• Szív-és érrendszeri betegségek: Nem biztos, hogy érdemes szűrni

    Szerző: MTI

    A páciensekről tárolt egészségügyi adatok elemzése olcsóbb és ugyanolyan hatékony módja a nagy szív- és érrendszeri kockázattal rendelkezők kiemelésére, mint valamennyi 40 és 74 év közötti ember szűrése - mutatták ki hétfőn megjelent tanulmányukban brit kutatók.

    A British Medical Journal című orvosi folyóiratban közzétett kutatás megkérdőjelezi az évente mintegy 250 millió fontba - 76,3 milliárd forintnyi összegbe - kerülő szűrési program hatékonyságát, amelyet a brit kormány 2008-ban vezetett be, egyszersmind felveti, hogy a forrásokat eredményesebben fordíthatnák célzottan a nagy kockázatú páciensekre.

    Hirdetés

    Mint Simon Griffin kutatásvezető, a nagy-britanniai Orvosi Kutatási Tanács (MRC) epidemiológiai részlegének munkatársa elmondta, tanulmányuk azt mutatta, hogy a világválság és a krónikus betegségek növekvő terhe által szorongatott egészségügyi költségvetések mellett az illetékes hatóságoknak alaposan át kellene gondolniuk a drága szívszűrő terveket.

    Griffin és kutatócsoportja közel 17 ezer, 40 és 74 év közötti európai férfi és nő adatait elemezte, akiknek a tanulmány kezdetekor nem volt szívproblémájuk vagy cukorbetegségük. Több különböző szűrési stratégiát vetettek össze annak megállapítására, hogy melyik a leghatékonyabb.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Ezek között volt a 40-74 évesek behívása érrendszeri szűrésre (amint a jelenlegi brit program teszi), az 50-74 évesek berendelésen alapuló szűrése, a túlsúlyos emberek behívásos szűrése, a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos kérdőív kitöltetése a páciensekkel, majd bizonyos pontszám fölött berendelésük, valamint az, hogy csupán azokat a pácienseket hívták be további vizsgálatokra, akiknek korábbi egészségügyi adatai magasabb kockázatot jeleztek.

    A kutatók megállapították, hogy az utolsó stratégia éppen olyan hatékony volt az újonnan előforduló szívproblémák megelőzésében, miközben kiadásokat takaríthat meg. A negyven helyett 50 évesen megkezdett általános szűrés is hasonló eredményekkel járt.

    A május 6-i választásra készülő brit konzervatív párt korábban már jelezte, hogy várhatóan elveti az érrendszeri szűrőprogramot, ha hatalomra kerül.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2010.04.28 09:13
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Alzheimer-kór kezelése

    Alzheimer-kór kezelése

    Dr. Zsuga Judit

    A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Vérnyomás és pulzus - Mik a leggyakoribb tévhitek?

    A vérnyomás és a pulzus fogalmai gyakran összekapcsolódnak az emberek fejében, ráadásul mindkettőt szokta is ellenőrizni az orvos. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakembere elmagyarázza a különbséget és eloszlatja a tévhiteket.

    Mellkasi fájdalom? Ezek a szükséges vizsgálatok!

    Szorító, szúró vagy bizonytalan fájdalom a mellkasban? Számos betegségre utalhat az ilyen jellegű tünet, amelynek kivizsgálási lehetőségeiről Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa beszélt.

    Szív- és érrendszeri betegségek és a nyár

    A nyári meleg az egészségeseket is gyakran próbára teszi. A nagyobb mértékű párolgás és az izzadás okozta folyadékvesztést pótolni kell. A melegben a bőr erei kitágulnak, ennek hatására csökken a vérnyomás.

    Miokardiális izomhíd - Akár szívinfarktus okozója is lehet

    A koszorúér feletti szívizomhíd (miokardiális híd) egy vékony izomköteg, amely keresztezi a koszorúér-artéria útját. A jelenség gyakoribb, mint korábban gondolták, 1,5-16 százalékos előfordulási arányt is becsülnek, de sokszor nem okoz tüneteket ez a veleszületett anatómiai eltérés.

    Mikor kell a nyugalmi és mikor a terheléses? - EKG-kisokos

    Még azok is hallottak az EKG-vizsgálatról, akiknek nincs ismert szívproblémájuk. Dr. Vaskó Péter, a Kardioközpont szakorvosa a vizsgálat jelentőségét, és a nyugalmi, valamint terheléses EKG közti különbséget magyarázta el.

    Érdemes lenne felkeresnie orvosát, mert lehet, hogy súlyos problémával küzd!

    Számos olyan betegség létezik, ami lappangva, szinte tünetmentesen hatalmasodik el szervezetünkön. Ezek a rafinált kórképek a magyar emberek mentalitásával kiegészülve - nem kell orvoshoz menni, hisz nem fáj semmim - könnyedén életveszélyes párost alkothatnak. A WEBBeteg.hu összegyűjtötte azokat a leggyakrabban előforduló, rejtőzködő betegségeket, amik sok esetben láthatatlanul pusztítják szervezetünket.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.