A menopauzával a nők védettsége is megszűnik

szerző: Dr. Sztancsik Ilona, kardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta - Oxygen Medical
megjelent: 2014.07.09.

A magyarok több mint fele szív- és érrendszeri betegségekben hal meg. Az infarktus első „tünete” sokszor a végzetes roham.

Bár ez elsősorban még mindig a férfiakat veszélyezteti, mára a szív- érrendszeri betegségekkel szemben a nők sem védettek – különösen a menopauza évei alatt és után. A témáról dr. Sztancsik Ilona, az Oxygen Medical kardiológusa beszélt.

A nők is veszélyeztetettek

Az összes női halálozás több mint 50 százalékáért a szív-érrendszeri betegségek felelősek. Minden órában elveszítünk egy 55-74 éves nőt. Döbbenetes tények, amelyek ellen a leghatásosabb védekezés: az életmódváltás.

Régebben az infarktus, a ritmuszavar a férfiak betegsége volt, ám ez ma már csak annyiban igaz, hogy náluk később alakul ki, de ma a nők ugyanolyan arányban halnak meg ilyen okok miatt, mint a férfiak. Vagyis többekkel végeznek a szív- és érrendszeri betegségek, mint a daganatok.

Változókorban

Menopauzát követően a hormonális változások következtében, jellemző módon megnő az esélye egyes betegségek kialakulásának, illetve a meglévő betegségek rosszabbodásának. Milyen betegségekre kell jobban figyelni?

Ennek egyik fő oka, hogy a változókor előtti szív-érrendszert védő magas ösztrogénszint a posztmenopauzában már olyan alacsony, hogy a hormon érfal-védő, antioxidáns -, és lipid-csökkentő hatása elégtelenné válik és a csontritkulás mellett felgyorsul az érelmeszesedés és az Alzheimer-kór kifejlődése is.

Ugyanígy tény, hogy az iszkémiás szívbetegség relatív rizikója 60 éves nőknél 2,5-szöröse, 70 éveseknél 10-szerese a menopauza előttinek. Ráadásul ezen betegségek nem csak külön-külön, hanem egymással összefüggően, akár egymást előidézve is felléphetnek. Már a kialakulásukért felelős rizikófaktorokban is megfigyelhető számos közös elem. Ilyen maga az életkor, azonban a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód is előidézheti a problémákat.

Megelőzni könnyebb, mint gyógyítani

Ha már megkaptuk a szív- és érrendszeri betegségeket, ritkán lehet tökéletesen meggyógyítani, onnantól állandó kezelésre van szükség. Azonban a már kialakult betegség esetén is fontos lenne az életmódváltás.

A nők többségénél atípusos a szívinfarktus
A nők nagy részénél szívroham után láthatatlan az érelzáródás. Ez az oka annak, hogy a nők infarktus után sokkal kevesebb kezelést kapnak, mint a férfiak - derítette ki egy új amerikai kutatás.
Bővebben

A legfrissebb statisztikák is mutatják, hogy az infarktuson átesett emberek közül azoknak, akik nem változtattak az életmódjukon, fél év múlva háromszor nagyobb volt a kockázata, mint azoknak, akik abbahagyták a dohányzást, mozogtak és megfelelően táplálkoztak. Ugyanez igaz a társbetegségre, például a cukorbetegségre, a magas vérnyomásra és - koleszterinszintre is. Éppen ezért lenne döntő jelentőségű a megreformált életmód és a veszélyeztetettek kiszűrése.

Sajnos hajlamosak vagyunk mindig mástól várni a megoldást, a magas vérnyomásra, a diabéteszre is csak egyetlen kiutat látunk: az orvos által felírt gyógyszereket. Holott a saját egészségünk a saját felelősségünk – ezt egyre erőteljesebben kell tudatosítanunk.

Személyre szabott szűréssel, programmal a nőkért

Ma már létezik olyan szív- érrendszeri betegségekre és azok megelőzésére szabott életmód felmérés és program, amely túllép a hagyományos orvoslás tűzoltó jellegén, és a gyógyszerezésen kívül az életmódi elemek megváltoztatásával veszi fel a küzdelmet az egészségmegőrzésért.

A szívvédő életmódprogram elsősorban azoknak javasolt, akik prevenciós jelleggel törődni szeretnének szívük egészségével, akár a menopauza évei előtt, akik átestek már szívbetegségen, stresszes, megterhelő munkát végeznek, illetve a családjukban előfordult már szívbetegség. – hangsúlyozza dr. Sztancsik Ilona, az Oxygen Medical kardiológusa.

A 8 hetes programban a kardiológiai szakorvosi vizit mellett felmérik a szív- és érrendszer-, a tüdő-, a csont állapotát, a fittségi felmérés pedig teszteli az állóképességet, az izomerőt, és a hajlékonyságot. Az eredményre épülő tanácsadáson a páciens életmód-, edzés- és étkezési tervet kap, valamint stressz kezelő wellness lehetőségeket, és személyi edzői betanítást.

A 8. hét végén történő kontrollvizsgálatok és a későbbi ellenőrzések is igazolják, hogy a megreformált életmód tartósan beépül a mindennapokba, a rizikótényezők csökkenek, nő a teljesítmény, javul a szív működése, csökken a vérnyomás és végső soron a szív-érrendszeri betegségek kockázata.

(Oxygen Medical - Dr. Sztancsik Ilona, kardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hüvelyi mikrobiom Hüvelyi mikrobiom

Milyen hatással lehet az antibiotikum a hüvely állapotára? Mi az a mikrobiom?

A COVID-19 és a szív A COVID-19 és a szív

Milyen formákban jelentkezhetnek a koronavírus-fertőzés szövődményei?

Mit is jelent az, hogy vérnyomás?

Mi a vérnyomás? Hogyan mérjük? Mi a normál értéke? Mitől alakulhat ki magas és mitől alacsony vérnyomás? Cikkünkből kiderül.

Csontritkulás: milyen állapotban vannak a csontjaim?

Sok nő nem is sejti, hogy a fokozott kockázatú csoportba tartozik, pedig 50 éves kor fölött minden második nőnél következik be valamilyen...

Horkolás - Komoly betegség tünete is lehet

A horkolás igazi rémálom lehet mind a horkoló, mind pedig az örökké kialvatlan párja számára. Egy kutatás szerint azonban nemcsak a kapcsolatokra...

Élet szívinfarktus után

A félelem csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket az infarktuson átesett beteg és családja megtapasztalhat. A szükséges kezelés mellett az...

A migrént provokáló tényezők

Függetlenül attól, hogy mi az alapvető mechanizmus a migrén kialakulásának hátterében, számos dolog provokálhatja a fejfájás jelentkezését.

Ösztrogén- és progeszteronszint - Fontos az egyensúly

Mindkét hormonfajta a petefészkek szövetének terméke. Keletkezésük mennyiségét az agyalapi mirigy tüszőérlelő (FSH) és sárgatestérlelő (LH)...

Klimax - A bőr és a haj szerkezetének változásai és a hőhullámok

A változókor a nők életének természetes fázisa, a női szervezet hormonális átállásának időszaka. Ne tekintsük tehát betegségnek! A hormonális...

Hogyan állapítja meg orvosunk az infarktust?

A szívinfarktus során az emberek gyakran értékes perceket vesztegetnek el, mert nem ismerik fel a fontos tüneteket, vagy késlekednek segítséget hívni...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.