Hasfájás terhesség alatt

Szerző: WEBBeteg - Lektorálta: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

A terhesség alatti hasfájás sokszor megrémíti a kismamákat, de gyakran csak a terhesség kísérő tüneteként jelentkező kezelést nem igénylő jelenségről van szó, ám ritkán előfordulhat olyan eset is, amikor a terhességgel összefüggésben vagy attól függetlenül jelentkező panasz orvosi ellátást tesz szükségessé.

Fontos elkülöníteni a várandósság következményeként jelentkező, illetve az attól eltérő okból fakadó hasfájásokat, a mögöttük álló okokat.

A terhességgel összefüggő hasfájás

A terhességgel összefüggő hasi fájdalmak egy része kezelést nem igényel, a terhesség velejárójaként is említhetjük. Ilyen a méh növekedése közben a méhszalagok, izmok húzódása, mely görcsös, éles fájdalommal járhat. Amíg a tünetek maguktól elmúlnak, és nem kíséri azokat láz vagy vérzés, nincs ok az aggodalomra. Ilyenkor ajánlott a kismamának egy kicsit lefeküdni, pihenni.

A terhesség következményeként előfordulhatnak a női nemi szerveket érintő fájdalmak, melyekre kimondottan oda kell figyelni. Ez lehet hüvelyi, méhtáji fájdalom vagy gyulladás; régi hegek (császármetszés) fájdalma. A méh görcsös fájdalma, összehúzódása a terhesség bármelyik szakaszában előfordulhat, és mindig figyelmet, sokszor orvosi vizsgálatot is igényel.

A terhességtől független hasfájás

A terhességtől teljesen független kórképek is előfordulhatnak, melyek a hasi, kismedencei szervek elváltozásainak kísérő fájdalmát jelentik. Ezen tünetek kezelésénél figyelembe kell venni a terhességet, hogy a szükséges kezelés összeegyeztethető legyen a várandóssággal.

Leggyakrabban okoz hasi fájdalmat terhesség alatt a vesekő vagy a vese üregrendszeri tágulata, esetleg felszálló húgyúti fertőzés.

Gyakori, időnként diagnosztikai nehézséget is okozó betegség a vakbélgyulladás vagy az epegörcs vagy epehólyag-gyulladás megjelenése a terhesség alatt.

A hasi fájdalom oka lehet azonban egyszerű húgyhólyagfertőzés vagy hüvelyfertőzés is.

Mindegyik esetben vagy gyógyszeres, vagy műtétes kezelésre lehet szükség, mindig az adott kismama egyedi helyzetét, állapotát figyelembe véve.

Tovább

WEBBeteg.hu logóForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Anafilaxiás sokk Anafilaxiás sokk

Milyen tünetekről ismerhetjük fel? Mit tegyünk anafilaxiás sokk esetén?

Miért lehet kívánós a kismama?

A fogantatás pillanatától kezdődően az anyai szervezet egy közel 40 hétig tartó csoda része, letéteményese és kivitelezője is egyben, melynek...

Gyomor-bélrendszeri fertőzések...

A gyomor- és bélrendszeri fertőzések senkit sem kímélnek, kifejezetten gyakran alakulnak ki közösségbe járók esetében, kórházakban ápoltaknál...

Szülés alatti beavatkozások: a...

A burokrepesztés a magzatburok mesterséges megrepesztését jelenti. A magzatburok a méhen belül a magzatot körülvevő két rétegből álló hártya...

Fogfájás terhesség alatt

A terhesség időszakában gyakran tapasztalnak a kismamák fogfájást, sajnos várandósan sem kerülhető el a kellemetlen fájdalom.

A magzat fejlődése a negyedik...

A negyedik hónapban a baba már folyamatos mozgásban van, csontjai pedig egyre szilárdabbak, így egyre nagyobb az esély, hogy édesanyja is megérezze az...

A terhességi...

Mivel a születendő magzat vércsoportja eltérhet az anyáétól, a kismama szervezete idegenként érzékelheti és ellenanyagok termelésébe kezdhet....

Szedjünk-e magnéziumot terhesség...

Gyermekvárás során az egyik legfontosabb feladat, hogy mind a kismama egészsége, mind a magzat fejlődése szempontjából fontos vitaminok és ásványi...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.