Miért függünk a szorongásoldóktól?

MTI
megjelent:

A benzodiazepinek csoportjába tartozó szerek - például a Xanax - ugyanazokat a potenciálisan függőséget okozó agyi "jutalmazási útvonalakat" használják, mint a heroin vagy a kannabisz - közölték svájci kutatók eredményüket a Nature tudományos magazinban.

Az ópium, heroin és a kannabisz addiktív szerek, mert olyan idegi útvonalakat aktiválnak, amelyek a dopamin nevű agyi "jutalmazó vegyület" szintjét emelik. A tudósok jól ismerik azt a molekuláris folyamatot, melyet ezek a szerek használnak a dopamin felszabadításához.

A benzodiazepinek - Valium, Xanax, Librium, Ambien és más szerek - hasonlóan serkentik a dopaminrendszert, ám az eddig nem volt tisztázott, hogy pontosan miként.

A mostani bejelentés szerint a Christian Luscher vezette kutatócsoport a Genfi Egyetemen egérkísérletek sorozatában megoldotta a rejtélyt. Megállapították, hogy a benzodiazepinek a GABA (gamma-amino-vajsav) elnevezésű idegi ingerületátvivő molekula egy bizonyos részéhez kapcsolódnak hozzá.

A kutatók úgy vélik, ha sikerülne olyan diazepineket kifejleszteni, amelyek a molekula másik részéhez kötődnek, akkor hasonlóan előnyös hatást kifejtő, ám függőséget nem okozó gyógyszert nyerhetnének.

Szorongás teszt
Sokunkkal előfordul, hogy félünk, szorongunk valami miatt. A teszt az elmúlt két hétben tapasztalt érzései alapján próbál képet alkotni arról, hogy szorongásai normálisnak, vagy túlfeszítettek. Szorongás teszt

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.