Szív-és érrendszeri betegségek: Nem biztos, hogy érdemes szűrni

MTI
megjelent:

A páciensekről tárolt egészségügyi adatok elemzése olcsóbb és ugyanolyan hatékony módja a nagy szív- és érrendszeri kockázattal rendelkezők kiemelésére, mint valamennyi 40 és 74 év közötti ember szűrése - mutatták ki hétfőn megjelent tanulmányukban brit kutatók.

A British Medical Journal című orvosi folyóiratban közzétett kutatás megkérdőjelezi az évente mintegy 250 millió fontba - 76,3 milliárd forintnyi összegbe - kerülő szűrési program hatékonyságát, amelyet a brit kormány 2008-ban vezetett be, egyszersmind felveti, hogy a forrásokat eredményesebben fordíthatnák célzottan a nagy kockázatú páciensekre.

Mint Simon Griffin kutatásvezető, a nagy-britanniai Orvosi Kutatási Tanács (MRC) epidemiológiai részlegének munkatársa elmondta, tanulmányuk azt mutatta, hogy a világválság és a krónikus betegségek növekvő terhe által szorongatott egészségügyi költségvetések mellett az illetékes hatóságoknak alaposan át kellene gondolniuk a drága szívszűrő terveket.

Griffin és kutatócsoportja közel 17 ezer, 40 és 74 év közötti európai férfi és nő adatait elemezte, akiknek a tanulmány kezdetekor nem volt szívproblémájuk vagy cukorbetegségük. Több különböző szűrési stratégiát vetettek össze annak megállapítására, hogy melyik a leghatékonyabb.

Ezek között volt a 40-74 évesek behívása érrendszeri szűrésre (amint a jelenlegi brit program teszi), az 50-74 évesek berendelésen alapuló szűrése, a túlsúlyos emberek behívásos szűrése, a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos kérdőív kitöltetése a páciensekkel, majd bizonyos pontszám fölött berendelésük, valamint az, hogy csupán azokat a pácienseket hívták be további vizsgálatokra, akiknek korábbi egészségügyi adatai magasabb kockázatot jeleztek.

A kutatók megállapították, hogy az utolsó stratégia éppen olyan hatékony volt az újonnan előforduló szívproblémák megelőzésében, miközben kiadásokat takaríthat meg. A negyven helyett 50 évesen megkezdett általános szűrés is hasonló eredményekkel járt.

A május 6-i választásra készülő brit konzervatív párt korábban már jelezte, hogy várhatóan elveti az érrendszeri szűrőprogramot, ha hatalomra kerül.

(MTI)

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.