Veszélyes drogok - Érdemes gyanakvónak lenni

Szerző: MTI

"Meg kell tanítani az embereket, hogy legyenek gyanakvóak" bizonyos helyzetekben, például ha emlékezetkiesést tapasztalnak - mutatott rá Sevil Atasoy, az INCB elnöke a jelentést bemutató bécsi sajtótájékoztatón.

Egyre nagyobb teret nyernek az úgynevezett "randidrogok" - figyelmeztetett szerdán az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szervezete (INCB). Az INCB tavalyi évről szóló jelentésének megállapítása szerint viszonylag új, de gyorsan terjedő jelenség a szexuális erőszak szándékával elkövetett kábítószer-visszaélés.

A tettesek e célra gyakran a nemzetközi kábítószer-ellenes egyezményekben nem szereplő vagy még nem teljesen ellenőrzés alatt álló szereket használnak. A sokszor színtelen, szagtalan, jellegtelen ízű anyagokat általában az áldozatok ételébe vagy italába keverik, anélkül, hogy azok észrevennék. Hatásukra az áldozatok elveszíthetik az uralmat tetteik felett.

Újabb életveszélyes drog a piacon
Az ÁNTSZ szerint a mephedrone Amerikában már több halálos áldozatot is követelt, és több uniós tagállamban is tiltólistán szerepel.
Újabb életveszélyes drog a piacon

Rávehetők arra, hogy - látszólag önként - kiadják bankkártyájuk adatait, vásároljanak a bankkártyájukkal, átadják a gépkocsijukat, vagy nemi erőszak áldozatává is válhatnak. Korábban a benzodiazepinek, azok közül is a Rohypnol néven fogalomba hozott flunitrazepam nevű anyag voltak a leginkább elterjedt ilyen szerek.

A Rohypnollal való visszaéléseket jelentős mértékben visszaszorították, de helyette a bűnözők egyre gyakrabban alkalmaznak más anyagokat, olyanokat, amelyekhez könnyebb hozzájutni.

Ilyen például a 2001 óta a nemzetközi kábítószer-ellenes egyezményekben szereplő, de az ENSZ-tagállamok mintegy felében ma sem hatékonyan ellenőrzött gamma hidroxi-butirát (GHB), vagy az egyezményekben nem szereplő ketamin.

Érdemes gyanakvónak lenni

"Meg kell tanítani az embereket, hogy legyenek gyanakvóak" bizonyos helyzetekben, például ha emlékezetkiesést tapasztalnak - mutatott rá Sevil Atasoy, az INCB elnöke a jelentést bemutató bécsi sajtótájékoztatón. "Gyanú esetén tanácsos vizeletmintát gyűjteni és megvizsgáltatni, mert a nemi erőszak ilyen helyzetben máshogy nem bizonyítható" - mondta. Az erőszak megtörténhet nyilvános helyeken, bárokban, szórakozóhelyeken, de magánlakásokban is - figyelmeztet az INCB.

Drogok és veszélyeik

A testület arra hívja fel a gyógyszeripart, hogy dolgozzon ki biztonsági intézkedéseket, például eljárásokat a szóban forgó anyagok ízesítésére. Növekvő gond a receptre kapható drogokkal való visszaélés is. Ezen a téren azt javasolja az INCB a kormányoknak, hogy tiltsák be vagy korlátozzák a nemzetközileg ellenőrzött szereknek az internetes "gyógyszertárakban" és telefonos gyógyszerrendelő szolgálatokon keresztül való árusítását.

Egyes kábítószerek, így a marihuána, az amfetaminok és az ecstazy (MDMA) használata stagnál vagy csökkenőben van egyes európai országokban.

Ugyanakkor például Spanyolországban, Dániában és bizonyos mértékig Nagy-Britanniában is egyes kábítószer-élvezők az amfetamin és az ecstazy helyett a kokainra térnek át. A jelentés kitér arra is, hogy egyre gyakrabban csempészik Kelet-Európán át a kokaint Dél-Amerikából Nyugat-Európába, s hogy a kelet-európai országokban tovább nőtt az ópiumszármazékok, köztük a heroin illegális kereskedelme.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Mi lesz az alternatív technológiák...

A dohányzási ártalom csökkentése körüli vita a Lancetben sem veszít aktualitásából. A tudományos folyóiratban rendre szakértői eszmecsere zajlik...

Alkoholfüggőséggel küzd a...

Szokás azt mondani, hogy Magyarország az egymillió alkoholista országa. Az adatokat látva nem is túlzás ezt állítani. Jelenleg az egy főre jutó...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.