Új jelenség a drogok világában?

MTI
megjelent: 2010.02.24.

Demetrovics Zsolt, az ELTE Pszichológia Intézetének oktatója az úgynevezett randi-erőszak drogokról szólva elmondta, újabban a Gina néven ismert szer került szoros összefüggésbe a szexuális erőszakkal kapcsolatos bűncselekményekkel.

A drogok kínálatcsökkentése mellett szükséges megfelelő prevenciós stratégiák alkalmazása, ezek kialakítására kell törekedniük a kormányoknak; ez az egyik, Magyarország szempontjából is legfontosabb megállapítása az ENSZ Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szerve (INCB) ez évi jelentésének - mondta Felvinczi Katalin, a Nemzeti Drogmegelőzési Intézet vezetője szerdán Budapesten.

Ha megfelelő prevenciós stratégiákat alkalmazunk, akkor azok csökkentik az illegális szerek iránti keresletet, illetve növelik a kínálatcsökkentési beavatkozások hatékonyságát - mondta az INCB-jelentés szerdai bécsi kiadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón Felvinczi Katalin.

Újabb életveszélyes drog a piacon
Az ÁNTSZ szerint a mefedrone Amerikában már több halálos áldozatot is követelt, és több uniós tagállamban is tiltólistán szerepel.
Újabb életveszélyes drog a piacon>>

Közlése szerint az európai droghasználat elterjedtségében egyfajta stabilizálódás tapasztalható. Ugyanakkor hozzátette, a szerhasználati mintázódás változik.

Példaként említette, hogy egyes országokban a kannabisz-használat visszaszorul, de átadja helyét a kokainhasználatnak. Felvinczi Katalin azt mondta, örömmel nyugtázzák azt, hogy a közelmúltban elfogadott nemzeti drogstratégia megelőzéssel foglalkozó része hűen reflektál az INCB prevenciós stratégiákra vonatkozó ajánlásaira.

Topolánszky Ákos, Magyar ENSZ Társaság Kábítószerellenes munkacsoportjának vezetője közölte, Magyarország továbbra is a kábítószerhasználat és a kiterjedtség szempontjából közepesen, gyengébben érintett országok között szerepel.

Randi-erőszak drogok - Új jelenség?

Demetrovics Zsolt, az ELTE Pszichológia Intézetének oktatója az úgynevezett randi-erőszak drogokról szólva elmondta, újabban a Gina néven ismert szer került szoros összefüggésbe a szexuális erőszakkal kapcsolatos bűncselekményekkel.

Drogok és veszélyeik

Ugyanakkor a pszichológus szerint ez a drog azon szerek között van, amelynek csekély a jelentősége ilyen esetek tekintetében. A témában készült tanulmányok arról szólnak, hogy 0,2 - 4,4 százalék azoknak az áldozatoknak a száma, akiknek a szervezetében előfordult a GHB (gamma-hidroxi-butirát) - mondta.

Demetrovics Zsolt, rámutatott: ez a szám az alkohol esetében 37-46 százalék. Az INCB szerdán kiadott jelentésében arra figyelmeztet, hogy egyre nagyobb teret nyernek az úgynevezett randi-erőszak drogok. A jelentés megállapítása szerint viszonylag új, de gyorsan terjedő jelenség, a szexuális bűncselekmények céljával elkövetett kábítószer-visszaélés.

A tettesek gyakran a nemzetközi kábítószerellenes egyezményekben nem szereplő, vagy még nem teljesen ellenőrzés alatt álló szereket használnak. A sokszor színtelen, szagtalan, jellegtelen ízű anyagokat általában az áldozatok ételébe vagy italába keverik, anélkül, hogy azok észrevennék.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Izomsérülések Izomsérülések

Közte a zúzódás, izomszakadás, vérömleny. Mennyire súlyosak?

Sportszív Sportszív

Mit jelent, ha valakinek sportszíve van? Veszélyt jelenthet?

A mefedron

A mefedron (mefedrone, 4-metilmetkatinon, 4-MMC) egy szintetikus serkentőanyag. A serkentőszerek ideiglenesen segítik a mentális és a fizikai...

Drogok és veszélyeik: a kokain

A kokain alapanyagául szolgáló kokacserje leveleit évszázadok óta ismerik, fogyasztják a dél-amerikai indiánok stimuláló, étvágycsökkentő...

Drogok és veszélyeik: az LSD

Az LSD a köztudatban jól ismert halucinogén hatású szer. A drogok által kiváltott pár perces, maximum 1-2 órás boldogságérzet, és eufória nagyon...

Drogok és veszélyeik: szerves oldószerek, gombák

A szerves oldószerek jelenleg a legkönnyebben elérhető drogok közé tartoznak. Lehet, hogy alkalmazásukkal múló kéjérzet, vagy kellemesnek tartott...

Drogok és veszélyeik: a speed

A metamphetamint orvosilag is alkalmazzák, hiszen a hiperaktív gyerekek kezelésénél is használják. Ismert dopping szer a sportolók, éjszakai...

A heroin és más opiátok

A morfin a mai napig a leghatásosabb fájdalomcsillapító. Szigorú szabályok mellett mai napig használják a gyógyászatban fájdalomcsillapításra...

A kamaszkori drogfogyasztás figyelmeztető jelei

Ne hagyja figyelmen kívül a kamaszkori droghasználat figyelmeztető jeleit. Ha a lentebb felsorolt jelek közül ugyanabban az időperiódusban legalább...

Bármikor újra visszaeshetek - egy volt drogos vallomása

István 41 éves, 13 éves korában ismerkedett meg először a bódulattal Budapesten. Hígító, ragasztó, ami épp elérhető volt. Jelenleg Debrecenben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.