Veszélyes drogok - Érdemes gyanakvónak lenni

MTI
megjelent:

"Meg kell tanítani az embereket, hogy legyenek gyanakvóak" bizonyos helyzetekben, például ha emlékezetkiesést tapasztalnak - mutatott rá Sevil Atasoy, az INCB elnöke a jelentést bemutató bécsi sajtótájékoztatón.

Egyre nagyobb teret nyernek az úgynevezett "randidrogok" - figyelmeztetett szerdán az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szervezete (INCB). Az INCB tavalyi évről szóló jelentésének megállapítása szerint viszonylag új, de gyorsan terjedő jelenség a szexuális erőszak szándékával elkövetett kábítószer-visszaélés.

A tettesek e célra gyakran a nemzetközi kábítószer-ellenes egyezményekben nem szereplő vagy még nem teljesen ellenőrzés alatt álló szereket használnak. A sokszor színtelen, szagtalan, jellegtelen ízű anyagokat általában az áldozatok ételébe vagy italába keverik, anélkül, hogy azok észrevennék. Hatásukra az áldozatok elveszíthetik az uralmat tetteik felett.

Újabb életveszélyes drog a piacon
Az ÁNTSZ szerint a mephedrone Amerikában már több halálos áldozatot is követelt, és több uniós tagállamban is tiltólistán szerepel.
Újabb életveszélyes drog a piacon

Rávehetők arra, hogy - látszólag önként - kiadják bankkártyájuk adatait, vásároljanak a bankkártyájukkal, átadják a gépkocsijukat, vagy nemi erőszak áldozatává is válhatnak. Korábban a benzodiazepinek, azok közül is a Rohypnol néven fogalomba hozott flunitrazepam nevű anyag voltak a leginkább elterjedt ilyen szerek.

A Rohypnollal való visszaéléseket jelentős mértékben visszaszorították, de helyette a bűnözők egyre gyakrabban alkalmaznak más anyagokat, olyanokat, amelyekhez könnyebb hozzájutni.

Ilyen például a 2001 óta a nemzetközi kábítószer-ellenes egyezményekben szereplő, de az ENSZ-tagállamok mintegy felében ma sem hatékonyan ellenőrzött gamma hidroxi-butirát (GHB), vagy az egyezményekben nem szereplő ketamin.

Érdemes gyanakvónak lenni

"Meg kell tanítani az embereket, hogy legyenek gyanakvóak" bizonyos helyzetekben, például ha emlékezetkiesést tapasztalnak - mutatott rá Sevil Atasoy, az INCB elnöke a jelentést bemutató bécsi sajtótájékoztatón. "Gyanú esetén tanácsos vizeletmintát gyűjteni és megvizsgáltatni, mert a nemi erőszak ilyen helyzetben máshogy nem bizonyítható" - mondta. Az erőszak megtörténhet nyilvános helyeken, bárokban, szórakozóhelyeken, de magánlakásokban is - figyelmeztet az INCB.

Drogok és veszélyeik

A testület arra hívja fel a gyógyszeripart, hogy dolgozzon ki biztonsági intézkedéseket, például eljárásokat a szóban forgó anyagok ízesítésére. Növekvő gond a receptre kapható drogokkal való visszaélés is. Ezen a téren azt javasolja az INCB a kormányoknak, hogy tiltsák be vagy korlátozzák a nemzetközileg ellenőrzött szereknek az internetes "gyógyszertárakban" és telefonos gyógyszerrendelő szolgálatokon keresztül való árusítását.

Egyes kábítószerek, így a marihuána, az amfetaminok és az ecstazy (MDMA) használata stagnál vagy csökkenőben van egyes európai országokban.

Ugyanakkor például Spanyolországban, Dániában és bizonyos mértékig Nagy-Britanniában is egyes kábítószer-élvezők az amfetamin és az ecstazy helyett a kokainra térnek át. A jelentés kitér arra is, hogy egyre gyakrabban csempészik Kelet-Európán át a kokaint Dél-Amerikából Nyugat-Európába, s hogy a kelet-európai országokban tovább nőtt az ópiumszármazékok, köztük a heroin illegális kereskedelme.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.