő gondolkozunk megpróbálnánk a 3 lány mellé még egy fiút de nem tudjuk mennyi az esélye az iker terhességnek. Köszönöm válaszát

Dr. Pétervári László válasza ikerterhesség témában

Leggyakoribb a kettesiker-terhesség, de hármas, négyes, sőt ennél "magasabb számú" terhességek is előfordulhatnak. Az ikerterhességek az ún. Hellin-szabály szerint a következő módon ismétlődnek: minden 85. terhességre jut egy Kettős terhesség, minden 85. a négyzeten terhességre jut egy hármas, és minden 85. a köbön terhességre jut egy négyes terhesség. Valószínűleg az ikerterhességek gyakorisága 20-30 százalékkal több, mint amit észlelünk, de az egyik megtermékenyített petesejt korán elhal, így a terhesgondozás megkezdésekor már csak egyes terhességet észlelünk.

Ikerterhességre hajlamosító tényezők:

Az anya kora. Idősebb korban több az ikerterhesség. A 30 év fölöttiek között háromszor gyakoribb az ikerterhesség, mint a 30 év alattiaknál.

Többedszer szülő nőknél ugyancsak gyakoribb, mint először szülőknél.

Örökletes tényezők is szerepet játszanak, mert egyes családoknál halmozottan fordul elő ikerterhesség.

Meddőségkezelés kapcsán is gyakoribb az ikerterhesség. Indukált terhességek és mesterséges megtermékenyítés kapcsán több ikerterhesség alakul ki, mint spontán terhességek esetén.

Ugyanabban a családban ismétlődése kétszer gyakoribb.

Kérdés: 2013. december 04., 12:26 ;Megválaszolva: 2013. december 05., 22:51
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Elválasztó burók nem látható
Tisztelt Doktornő-Doktor Úr! 30 éves vagyok 2014-ben volt egy spontán vetélés, most sikerült természetes úton újra teherbe esnem. Terhességem...
Ikerterhességnél mennyi az esély?
Tisztelt Doktor Úr! Az 5 hetes UH-n a nőgyógyászom 2 szabályos 7 mm-es petezsákot látott. Mennyi az esélyem arra, hogy legalább az egyik baba...
iker terhesség
Clostílbegyt szedése után sikerült teherbe esnem és ikreket várok. Elvileg 7 hetes terhes vagyok de az uh szerint a CRL: 3, 5 és 4, 5 mm. Ezek az...
Ikerterhesség T-jel
Tisztelt Doktor Úr! 12 hetes UH-on (11+0-nál) derült ki, hogy ikreket várok. Akkor 5 mm volt a különbség a két magzat között. Most, 1 héttel...
Ikerszülés
Tisztelt Dr.! Ha egy iker pár néhány nappal előbb születik veszélyeztetett terhességből, mint ahogy ki volt írva, akkor ebből eredhet bármilyen...