Új jelenség a drogok világában?

Szerző: MTI

Demetrovics Zsolt, az ELTE Pszichológia Intézetének oktatója az úgynevezett randi-erőszak drogokról szólva elmondta, újabban a Gina néven ismert szer került szoros összefüggésbe a szexuális erőszakkal kapcsolatos bűncselekményekkel.

A drogok kínálatcsökkentése mellett szükséges megfelelő prevenciós stratégiák alkalmazása, ezek kialakítására kell törekedniük a kormányoknak; ez az egyik, Magyarország szempontjából is legfontosabb megállapítása az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szerve (INCB) ez évi jelentésének - mondta Felvinczi Katalin, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet vezetője szerdán Budapesten.

Ha megfelelő prevenciós stratégiákat alkalmazunk, akkor azok csökkentik az illegális szerek iránti keresletet, illetve növelik a kínálatcsökkentési beavatkozások hatékonyságát - mondta az INCB-jelentés szerdai bécsi kiadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Felvinczi Katalin.

Újabb életveszélyes drog a piacon
Az ÁNTSZ szerint a mefedrone Amerikában már több halálos áldozatot is követelt, és több uniós tagállamban is tiltólistán szerepel.
Újabb életveszélyes drog a piacon>>

Közlése szerint az európai droghasználat elterjedtségében egyfajta stabilizálódás tapasztalható. Ugyanakkor hozzátette, a szerhasználati mintázódás változik.

Példaként említette, hogy egyes országokban a kannabisz-használat visszaszorul, de átadja helyét a kokainhasználatnak. Felvinczi Katalin azt mondta, örömmel nyugtázzák azt, hogy a közelmúltban elfogadott nemzeti drogstratégia megelőzéssel foglalkozó része hűen reflektál az INCB prevenciós stratégiákra vonatkozó ajánlásaira.

Topolánszky Ákos, Magyar ENSZ Társaság Kábítószerellenes munkacsoportjának vezetője közölte, Magyarország továbbra is a kábítószerhasználat és a kiterjedtség szempontjából közepesen, gyengébben érintett országok között szerepel.

Randi-erőszak drogok - Új jelenség?

Demetrovics Zsolt, az ELTE Pszichológia Intézetének oktatója az úgynevezett randi-erőszak drogokról szólva elmondta, újabban a Gina néven ismert szer került szoros összefüggésbe a szexuális erőszakkal kapcsolatos bűncselekményekkel.

Drogok és veszélyeik

Ugyanakkor a pszichológus szerint ez a drog azon szerek között van, amelynek csekély a jelentősége ilyen esetek tekintetében. A témában készült tanulmányok arról szólnak, hogy 0,2 - 4,4 százalék azoknak az áldozatoknak a száma, akiknek a szervezetében előfordult a GHB (gamma-hidroxi-butirát) - mondta.

Demetrovics Zsolt, rámutatott: ez a szám az alkohol esetében 37-46 százalék. Az INCB szerdán kiadott jelentésében arra figyelmeztet, hogy egyre nagyobb teret nyernek az úgynevezett randi-erőszak drogok. A jelentés megállapítása szerint viszonylag új, de gyorsan terjedő jelenség, a szexuális bűncselekmények céljával elkövetett kábítószer-visszaélés.

A tettesek gyakran a nemzetközi kábítószerellenes egyezményekben nem szereplő, vagy még nem teljesen ellenőrzés alatt álló szereket használnak. A sokszor színtelen, szagtalan, jellegtelen ízű anyagokat általában az áldozatok ételébe vagy italába keverik, anélkül, hogy azok észrevennék.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ízületi kopás Ízületi kopás

Ha nem kezelik, a szalagok, ínak és az érintkező csontfelszínek is sérülnek.

Koronavírus omikron-variánsa Koronavírus omikron-variánsa

Az FDA szakértői szerint fejlettebb vakcinákra lenne szükség ellene.

Mi lesz az alternatív technológiák...

A dohányzási ártalom csökkentése körüli vita a Lancetben sem veszít aktualitásából. A tudományos folyóiratban rendre szakértői eszmecsere zajlik...

Alkoholfüggőséggel küzd a...

Szokás azt mondani, hogy Magyarország az egymillió alkoholista országa. Az adatokat látva nem is túlzás ezt állítani. Jelenleg az egy főre jutó...

Drogok és veszélyeik: a kokain

A kokain alapanyagául szolgáló kokacserje leveleit évszázadok óta ismerik, fogyasztják a dél-amerikai indiánok stimuláló, étvágycsökkentő...

Drogok és veszélyeik: szerves...

A szerves oldószerek jelenleg a legkönnyebben elérhető drogok közé tartoznak. Lehet, hogy alkalmazásukkal múló kéjérzet, vagy kellemesnek tartott...

Drogok és veszélyeik: a speed

A metamphetamint orvosilag is alkalmazzák, hiszen a hiperaktív gyerekek kezelésénél is használják. Ismert dopping szer a sportolók, éjszakai...

Drogok és veszélyeik: az extasy

Az extasy egy fehér por, melyet tabletta, vagy kapszula formájában árusítanak a feketepiacon. A szer hatásának elmúltával egyesek lehangoltságot...

Drogok és veszélyeik: a cannabis

Az egyik legismertebb drog a cannabis, amely több mint 60-féle gyógyhatású anyagot tartalmaz, továbbá a legális drogok mellett a leggyakrabban...

Új, veszélyes szerek a drogpiacon

Nagy tisztaságú amfetamint találtak a nyomozók a feketepiacon és négy újabb szer is felkerült az ún. biofüvek listájára. A Bűnügyi Szakértői...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.